reklama 11D

Jezdecký sport 2019: Ohlédnutí za sezonou s klasickými disciplínami

ikonka

Sezona 2019 přinesla dlouhou řadu jezdeckých akcí doma i v zahraničí, na nichž se prezentovali, často velmi úspěšně, čeští sportovci. V rámci speciálního vydání Jezdeckého výkonu se ohlédneme za nejlepšími výkony a nejzajímavějšími událostmi roku.
24.10.2019 11:52  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

POŘAD JEZDECKÝ SPORT 2019 SLEDUJTE ZDE

Parkurové skákání bylo tradičně nejvytíženější klasickou disciplínou. První velká prověrka mladé skokové reprezentace byla naplánována už na poslední dubnový víkend. 

Při CSIO ve Zduchovicích se děti, junioři a mladí jezdci zapojili do Poháru národů. Skvěle si vedl český dětský tým, který obhájil první místo z roku 2018. Dvěma bezchybnými parkury ho podržel Štěpán Filip v sedle zkušeného bělouše Cascara. Výsledek byl předzvěstí výborné sezony, která dvojici čekala. Dvě nuly dovezla v týmové soutěži dětí i Laura Najmanová s devítiletým valachem La Frei. 

Úspěch zaznamenali ve Zduchovicích i junioři, když dokončili Pohár národů na druhém místě a stejnou příčku obsadila po čistém rozeskakování v juniorské Grand Prix také Tereza Svobodová s Britanií. Vítěznou tečku za úspěšnou účastí našich reprezentantů udělala Michaela Rodová, jež s Cartanem K vyhrála Velkou cenu mladých jezdců.

Dalším mítinkem, který má své stálé místo v kalendáři Mezinárodní jezdecké federace, je olomoucké CSI s třemi hvězdami zapsané do série Světového poháru. Kolbiště v Equine Sport Centru ožilo ve dnech 19. až 23. června a nutno říct, že i zde se diváci dočkali výborných sportovních výkonů. V juniorské Grand Prix zcela dominovaly české jezdkyně. Vítězkou se stala Anna Helebrantová na valachovi Epo van de Achterhoek. Ta jako jediná překonala základní kurz věhlasného stavitele Uliana Vezzaniho bez chyb.

Jen těsně uteklo prvenství Kateřině Kubrické ve finále túry pro mladé jezdce. Sedlala klisnu Lentilku a v rozeskakování dojela druhá. Postup do celosvětového finále, které bude v prosinci hostit Salcburk, získala Rakušanka Michelle Ruth s belgickým ryzákem Nathanaelovi.

Vrcholem akce byla Grand Prix bodovaná do Světového poháru, jejíž překážky dosahovaly výšky do 160 centimetrů. Jediným českým zástupcem, který postoupil po čistém základním kole do rozeskakování, byl Jakub Štěrba s plemenným hřebcem Warnessem. V rozhodující jízdě inkasoval čtyři trestné body, což pro něj znamenalo výborné páté místo. Vítězem se stal Ital Emanuele Camilli na koni Jakko.

Jedním z vrcholů parkurové sezony je republikové mistrovství, při kterém čeká kategorie jednotlivců nejvyšší obtížnost až do 150 centimetrů. Letošní šampionát se konal koncem července v Martinicích u Březnice a pro osmé zlato v kariéře si tam po napínavém boji v rozeskakování dojel Aleš Opatrný na Forewerovi. Jeho největší soupeř Marek Klus s Carebisem si odvezl stříbro. V rozeskakování stejně jako novopečený mistr nechyboval, cílem však projel o tři sekundy později. Bronzovou medaili převzal Vladimír Tretera, který sedlal svou stájovou jedničku, hnědáka Gangstera van het Noddevelt, a v tříkolovém klání jednou chyboval.

K celoročnímu parkurovému programu neodmyslitelně patří seriály. Český skokový pohár se konal v roce 2019 už poosmnácté a jeho kalendář nabídl celkem jedenáct kol. Nejúspěšnějším účastníkem základní části se stal Jan Štětina. Tomu se podařil hattrick, když zvítězil ve Velkých cenách v Hradištku u Sadské, v Litomyšli a v Ptýrově. 

Do Velkého finále, které se konalo 22. září v Martinicích, postoupil jako suverénní lídr bodování. Kvarteto pro atraktivní finálovou soutěž se střídáním koní doplnili Jan Chýle, Rudolf Doležal a Lucie Strnadlová, jež do něj proklouzla doslova na poslední chvíli. Po fantastickém výkonu si pro třetí pohárový triumf v kariéře dojel Rudolf Doležal, když s koňmi Quattro Centem, Carinou, Abdulahem a Guusem S předvedl čtyři bezchybné jízdy. Druhá skončila Lucie Strnadlová, která zaznamenala pouze dvě chyby. Za ní se pak seřadili Jan Chýle a Jan Štětina.

Česká stopa zůstává i v prestižní parkurové sérii Global Champions. Vždyť jeden z týmů, který pravidelně nastupuje do takzvané ligy, je spojen s Prahou a jeho členkou spolu s pěti kolegy zůstává Češka Anna Kellnerová.

Letošní kalendář nabídl osmnáct závodů, které proběhly od února do září na třech kontinentech světa. Anna Kellnerová se zdála být ve velmi dobré formě. Během třetího mítinku v Miami zazářila s Balguerem v rámcové stopětačtyřicítce. Navíc byla s klisnou Catch Me If You Can vybraná pro miamskou soutěž ligy a měla podíl na skvělém pátém místě, na které tam Pražští lvi dosáhli. Její další účinkování však nešťastně ukončilo zranění, jež utrpěla při pádu v pátém kole v Madridu. Zlomenina stehenní kosti si vyžádala rekonvalescenci až do konce sezony.

Pětice kolegů Anny Kellnerové z družstva tak pokračovala bez její účasti v sedle. Dvakrát obsadili třetí místo, nejlépe jim vyšel start na zářijovém mítinku v Římě. Gerco Schröder a Marco Kutscher tam s výsledkem pěti trestných bodů dokončili dvoukolovou soutěž s překážkami do 160 centimetrů na nejvyšší příčce. Prague Lions uzavřeli bodování základní části na konečném sedmém místě. Vítězi se stali zástupci celku London Knigths. V jejich řadách se nachází i šampion seriálu jednotlivců Longines Global Champions Tour. Je jím Ben Maher, jemuž se při závěrečných závodech v New Yorku podařilo obhájit titul z roku 2018. Nejúspěšnějším Pražským lvem v individuální soutěži byl Belgičan Niels Bruynseels. Ten hlavně díky vítězství v Grand Prix Cannes bral v konečném bodování pozici číslo sedm.


Ačkoliv se spřežení řadí co do členské základny k méně početným disciplínám, rozhodně patří k nejaktivnějším. V České republice se v roce 2019 konaly hned troje mezinárodní závody kategorie CAI s třemi hvězdami. Tradiční Rudolfův pohár proběhl v Kladrubech nad Labem od 25. do 28. dubna. Nejlepším domácím reprezentantem byl Jiří Nesvačil junior, který se svým čtyřspřežím obsadil druhé místo. V dílčím hodnocení se blýskl nejlepším výkonem ve vozatajském parkuru. V třídenním klání nestačil pouze na Rakušana Josefa Leibetsedera juniora, který si celkové prvenství zajistil skvělým výkonem v maratonu. Soutěž párů zcela ovládli účastníci z Polska, kteří obsadili kompletní stupně vítězů. První příčku bral Bartolomiej Kwiatek. Také v kategorii jednospřeží putovala hlavní cena do Polska, vybojovala ji Katarzyna Kurys.

Z hvězdné účasti se každoročně těší CAI v Nebanicích, které nabízí jezdcům čtyřspřeží soutěž bodovanou do Světového poháru. Letošní mítink proběhl o prvním srpnovém víkendu a elitní startovní listina čítala několik jmen z první desítky světového žebříčku. Přemožitele nenašel belgický reprezentant Glen Geerts, a to hlavně díky vyrovnaným výkonům ve všech třech částech závodu. Nejlepším Čechem byl Jiří Nesvačil junior, který dojel šestý. V soutěži párů se z prvenství radoval Němec Lars Schwitte a v singlech si nejlépe vedla jeho krajanka Jessica Wächter.

Novinkou v kalendáři mezinárodních vozatajských akcí byly závody v Písečném nad Dyjí. První ročník, které se konal na přelomu srpna a září, přilákal na start kvalitní účastníky. Jednou z největších hvězd byl Maďar Jozsef Dobrovitz. Ten potvrdil svou pozici na špičce světového žebříčku, když stylem start-cíl ovládl kategorii čtyřspřeží. V těsném závěsu za ním dojel český reprezentant Jiří Nesvačil junior. Jeho bratr Radek dojel druhý v soutěži párů. V dílčím hodnocení předvedl nejlepší výkon v maratonu. V konečném hodnocení nestačil pouze na vítězného Rakušana Erwina Gillingera. Ve skvělé formě se představila také vítězka v kategorii jednospřeží, Kanaďanka Kelly Houtappels-Bruder. Ani v jedné ze tří částí soutěže ji nedokázal nikdo ze soupeřů pokořit.

V národním kalendáři jsou nejvýznamnějšími akcemi mistrovství České republiky a seriál Zlaté podkovy. Ten zažil v roce 2019 už 54. ročník a jeho finále se odehrálo v tradičním srpnovém termínu na závodišti v Humpolci. Tentokrát si titul mistra opratí, který se váže k soutěži párů, vyjel suverénním výkonem Josef Drábek. Královskou kategorii čtyřspřeží ovládl zkušený reprezentant Zdeněk Jirásek. Jednoduché to však neměl, v drezuře se mu příliš nedařilo a ztrátu tak doháněl v maratonu a mezi kužely.

Posledním důležitým milníkem ve vozatajské sezoně bylo zářijové mistrovství České republiky, jež hostily Těšánky. Bitva o zlato v soutěži „čtyřek“ se stala rodinnou záležitostí mezi Jiřím Nesvačilem seniorem a jeho synem Radkem. Vítězně z ní vyšel Radek Nesvačil, který se může pyšnit titulem mistra České republiky 2019. Mezi dvojspřežími nenašel přemožitele Jaroslav Juráň junior, jemuž vyšel hlavně sobotní maraton. Nejlepší mezi singly byla Markéta Sedlinská a medaile se rozdávaly i v kategorii párů pony, kde si pro nejcennější kov dojel Milan Kořínek. 


Celoevropsky významnou drezurní akcí jsou mezinárodní závody CDI, konané každoročně v Brně na Panské líše. Letos proběhly ve dnech 21. a 23. června a stejně jako v předchozích letech byly zařazeny do série Světového poháru. Největší pozornost se upínala k vrcholu v podobě úlohy Grand Prix Freestyle. Špičkový výkon v ní podal jeden z favoritů, Němec Frederic Wandres. Ten v sedle oldenburského valacha Westminstera dostal známku přesahující 75 %. České barvy nejlépe reprezentoval Michal Košťál s Little Jackem. Jeho známka v hodnotě bezmála 70 % stačila na třetí místo.

Velmi slibně si počínal další z českých jezdců Fabrizio Sigismondi ve Velké rundě na úrovni tří hvězd. S desetiletým Elegantem, s nímž na mezinárodním poli začíná, dojel ve volné Intermediate 1 na druhé příčce. Vítězkou v IM-1 kür se stala Francouzka Rachel Bastady, která v jihomoravské metropoli představila devítiletou klisnu Donerrdioru.


Mistrovství České republiky v drezuře a paradrezuře se konalo v polovině července v Královicích u Slaného. Nejvyšší vypsaná úroveň obtížnosti čekala na účastníky střední túry, kteří závodili ve třech kolech s vrcholem v podobě volné úlohy Intermediate AB. Třemi suverénními jízdami vybojovala zlato Hana Vášáryová s desetiletou vestfálskou klisnou Filipou. V závěrečném küru dostala od rozhodčích přes 70 %. V souvislosti s národním šampionátem nesmíme opomenout výkony juniorky Evy Vavříkové. Dlouhodobě nejúspěšnější jezdkyně nastupující generace získala v Královicích ve své kategorii čtvrtý titul v řadě, a to s klisnou Belle Ennie. V paradrezuře dominuje v posledních letech výsledkovým listinám jedno jméno, a to Anastaja Vištalová. Neporažena zůstala i v roce 2019, kdy si pro zlato dojela s klisnou Dominique.


Pro jezdce všestrannosti představovalo vrchol sezony mistrovství České republiky, které se uskutečnilo od 1. do 4. srpna v jihočeské Borové. Jeho průběh značně ovlivnilo počasí. Silné bouřky a průtrže mračen zamíchaly původně určeným programem. Po drezurní a parkurové zkoušce byl ve vedení Miroslav Trunda s osmiletou hnědkou Shtterflyke. Jenže překročení času v nedělním krosu ho stálo vítězství. Titul získal Pavel Březina s klisnou Cona Ciou, který se po dvou disciplínách držel jen v těsném závěsu za Miroslavem Trundou a rozhodující terénní jízdu dokončil s nulou. Stříbro si odvážela Veronika Příhodová, která si s valachem Expressem EV polepšila rovněž až v samotném závěru šampionátu. Miroslav Trunda nakonec obsadil třetí místo. Ceněnou trofejí je mezi militaristy úspěch v srpnovém finále Zlaté podkovy. V roce 2019 si na humpoleckém závodišti dojel pro vítězství Radim Toman s Easy Jumpem.

Frenštát pod Radhoštěm byl o posledním červnovém víkendu dějištěm mezinárodních závodů CVI. V nejvyšší tříhvězdové kategorii zazářily i české barvy. Vítězem soutěže mužů se stal Jan Hablovič, který cvičil s ryzákem Tymianem pod vedením lonžérky Libuše Hablovičové. Seniorská skupina Jezdeckého klubu voltiž Albertovec si se zkušeným valachem Patriotem ve třech hvězdách dojela pro druhou příčku. Lonžérem byla Andrea Videnková. Dařilo se i juniorské skupině z Tělovýchovné jednoty Frenštát pod Radhoštěm. Se svou sestavou na Aladinovi, jehož vedl Ondřej Svoboda, nenašla přemožitele. Stejný kůň pak donesl Terezu Czyžovou v dvouhvězdovém CVI juniorů na druhé místo. 

Mistrovství České republiky proběhlo téměř v závěru sezony. Konalo se od 20. do 22. září opět ve Frenštátu pod Radhoštěm. A znovu to byl Jan Hablovič, kterému se v tamní hale výjimečně dařilo. S Tymianem vybojoval seniorský titul, když od sboru rozhodčích dostal vysoké hodnocení 8,031 bodu. Na stříbro dosáhla ve smíšené soutěži Kateřina Kocurová, která cvičila s Patriotem NF a třetí místo obsadila Nela Stříbná s Rubikonem. Vysoké známky v hodnotě přes osm bodů se dočkala i Tereza Czyžová. Ta dosáhla s Aladinem na první místo v soutěži juniorek kategorie A. Nejlepší juniorskou skupinou byli členové Tělovýchovné jednoty Frenštát pod Radhoštěm. Jejich oporou nemohl být nikdo jiný než klubová jednička, valach Aladin.


Vytrvalci zažili v sezoně 2019 mezinárodní závody CEI a mistrovství České republiky konané v Budislavicích na přelomu května a června. Juniory čekala trasa dlouhá 80 kilometrů vedoucí malebnou krajinou Plzeňského kraje. Nejlépe si s ní poradila dvojice Kateřina Suchá a Lucia Fera. Do cíle dojela průměrnou rychlostí 16,6 kilometrů v hodině. Nejlepším seniorem byl Petr Jadlovský na šestnáctileté klisně Bint Akkrou. Trať dlouhou 120 kilometrů zdolal rychlostí 14,3 kilometrů za hodinu. 


Úspěšnou sezonu má za sebou reiningový jezdec Jonáš Bujnoch. S hřebcem Mercedes Rooster získal seniorské zlato na zářijovém mistrovství České republiky v Kozlovicích, kde o čtyři měsíce dříve vyhrál i na mezinárodním mítinku CRI. Jonáš Bujnoch navíc během šampionátu ovládl i soutěž juniorů s koněm SK Cash To Gun. V soutěži určené pro mládež vybojovala mistrovský titul Klára Řeháčková. Ta sedlala šestiletého hřebce BR Sparky Hollywood.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE