reklama 11C

Lenoch, který mě vždy podrží. Nezapomenutelný kůň Jonáše Bujnocha

ikonka

Plemenný hřebec Mercedes Rooster si svého jezdce Jonáše Bujnocha natolik získal, že když byl před časem nabídnut k prodeji, člen české reiningové špičky neváhal ani na okamžik. Dodnes ho považuje za svého nejlepšího koně.
10.04.2019 07:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Když má přední reiningový jezdec Jonáš Bujnoch, který má na svém kontě řadu medailových umístění nejen z republikových šampionátů pod hlavičkou ČJF i WRC, jmenovat svého osudového koně, hned má jasno. Do jeho srdce se nejvíce zapsal sedmiletý hřebec american quarter horse jménem Mercedes Rooster.
 
"Je to stále můj parťák na závodech a asi stále nejlepší kůň ve stáji. Je úžasný povahově, může jít připouštět a vzápětí v hale jezdí s malou dcerou našeho kováře," říká Bujnoch o svém oblíbenci, kterého už více než rok sám vlastní.
 
 
Jak a kde jste se potkali poprvé?
 
Na konci února 2016, kdy můj klient hledal koně, hřebce plemene QH, aby mohl úspěšně jezdit po Evropě, a zároveň s ním připouštět své chovné klisny. Vzpomínám si, že když ho viděl v boxu, řekl mi: “Jonáši, když z něj nespadneš, tak je mi jedno, co řekneš. Je nádherný a já ho chci.” Tak jsme ho vyzkoušeli, vše proběhlo v pořádku a koně jsme odvezli. Přišel do mého tréninku a začala naše sportovní kariéra a naše společné úspěchy.
 
 
Jaké byly vaše začátky a čím si vás získal?
 
Je to můj typ koně. Je to lenoch a já raději tlačím koně, než brzdím. Určitě jsem se na něm naučil spoustu věcí. Hlavně, jak takové typy koní nachystat a předvést je na show. Úžasné na něm je, že je v aréně pokaždé stejný. Vejde a je tam vždy pro mě. Je naprosto oddaný a nikdy neprotestuje. 
 
 
Co jsou jeho charakteristické znaky?
 
Jak jsem zmínil, je to lenoch, který je vždy se mnou. Občas je třeba ho probrat a připomenout mu, že je třeba makat, ale to je asi vše. Nevzpomínám si, že by někdy něco udělal špatně nebo naschvál. Více takových koní!
 
 
Má Mercedes Rooster nějaké libůstky?
 
Jeho specialitou je, když odebíráme čerstvé semeno. Vždy si dá načas a má svůj rituál. Pěkně si fantoma očichá a párkrát skočí jen tak, pak se poškrábe a hraje si jako hříbě. A teprve po několikaminutovém přemlouvání a telefonátech našeho veterináře, který dalším klientům říká „Jen skočí a jedu“, se teprve rozhodne a udělá co má...
 
 
Vybavíte si nějaké společné historky nebo zajímavé zážitky?
 
Docela hodně jsme se spolu nacestovali. Loni jsme byli v Německu, Polsku, Rakousku a Francii. Po cestě o něm vůbec nevím. Stačí, když má ve vozíku seno, a je spokojený. Na místě si vždy lehne v boxu a odpočívá po cestě. Když jdeme jezdit, tak se na mě dívá stylem „Myslíš to vážně?“ Loni na podzim vydal ze sebe maximum, když jsme na závěr sezony závodili v Lyonu.
 
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce?
 
Cením si všeho, čeho jsme dosáhli. Ať jsou to malé kvalifikační závody nebo velké akce v zahraničí. Jsme mistry republiky WRC, vicemistři republiky ČJF, Futurity a Derby šampioni v Polsku. Mistři Evropy NRHA kategorie Rookie Pro. Finalisté evropského Derby v Německu a vítězi Derby Equita Lyon a mnoho dalších. Není úžasný v aréně jen se mnou, loni vyhráli s mou manželkou Derby Non Pro v Polsku.
 
 
Jaké budou jeho další osudy?
 
Jsme stále spolu. Když byl v lednu 2018 nabídnut k prodeji, neváhal jsem a koupil jsem ho. Takže u nás bude asi ještě hodně dlouho…
 
 
Co vás spolu čeká v letošním roce?
 
Bude to další nabitá sezona. Chceme startovat spíše v zahraničí, a pokud se vše podaří, tak v červenci reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy FEI ve Švýcarsku. Absolvuje také několik startů v sedle s mou manželkou, aby opět ukázal, že je dobrým koněm i pro amatéry. Bude dále působit v naší stáji jako plemeník a velice mě těší, že je o něj stále větší zájem i v zahraničí.
 
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
 
Mám vztah ke každému koni, kterého mám v tréninku, a vždy mě mrzí, když se nějaký prodá. Bohužel často odchází dobří koně, ale takový už je život.
 
 
Foto: Martina Burianová / archiv Jonáše Bujnocha



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE