reklama 11D

Eliška Hanušová: La Carthagina získala odvahu. Tu mi poté předávala

ikonka

Výjimečná klisna parkurové jezdkyně Elišky Hanušové La Carthagina prokazuje vlastnosti typické klisny. Vedle toho je také velmi silná, což předváděla i v sedle s Ludvíkem Jandourkem ve vysokých soutěžích. Získanou odvahu pak předávala své jezdkyni.
25.02.2022 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Ve své rodinné stáji v Čachovicích u Mladé Boleslavi již několik let připravuje své koně do parkurového sportu Eliška Hanušová. Mezi ně také patří třináctiletá holštýnská klisna La Carthagina po hřebci Landos, z matky po Calypso I. Převážně v jejím sedle sbírá Eliška Hanušová své sportovní úspěchy a právem jí také označila za svou nejvíce výjimečnou klisnu.
 
Můžete jí blíže charakterizovat? Jak se La Carthagina projevuje? 
Je to opravdu výjimečná klisna a mám jí ve své stáji nejdéle ze všech koní. Je však také velmi speciální a umí být i dosti náladová. Prostě typická klisna. Od začátku jsme obě věděly, že k sobě patříme a když na to přijde, tak pro mě udělá všechno. Je velice vnímavá, lehce střelená, ale jinak je to skutečně moc hodné zvíře a jsem za ní fakt ráda. Její další dobrou vlastností je, že po příchodu do kolbiště se oprostí od vnímání nepodstatných věcí a prostě se jen koncentruje na skoky a jejich precizní překonání. 
 
Jak jste se dostala k této klisně a čím vám nejvíce padla do oka?
Vybírali jsme si jí u Radka Housy. Nejdříve se tam na ní jel podívat táta s dědou a ti usoudili, že původově a skokově to bude určitě výborný kůň. S tím jsme do toho také šli a prostě jsme si říkali, že buď to vyjde anebo ne. Mně v té době bylo asi patnáct let a neměla jsem ještě tolik jezdecký zkušeností, klisna byla také poměrně mladá. Kůň a člověk se nikdy nesjednotí hned a kolikrát se přijde na některé věci až třeba po roce a s touto myšlenkou jsme si jí také pořizovali. 
 
Byly tedy na vaší společné začínající cestě nějaké překážky? Jak to probíhalo? 
Ze začátku na mě byla La Crathagina hodně silná. Silná je stále, ale tím, že já jsem na to v té době nebyla zvyklá, tak to mnohdy způsobovalo problémy. Byla také dost vymýšlivá, ale postupem času se tyto komplikace rozplynuly a stal se z ní výjimečný sportovní parťák. Neřekla bych tedy, že to byly nějaké významné překážky. 
 

Psali jsme: Jasper mě naučil netrestat koně za mé chyby, říká Veronika Sedláčková

 

Na kterou sportovní úroveň jste se společně dopracovaly? 
Kupovali jsme jí, když měla s jiným jezdcem vyskákané soutěže do stupně ZL. Společně jsme se následně vypracovaly do soutěží úrovně dvouhvězdového S. Na jednu sezonu jí dostal do péče Ludvík Jandourek a ten nám s ní pomohl, přeskákal s ní parkury až výšky 145 centimetrů a tím se nám jen potvrdily její sportovní kvality. 
 
Naučila vás tato výjimečná klisna něco konkrétního a můžete toho nyní využívat i při práci s dalšími koňmi? 
Naučila mě překonávat vysoké parkury. Tím, že nám s ní Ludvík nějakou dobu pomáhal, tak ona sama získala odvahu a tu poté předávala i mně. Poslední sezonu jsem to vnímala opravdu intenzivně, že jsem jí mohla důvěřovat a spoléhat na její předchozí zkušenosti z většího skákání. 
 
V tuto chvíli je La Carthagina vaší stájovou jedničkou. Jaké s ní máte plány do dalších společných sezon? 
Chtěla bych se v letošní sezoně kvalifikovat na mistrovství České republiky do kategorie žen. Pokud nám toto nevyjde, tak určitě plánujeme být součástí mistrovského družstva, k čemuž už kvalifikaci splněnou mám. Dlouhodobě bych se ráda posunula do vyšších parkurů a pěvně věřím, že si toto přání budu moci vyplnit právě ve spolupráci s La Carthaginou. Přeci jenom jí už je třináct let, takže budu doufat, že zdraví vydrží a budeme se ještě moci dále posouvat. 
 
Foto: poskytla Eliška Hanušová 



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE