reklama 11D

Jezdectví 2022: Drezurní MČR i Český pohár ovládla Petra Miki Civišová

ikonka

Mezinárodní závody, mistrovství České republiky, Český pohár i Kritérium mladých koní, to byla tuzemská drezurní sezona s číslovkou 2022. V našem souhrnu se vrátíme k národním akcím, jejichž vrcholem byl republikový šampionát.
17.01.2023 11:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

SOUHRN DREZURNÍ SEZONY 2022 SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 

Drezurní mistrovství České republiky proběhlo v Brně na Panské líše během druhého srpnového víkendu. První mistrovské tituly se rozdávaly již v sobotu, kdy vrcholily soutěže dětí a mladších juniorů, ale také handicapovaných jezdců v paradrezuře.
 
Poslední třetí kolo soutěže dětí vyšlo výborně stejně jako to druhé Anně Marii Křížové s Diamantinou, a zaslouženě se tak stala mistryní České republiky, když její výsledné skóre bylo 72,115 %. Jednoznačné prvenství ukořistila v šampionátu mladších juniorů Johana Vášáryová s Firestonem 1. Vyhrála všechna tři kola s průměrným hodnocením 72,490 %. Na trůn mezi handicapovanými jezdci se vrátila Anastasja Vištalová s Dominique 1. Kategorii nezařazených ovládla Dana Kilianová na valachovi Quaestorovi.
 
Nedělní program zahájili starší junioři. Eliška Šteflová s valachem Espressem 1 sice stejně jako v sobotu byla až druhá, ale průměrné hodnocení 69,371 % jí na celkové prvenství stačilo. Anna Procházková na Roncevallovi OLD měla nejlepší volnou sestavu, konečných 67,589 % pro ni však znamenalo bronz. Stříbro brala Tereza Matoušková s valachem Paolem Il Bello. Nedělní kür byl hodnocen jako třetí nejlepší, průměr za tři kola byl 68,298 %.
 
Zcela suverénní byla během drezurního šampionátu jezdců do 25 let Aneta Havlíčková. S klisnou Fieneke vyhrála všechny tři části a její výsledné skóre bylo 69,246 %. Třikrát druhá byla Nikola Feherová na valachovi Gallileus van de Berkenhoeve. Ta měla známku přes 67 %, podobně jako třetí Eliška Skřivanová na Farewellovi. 
 
Po dvou letech se mohla radovat z vítězství v malé rundě mistrovství seniorů Kamila Kotyzová. V Brně soutěžila na klisně Lilit 1 a ani jednou nebyla překonána. Finálový výsledek měla 72,397 %. Vyrovnané výkony ohodnocené více jak 70 % předváděla i Eva Jančaříková ve dvojici s Verdim 7. V neděli sice skončila s těsným rozdílem třetí, ale konečné druhé místo si udržela. V dílčí soutěži s hudebním doprovodem byla o něco lepší Hana Vášáryová s valachem Santos Dumontem. 
 
Pod hodně velkým tlakem jela ve velké rundě Petra Miki Civišová. V sedle valacha Europe-M totiž útočila na svůj první mistrovský titul. Ve čtyřiatřiceti letech se ho konečně dočkala, i když v küru jí výkonem ohodnoceným 69,970 % těsně předjela Ema Kopuletá na Forrest Gumpovi 1. Konečným pořadím to ovšem nijak nezahýbalo a brala stříbro. 
 
Velmi těsný byl také boj o bronz, za který byla nakonec hodně ráda Barbora Linhartová na hřebci Duque d´Atela. V sobotu i v neděli byla přitom až čtvrtá za Terezou Hábovou s Jamesem Bondem. Po třech kolech mezi těmito jezdkyněmi byl rozdíl pouhých 44 tisícin procenta, a tak na Hábové při slavnostním dekorování bylo vidět určité zklamání, jelikož medaile byla doslova na dosah.
 
Týden po brněnském mistrovství jely o republikové tituly děti na ponících. Jejich šampionát se konal tradičně ve Zduchovicích. 
 
K vrcholům patřila volná úloha jezdců ve věku od 14 do 16 let na ponících do 148 centimetrů v kohoutku. Výkon oceněný známkou přes 71 a půl procenta předvedla dvojice Barbora Krejčířová a sedmiletý valach Altrido Olets Koss. Průměr jejich známek stačil s náskokem tří procent na zlato. Druhé místo obsadila Tereza Alžběta Rockwell s poníkem Alpinhorse Marshmallow a třetí dojela Lucie Kodytková v sedle ryzky Dresscode Baileys. 
 
Vysoké známky padaly i ve Freestylu v rámci kategorie Masters určené pro děti od 11 do 16 let. Na medailových pozicích se seřadily letošní úspěšné reprezentantky. Bronz převzala za své výkony účastnice nedávného mistrovství Evropy v Polsku Tereza Hučková, která sedlala Vivana. Alice Hubáčková si na Princovi dojela pro druhou příčku a titul vicemistryně republiky. V druhém kole i v závěrečném küru ji rozhodčí udělili známku v hodnotě přes 70 procent. Díky výbornému výkonu ve volné sestavě si zlato ze Zduchovic odvážela Zuzana Hradilová. S ryzákem Arturem Martini zapsala v poslední jízdě 72,617 procenta.
 
Dalším vrcholným mítinkem drezurní sezony 2022 bylo finále Českého poháru České jezdecké federace. To se konalo společně s finálovým kláním v rámci Kritéria mladých koní ve dnech 23. až 25. září ve středočeských Zduchovicích.
 
V Kritériu mladých koní hodnotili čtyř, pěti a šestileté koně celkem tři rozhodčí, mezi nimiž byla i Dánka Kirsten Soegaard. V pátek absolvovali účastníci první kolo, v sobotu je čekala druhá úloha a závěrečné dekorování. Kromě dekorování jednotlivých kategorií byl vždy vyhlášen i šampion ročníku ze všech klisen, hřebců a valachů.
 
Mezi čtyřletými klisnami zvítězila Clarissa, kterou předvedla Blanka Nováková. Její výsledný součet známek byl 77,300 %. Clarissa je po hřebci Beu Dream z matky po Vivaldi. O sedm desetin procenta méně získala svěřenkyně Vladimíra Bláhy, klisna Fantasy. Ta je po Don Deluxe z matky po Wynton. Třetí místo obsadila Tina De Luxe s Petrou Charvátovou s výsledkem 71,400 %. Tato pony klisna je po FS Champion de Luxe z matky po Patrons Lucky Son-33 HOX. 
 
V soutěži pro čtyřleté hřebce a valachy se hned dvě dvojice dostaly přes 80 %. Vítěz Elliot 134 Realauto byl ohodnocen 82,300 %. Tohoto hřebce po Erdinger z matky po Sandro Hit sedlala Aneta Langrová. Druhou příčku obsadil Tedos Secret předváděný Janou Hauskovou, ti získali 80,900 %. Na třetí místo si z páté pozice po prvním kole polepšil Apache Junior po Beu Dream z matky po Apache předváděný Blankou Novákovou. Jejich konečné hodnocení bylo 74,250 %. Čtvrté místo obsadila Alena Zeusová a Don Jadore, pátá skončila Daniela Kryspínová v sedla Giuliana.
 
Nejpočetněji zastoupená byla kategorie pětiletých klisen, kde se utkalo sedm dvojic. S náskokem více než šesti procent zvítězila klisna Mademoisele Madeleine s Miroslavem Denešem. Jejich konečná známka byla 84,200 %. Tato klisna je po hřebci Fürst Romancie z matky po Jazz. Druhé místo vybojovala Mona Lisa v sedle s Eliškou Bodnárovou. Mona Lisa po Monaco z matky po Fürst Wilhelm získala 77,600 %. O dvě procenta méně měla Mystery Jackpot po Martinez z matky po Christ, kterou předvedla Petra Miki Civišová. Čtvrtou příčku obsadila Mon Amie s Lucií Zavadilovou a elitní pětku uzavřela Kristýna Suchelová s Carie de Lux.
 
Tři koně se utkali v soutěži pro pětileté hřebce a valachy. Vítězem se stal Rich Boy van de Steenpaal po Feinrich z matky po Jazz. Ten společně se svou jezdkyní Petrou Miki Civišovou získal 81,800 %. Druhé místo obsadil hřebec Caranoso s Denisou Vegrichtovou. Caranoso je po hřebci Canoso z matky po Catango Z a od rozhodčích byl ohodnocen 74,500 %. Třetí příčku vybojoval Magnolia Double Diamond v sedle s Annou Balcarovou se ziskem 70,600 %. Tento valach je po Zaval V.H.Enkershof z matky po Menai Stan Beyond.
 
Petra Miki Civišová přivezla do Zduchovic dvě nejlepší šestileté klisny. S Famosou obdržela i nejvyšší bodový součet ze všech kategorií, a to 84,300 %. Famosa je po hřebci Fürsten-Look z matky po Florencio. S výslednou známkou 77,500 % skončila druhá Amore Millefiori po Millennium z matky po Quaterback. Třetí místo obsadila po zisku 76,450 % klisna Laomi W v sedle s Petrou Charvátovou. Laomi W je po hřebci Connect z matky po Pythagoras. Čtvrtá skončila Calamity Sunny-Flower s Dziyanou Dziubou a páté místo obsadila svěřenkyně Denisy Vegrichtové Remember Me Insprav.
 
Tři šestiletí valaši se utkali v poslední kategorii drezurního Kritéria mladých koní. Vítězem se stal Vihar po Millennium z matky po Wynton, kterého sedlal Vladimír Bláha. Jejich výkon byl ohodnocen 78,150 %. Druhé místo obsadil Well Done s Karolínou Šimáčkovou, kteří získali 77,500 %. Valach Well Done je po Homburg z matky po Silvio II. Třetí skončil svěřenec Andrey Dohnalové Sound of Silence po Sir Donnerhall z matky po Bordeaux. Jejich výsledek byl 69,100 %.
 
V nejobtížnější soutěži Českého poháru ČJF v drezuře zvítězila Petra Miki Civišová s Europe-M. Druhé místo ve Velké rundě obsadila vedoucí jezdkyně po prvním kole Ema Kopuletá s valachem Forrest Gump. V obou kolech byly výsledky velmi těsné a v konečném součtu ztrácela Ema Kopuletá na vítězku necelé čtyři setiny procenta. Výsledek Petry Miki Civišové byl 69,240 %. Třetí místo vybojovala Adéla Neumannová s Heiderugem a čtvrtou příčku obsadila Alena Zeusová v sedle Lockeho.
 
Malá runda měla početnější startovní pole, utkalo se v ní celkem sedm jezdců. Jednoznačnou vítězkou s nejlepším hodnocením v obou kolech se stala Eva Jančaříková s Verdim. Jejich konečná známka byla 69,002 %. Druhé místo obsadila Markéta Vášová s Leontýnkou, třetí skončil Jan Zamec s valachem Dr. House. Do elitní pětky se probojovali i Hana Vašáryová a Fabrizio Sigismondi.
 
Vítězkou kategorie pro jezdce do dvaceti pěti let se stala Johana Vašáryová s plemenným hřebcem Firestonem se ziskem 70,902 %. Vítězství jí zajistila sobotní úloha, kde získala náskok více než jedno procento nad druhou Anetou Havlíčkovou. Ta sice s Feineke zajela lepší volnou sestavu, na prvenství to však nakonec nestačilo. Třetí místo vybojovala Nikola Feherová a Gallileus van de Berkenhoeve. Čtvrtá skončila Eliška Skřivanová, elitní pětku uzavřel Robert Čapek.
 
Mezi juniory se nejvíce dařilo Alžbětě Blažkové s Fidalgem. Jejich procentuální zisk byl 67,406 %. Druhé místo obsadila Kristýna Hájková s Conellym, třetí příčku vybojovala Rinata Děnikejeva v sedle klisny Hannah Montana. Mezi juniory se umístila ještě Kateřina Sekaninová a Sára Dusílková.
 
V dětské kategorii suverénně zvítězila s náskokem více jak dvou procent Anna Šestáková s Avelange před Dalitou Opatrnou v sedle valacha Messi Kinský. Bronzovou příčku obsadila Veronika Sedláčková s Delgadem. Čtvrté místo vybojovala Barbora Černá s Karotkou a pátá skončila Christinne Lenomarová.
 
Foto: Stanislav Pitela



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE