reklama 11B

Jezdectví 2021: Nebanice s TOP účastí vozatajů. Šampionát v Humpolci

ikonka

Nejlepší sportovní podívanou v disciplíně spřežení bylo letos možné vidět v Nebanicích u Chebu, kam dorazila světová vozatajská špička. Zajímavý průběh měla i Zlatá podkova a MČR v Humpolci. Za všemi akcemi se ohlédneme v krátkém video sumáři.
28.12.2021 11:30  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

VIDEO NAJDETE POD TÍMTO ODKAZEM (KLIKNĚTE)

 
Vše, co si může fanoušek vozatajských soutěží přát, našel v kalendáři České jezdecké federace pro rok 2021. Nechyběly mezinárodní závody, seriál Zlaté podkovy i národní šampionát. Nebanice hostily v polovině července mítink CAI bodovaný do Světového poháru, a tomu odpovídalo špičkové startovní pole, které se na západě Čech představilo. 
 
Zejména v kategorii čtyřspřeží byla startovní listina plná hvězdných jmen. Roli favorita naplnil Nizozemec Bram Chardon, který se dlouhodobě drží v desítce nejlepších jezdců světa. Vyhrál úvodní drezuru i závěrečný vozatajský parkur a radoval se z triumfu v sérii World Cup. Druhé místo obsadil mistr Evropy z roku 2015, Němec Michael Brauchle. Ten podával v průběhu celých závodů vyrovnané výkony a za Chardonem zaostal jen s minimálním odstupem.  
 
Vítěz posledního nebanického ročníku Glenn Geerts z Belgie pak bral třetí příčku. Na tu se vyšvihl díky skvěle zajetému maratonu. Z českých zástupců si nejlépe vedl Jiří Nesvačil mladší, který dojel sedmý. Velmi dobře se přitom prezentoval v nedělní jízdě mezi kužely, v níž zapsal třetí nejlepší výsledek. 
 
V kategorii párů v tříhvězdové úrovni se z vítězství radovala Carola Slater-Diener z Německa, které k nejvyšší příčce pomohl hlavně výborný maraton. Ten se taktéž vydařil i přes velmi nepříznivé počasí a tím i obtížný terén českému reprezentantovi Josefovi Drábkovi. Jeho výkon byl druhý nejlepší právě za německou jezdkyní. Celkově se Josef Drábek umístil na sedmé příčce hned za nejúspěšnějším Čechem Alexandrem Soukupem. 
 
Mezi singly v CAI s třemi hvězdami neměla Česká republika letos zastoupení. První místo vybojovala Saskia Siebers z Nizozemí, když vyhrála drezuru i terénní jízdu. České barvy slavily úspěch ve dvouhvězdové úrovni. V soutěži párů zvítězila Michaela Chylíková a v jednospřeží si pro druhé místo dojel Michal Žák.
 
Už 56. ročník zažil v sezoně 2021 seriál Zlaté podkovy, který sdružuje všestrannost a spřežení. Jeho vrcholem bylo finále, jež se konalo od 20. do 22. srpna na závodišti v Humpolci a na vozataje čekaly soutěž ve čtyřech kategoriích.
 
Milan Kadlec se radoval z triumfu v klání dvojspřeží pony. Dopomohly mu k němu hlavně vyrovnané výkony, které podával v průběhu všech tří dnů. Vítězkou soutěže jednospřeží se stala Alena Brixová. Nedělní jízda mezi kužely jí sice nevyšla nejlépe, ale po vítězné drezuře a maratonu se nakonec udržela na špičce. 
 
Soutěž dvojspřeží, jež je vlajkovou lodí nejstaršího jezdeckého seriálu v České republice, nabídla rozuzlení až v samotném závěru. Zdeněk Jirásek se mezi kužely připravil o šanci na nejvyšší příčky. Vítěz maratonu byl před startem nedělní části třetí, ale nakonec se po chybách propadl na šesté místo. Postup vzhůru zaznamenal naopak Jaroslav Petřek. Díky dobrému výkonu se v poslední zkoušce posunul o dvě příčky a skončil nakonec třetí. Druhé místo obsadil Václav Coufalík, který během prvních dvou dní vedl. Jenže v parkuru inkasoval 3,45 trestného bodu, a právě tato drobná penalizace nahrála Alexandru Soukupovi. Ten byl v poslední zkoušce bezchybný a díky tomu si vyjel titul Mistra opratí pro rok 2021. 
 
V královské kategorii čtyřspřeží byli diváci svědky spanilé jízdy Jiřího Nesvačila seniora. Dlouholetý člen národní reprezentace se ujal vedení po drezuře a neporazitelný byl i v maratonu a závěrečném parkuru. Na druhém místě skončil Jaroslav Jandl, který až na poslední chvíli odsunul na třetí příčku Kateřinu Sklenskou.
 
Závodiště v humpolecké části Dusilov ožilo také o měsíc později. Ve dnech 16. až 19. září se tam totiž konalo mistrovství České republiky. O medaile se závodilo ve čtyřech kategoriích, z nichž nejpočetnější startovní pole čítala soutěž singlů a dvojspřeží. 
 
V kategorii dvojspřeží pony nenašel přemožitele Erik Zuvač. Ten byl sice v drezuře druhý, ale maraton i parkur vyhrál. V soutěži tzv. singlů si pro bronz dojel Jiří Ziegler, kterému se dařilo hlavně v závěru šampionátu, když ovládl vozatajský parkur. Druhé místo obsadil Daniel Bejr. Ten se pro změnu blýskl během druhého dne v terénní zkoušce. Mistryní České republiky se v soutěži jednospřeží stala Markéta Sedlinská. Zlato získala zejména díky vyrovnaným výkonům, které v průběhu závodů podávala. 
 
Napínavou podívanou nabídlo klání dvojspřeží, po kterém jezdce na nejvyšších příčkách dělily jen nepatrné bodové rozdíly. Třetí místo obsadil nejúspěšnější český účastník nedávného mistrovství světa Alexandr Soukup. Nejtěsnější souboj se pak strhl o zlato, když vítěz úvodní drezury Václav Coufalík zůstal se skóre 129,92 trestného bodu na druhé příčce. Jen o jeden trestný bod méně zapsal Jaroslav Juráň, který zazářil hlavně v maratonu, a nakonec se mohl radovat z mistrovského titulu pro rok 2021. 
 
Zajímavé zvraty přinesla i soutěž čtyřspřeží. Zpočátku se mohlo zdát, že její průběh bude jasnou záležitostí, když Radek Nesvačil zvítězil v drezuře i v maratonu. Jenže člen českého reprezentačního družstva byl dodatečně vyloučen za nedodržení trasy v terénní zkoušce. Mezi překážkami s čísly 5 a 6 totiž zapomněl objet předepsaný okruh s povinným průjezdem, což znamenalo automaticky i vyloučení z celé soutěže. Radek Nesvačil se tak zařadil po bok Petra Vlašice, který maraton po karambolu na čtvrté překážce nedokončil vůbec. Soutěž měla pouze čtyři účastníky, a tak se na stříbrnou pozici posunul Jaroslav Jandl, který měl na kontě bezmála 414 trestných bodů. Vysokou penalizaci, přes 329 trestných bodů, zaznamenala i Kateřina Sklenská. Nicméně dokázala na rozdíl od dvou soupeřů dokončit všechny zkoušky, a stala se držitelkou nejcennějšího kovu.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE