reklama 11C

Jezdit na koni těchto kvalit, je splněný sen, říká Kristýna Veverková

ikonka

Od minulého roku dostala možnost Kristýna Veverková závodit na zkušeném Capuovi. Tento šestnáctiletý valach startoval na významných mítincích s Alžbětou Vojtkovou nebo Jiřím Papouškem. Nyní je jeho úkol jasný, předat dál své zkušenosti.
09.03.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Parkurová jezdkyně Kristýna Veverková teprve v nedávné době dostala do péče kvalitního oldenburského valacha jménem Capua (Carinue x Quick Star). Je jasné, že za tak krátkou dobu se nedá ještě plně hovořit o nezapomenutelném koni, nicméně valach Capua už nyní má své místo v týmu Kristýny Veverkové a společně budou jistě sbírat mnoho úspěchů.
 
„Všichni koně, které jsem na Suché jezdila a jezdím byli něčím výjimeční. S Capuou máme za sebou teprve první sezónu, ale už teď vím, že pro mne bude jeden z těch nezapomenutelných. Moci jezdit na koni takových kvalit, je splněný sen,“ začíná své vyprávění Kristýna. 
 
Jak a kde jste se potkali poprvé a jak probíhaly vaše společné začátky?
Capuu pořídil můj trenér pro svého syna a už když přijel, tak jsem ho v boxu obdivovala a v duchu si říkala, že bych si přála na něm jednou jezdit. Když Jiří Skřivan ml. odešel studovat do Prahy vysokou školu, tak ta možnost přišla. Úspěch je nyní pro nás každý parkur, který trenér hodnotí dobře. Zatím si na sebe zvykáme.
 
 

Psali jsme: Už s Pirem jsem mohla závodit mezi velkými koňmi, říká Růžičková

 
 
Čím si vás tento kůň získal a proč jste si padli do oka? 
Capuu mám moc ráda, jelikož je hrozně mazlivý a je to skvělý učitel. A asi obecně mám ráda šimly.
 
Kdo další ho sedlal před vámi a čeho v minulosti dosáhl?
Předtím, než přišel na Suchou do Litomyšle, s ním velmi úspěšně závodila Alžběta Vojtková. Startovali spolu například na mistrovství Evropy mezi mladými jezdci. Na významných českých i mezinárodních závodech ho úspěšně prezentoval také Jiří Papoušek. I já bych se ráda dopracovala na takovou obtížnost parkuru, a to právě třeba v sedle tohoto výjimečného koně. 
 
Je něco, v čem vás konkrétně jako jezdce posunul dál? 
Naučil mě toho opravdu hodně a pořád učí. Není v ničem podobný žádnému z mých předchozích koní. Přestala jsem být na opracovišti tolik nervózní, protože Capua se bojí koní jedoucích proti, takže se musím soustředit stoprocentně pouze na něj. 
 
Jaké má základní charakteristické znaky a chování? 
Je poměrně citlivý a snadno se rozruší. Na jednu stranu je přátelský ke koním, třeba když jdeme na vyjížďku, ale na druhou stranu na opracovišti je zase tolik ve své blízkosti rád nemá. Velmi se skamarádil s mým dřívějším poníkem Saníkem.
 
Má nějaké speciální libůstky? 
Umí se smát za pamlsek. A velmi rád se válí ve výběhu v bahně. 
 
Vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky? 
Naše první sezóna byla v úspěšnosti tak půl na půl. Měla jsem velkou radost z našeho prvního S parkuru, a naopak při Českém skokovém poháru v Litomyšli jsem spadla hned na jedničce. Veselá historka mě napadá hned z kraje sezóny ze Šamorína. Běží z opracoviště bílý kůň, někdo říká mému trenérovi, že to je jeho Capua a on pouze odvětil, že ne, že to není možné. Po chvilce jsem přišla já po svých a jen jsem uviděla trenéra, jak sedá na motorku a snaží se dostihnout Capuu.
 
 

Čtěte také: Eliška Hanušová: La Carthagina získala odvahu. Tu mi poté předávala

 

 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
Velmi si cením dvou čistých kol na mistrovství České republiky a také pátého místa v Czech Junior Cupu v Olomouci.
 
Jak vypadá jeho tradiční každodenní program? 
Capua je nejvíce spokojený, když může jít každý den do výběhu. Pětkrát týdně ho jezdím a jednou týdně máme skokový trénink.
 
Co patři mezi vaše další společné plány pro tuto sezonu a dále do budoucna? 
Capua oslaví již sedmnácté narozeniny, takže si přeji, aby byl stále zdravý a mohli jsme spolu i nadále závodit.
 
Foto: poskytla Kristýna Veverková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE