reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV: Superfinále ČSP v Martinicích a dvakrát MČR

ikonka

Poslední Jezdecký magazín měsíce září přináší reportáž z finále Českého skokového poháru, které letos přineslo obzvlášť kvalitní sportovní podívanou. Zavítáme také na MČR spřežení do Těšánek a také na voltižní MČR do Frenštátu pod Radhoštěm.
26.09.2019 15:45  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV JE K ZHLÉDNUTÍ ZDE

Poslední zářijový Jezdecký magazín se bude věnovat velkému parkurovému svátku. Velkým finále v Martinicích vyvrcholil celoroční Český skokový pohár. Čtyři nejlepší účastníci museli jako každý rok projít atraktivní výměnou koní.

Nabídneme vám také tři různá mistrovství republiky. Šampionát ve voltiži hostila hala Tělovýchovné jednota ve Frenštátě pod Radhoštěm. Klání nejlepších jezdců spřežení v Těšánkách u Kroměříže zase nabídlo atraktivní souboj rodiny Nesvačilových.

A krátce se vrátíme také k mistrovství České republiky ve working equitation pod hlavičkou spolku Working Equitation Česká republika, které se konalo v Královickém dvoře. To všechno uvidíte v příštích patnácti minutách. 

 

Jedním z vrcholů parkurové sezony je vedle mezinárodních závodů a mistrovství České republiky také finále Českého skokového poháru. To letošní proběhlo v Martinicích u Březnice ve dnech 20. až 22. září. Atraktivní program a krásné babí léto přilákaly do středočeského areálu mnoho diváků a také velmi silnou jezdeckou sestavu. 

Samotnému Velkému finále pro čtyři nejlepší jezdce série předcházela Velká cena roku 2019. V té měli někteří účastníci stále šanci pokusit se na poslední chvíli proniknout do finálové čtveřice. Patřil k nim loňský šampion Ondřej Pospíšil, jemuž ale tentokrát štěstí nepřálo. V sedle Einfacha dovezl v základním kole třináct trestných bodů. Neprobojoval se ani do druhé části Velké ceny a nedělní závěr seriálu mu zůstal uzavřen. Dvojnásobný vítěz poháru Marek Klus sice dopadl o poznání lépe, když dokončil s Carebisem na čtvrtém místě, ale ani tento výsledek mu neumožnil vrátit se o den později znovu před plné martinické ochozy.

Svou pozici v TOP4 si šestou příčkou upevnila Lucie Strnadlová na valachovi Fall River Blue. A postup si pojistil i Jan Chýle, který dojel ve Velké ceně s Larou třetí. Dalším finalistou se stal Rudolf Doležal a jako lídr bodování vstupoval do taháku mítinku Jan Štětina. A to navzdory tomu, že si po pádu v sobotní stopětačtyřicítce zlomil ruku. Než se budeme věnovat samotnému finále se střídáním koní, nesmíme zapomenout na vítěze Martinice Group Velké ceny, kterým se stal Sergej Motygin s Dylanem. Ten jako jediný z účastníků překonal obě části soutěže bez trestných bodů.

Nedělní odpoledne nabídlo tolik očekávané Velké finále, v němž tradičně každý ze čtyř účastníků absolvuje parkur nejprve s vlastním koněm a následně s koňmi všech tří soupeřů. Jako první okusila kurz z dílny maďarské stavitelky Magdolny Erdélyi šestadvacetiletá Lucie Strnadlová. Ta si pro životní premiéru v této speciální soutěži vybrala svého nejzkušenějšího koně, klisnu Carinu. A zajela s ní hned v úvodu čistý výsledek. Stájovou jedničku, hnědáka Quattra Centa, osedlal dvojnásobný vítěz poháru Rudolf Doležal a také on procválal cílem napoprvé s nulou. Jednoho zaváhání se dopustil Jan Chýle ve dvojici s běloušem Abdulahem B, s kterým startoval v pohárovém finále i loni ve Zduchovicích. S hendikepem v podobě zlomeniny ruky vstoupil do boje Jan Štětina s Guusem S a dovezl čtyři trestné body za chybu na oxeru v závěru kurzu.

Po přesedlání a tříminutovém seznámení s hnědkou Carinou nastoupil k druhé jízdě Rudolf Doležal a opět s ní předvedl suverénní bezchybnou jízdu. Hned vzápětí přišla další nula, a to v podání dvojice Jan Chýle a Quattro Cento, takže i tento jezdec byl přes chybu v první jízdě stále ve hře. Na řadu přišel podruhé valach Abdulah, který po loňském finálovém účinkování budil mezi účastníky pravděpodobně největší respekt. Sedlal ho Jan Štětina a inkasoval trestné body za jediné shození. První výraznější zaváhání potkalo Lucii Strnadlovou, a to v druhém parkuru, v němž přesedla na osmiletého hnědáka Guuse a shodila dvě překážky. Ani v poločase soutěže nehrály bodové rozdíly mezi finalisty významnější roli. Rudolf Doležal držel čisté konto, Jan Chýle si zapsal čtyři trestné body a po dvou chybách měli Lucie Strnadlová a Jan Štětina.

Třetí jízdy otevřel Jan Chýle s Carinou, a přestože si práci klisnu na opracovišti pochvaloval, dovezl s ní penalizaci za jedno shození. Jan Štětina s Quattro Centem byl prvním účastníkem, který se od vyrovnaného startovního pole vzdálil. V třetím kole zaznamenal tři chyby a jeho průběžné skóre činilo dvacet trestných bodů. Bělouše Abdulaha se podařilo velmi dobře zvládnout Lucii Strnadlové. Navzdory tomu, že ho předem hodnotila jako nejobtížnějšího finálového koně, s ním ani jednou nezaváhala. Největší šance na vítězství držel nadále Rudolf Doležal. V sedle Guuse opět předvedl bezchybnou jízdu a měl tak čisté konto i před závěrečnou částí soutěže.

V posledním dějství potvrdila Carina, že je nejméně chybujícím koněm finále. Sedlal ji Jan Štětina a jako s jediným svěřencem v celé soutěži s ní zapsal nulu. Své účinkování uzavřel s celkovými dvaceti trestnými body. Bez trestných bodů projela cílem také Lucie Strnadlová na Quattro Centovi. První pohárové finále zvládla s výborným výsledkem, když se čtyřmi koňmi nasbírala pouze osm trestných bodů. Spanilou jízdu dotáhl do vítězného konce Rudolf Doležal. V závěru se svezl na Abdulahovi a ani s ním neshodil žádnou z překážek. Po projetí cílem bylo jasné, že jeho triumf nemůže nic ohrozit. Poslední parkur čekal na Jana Chýleho s Guusem. Ten na své konto přidal jedno zaváhání a celkem si zapsal dvanáct trestných bodů.
Potřetí v kariéře se tak celkovým vítězem Českého skokového poháru stal Rudolf Doležal před druhou Lucií Strnadlovou. Třetí místo bral Jan Chýle a čtvrtý skončil Jan Štětina. 

Opomenout nesmíme ani vrcholy dalších pohárových túr. Czech Junior Cup v kategorii dětí ovládla Laura Johana Šebestová, která s Marcantem 1 jako jediná překonala dvě části soutěže bez trestných bodů. V téže soutěži mezi juniory nenašla přemožitele Linda Portychová v sedle Nogaliny Z. Také ona dokončila základní i finálovou jízdu bez shození. Mezi účastníky ve věku do 25 let se našli hned tři jezdci, kteří zvládli oba parkury bez zaváhání. Václav Staněk s dvanáctiletým hnědákem Quatemalem obsadil s časem 44,80 setin sekundy třetí místo. O čtyři desetiny sekundy rychlejší byla dvojice Nina Kaločová a Schicki Micki, což stačilo na druhou příčku. Vítězkou celoročního finále túry U25 se stala Anna Helebrantová, která s belgickým valachem Epo Van Der Achterhoek nechybovala a dokázala rozhodující čas stlačit hluboko pod hranici 44 sekund. Záznam z finále Českého skokového poháru v Martinicích najdete na adrese www.equitv.cz.

 

Tělovýchovná jednota ve Frenštátě pod Radhoštěm letos hostila dvoje významné voltižní závody. Po červnovém mezinárodním CVI přišlo na řadu mistrovství České republiky, které se v tamní hale konalo od 20. do 22. září.

Pro zlato v soutěži dvojic si dojely Barbora Trávníčková a Adéla Kotolová, jejichž hodnocení s Landarem atakovalo hranici sedmi bodů. Juniorskou vítězkou v kategorii B se stala domácí voltižérka Klára Kyselá, která cvičila na koni Dominik Svržno Chovtrans. I v kategorii A se dařilo nejvíce juniorce z pořádajícího klubu Tereze Czyžové. V tandemu s hnědákem Aladinem úspěšně obhájila titul z předchozích tří let. Vysoké hodnocení 7,770 bodu vybojovala frenštátská skupina juniorů, která ve své soutěži nenašla přemožitele. I v tomto případě jim byl oporou Aladin vedený Ondřejem Svobodou.

Senioři závodili ve sloučené kategorii žen a mužů a nejlepší výkony podal Jan Hablovič s Tymiánem. Zlatou medaili získal díky průměrné známce přesahující 8 bodů a zopakoval tak triumf z loňského šampionátu. Druhé místo obsadila stejně jako v roce 2018 Kateřina Kocurová na Patriotovi. Letos se do seniorské soutěže nahlásilo celkem pět účastníků, a tak se stupně vítězů zaplnily do posledního místa. Bronz vybojovala Nela Stříbná cvičící na Rubikonovi. Nezkrácený záznam z mistrovství republiky ve voltiži si můžete pustit na našem webu www.equitv.cz.

 

Letošní mistrovství České republiky v soutěžích spřežení proběhlo ve dnech 20. až 22. září v Těšánkách u Kroměříže. Tituly se rozdávaly celkem ve čtyřech kategoriích.Mezi jezdci s dvojspřežími pony si díky třem vyrovnaným disciplínám dojel pro bronz Aleš Fiala. Úspěchem v drezuře začala několikanásobná mistryně republiky Monika Pospíšilová, jenže v maratonu podala až třetí nejlepší výkon a nakonec brala druhé místo. Zlato vybojoval Milan Kořínek, který neměl konkurenci jak v sobotním maratonu, tak o den později při jízdě mezi kužely.

Napínavý průběh měl šampionát jednospřeží, kde do závěrečných výsledků promluvily hlavně chyby v nedělním parkuru. Ty potkaly vedle dalších i Jiřího Zieglera, který byl ještě před startem parkuru na dosah stupňů vítězů. Kvůli zaváháním mezi kužely však klesl až na desátou příčku. Podobnou zkušenost měl Jiří Koníř. Po terénní zkoušce se držel na bronzové pozici, v neděli však zajel s chybami a skončil sedmý. Bronz putoval do rukou Libora Kurky. Ten sice mezi kužely také nijak nezářil, ale v součtu s výborným úvodem šampionátu to na medaili stačilo. Trať parkuru, kterou připravil Petr Vozáb, naopak skvěle sedla Otovi Barešovi. Ten inkasoval trestné body za chybu na jediném průjezdu a dílčí hodnocení nedělní disciplíny vyhrál. Díky tomu se také posunul na konečné druhé místo. Mistryní České republiky se stala Markéta Sedlinská, která se blýskla nejlepším výkonem v terénní zkoušce.

V soutěži dvojspřeží se po dvou dnech držel na bronzové pozici Jaroslav Petřek, jenže chyby mezi kužely ho nakonec stály medaili, když klesl na čtvrté místo. Václav Coufalík vstupoval do maratonu jako vítěz drezurní zkoušky. Výrazná penalizace za průjezd poslední překážkou ovšem znamenala pokles na průběžnou pátou příčku. Jezdec dokázal vývoj soutěže v parkuru zvrátit ve svůj prospěch a obsadil nakonec třetí místo. Vicemistrem republiky se stal Josef Drábek, který se během šampionátu den za dnem zlepšoval. V drezuře byl třetí, druhý nejlepší výsledek zajel v maratonu a vše završil vítězstvím při jízdě mezi kužely. I tak však nestačil na Jaroslava Juráně juniora, který si z Těšánek odvezl zlato, a to hlavně díky suverénnímu výkonu v sobotní terénní zkoušce.

Čtyři účastníci nastoupili do královské kategorie čtyřspřeží. Eliminace v maratonu zastavila Petra Vlašice na další cestě soutěží. Třetí místo obsadil zástupce Národního hřebčína v Kladrubech Petr Novák. Ze tří dnů se mu nejvíce dařilo v sobotu, kdy předvedl druhý nejlepší výkon. O první místo soupeřili Jiří Nesvačil senior se synem Radkem. Oba zaznamenali shodný výsledek v úvodní drezurní úloze. V maratonu ovšem nenašel přemožitele Radek Nesvačil, který se tak posunul do čela průběžného pořadí a po vítězství v parkuru se mohl radovat ze zisku titulu mistra republiky. Jiří Nesvačil obsadil druhé místo. Záznam z republikového šampionátu spřežení pro vás máme na adrese www.equitv.cz.

 

V Královickém dvoře se během druhého zářijového víkendu konalo mistrovství České republiky ve working equitation pod hlavičkou spolku Working Equitation Česká republika. Celkem se divákům předvedlo více než šedesát dvojic, jež absolvovaly ve třech dnech drezurní testy a dále testy ovladatelnosti a rychlosti. V seniorské kategorii třídy P byl závod napínavý doslova do poslední minuty, když malý kousek štěstí chyběl poslední startující Petře Čejkové. Jezdkyni z ruky vyklouzla garrocha a ve vteřině se jí tak rozplynula naděje na získání seniorského mistrovského titulu. Zlato nakonec vybojovala Tereza Slabá s pony hřebcem WPBR Dollom Valmont, která po dvou soutěžních dnech nastupovala do “speed testu” ze sdíleného prvního místa. Druhé místo vybojovala Jitka Šimoušková s valachem Neapolitano Tuscok a třetí místo obsadila Šárka Kopecká s GinTonicem.

Juniorskou třídu S ovládla Barbora Pleskačová s kladrubským hřebcem Sacramoso Margeta XIII-20, která tak obhájila pozici mistryně z roku 2018. Také dětská soutěž měla stejného vítěze jako před rokem. Mistryní České republiky se stala Kristýna Maternová s lusitánem GinTonicem. V týmovém klání se nakonec radovalo družstvo “Ladies and gentleman” ve složení Tereza Slabá, Jindra Kučerová, Kristýna Malenínská a Klára Dostálová. Záznam z mistrovství České republiky ve working equitation najdete na adrese www.equitv.cz

 

SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Už v sobotu 28. září proběhne na závodišti Velká Chuchle nejsledovanější rovinový mítink podzimní části dostihové sezony - Evropský pohár žokejů. Gala odpoledne za účasti slavného Christopha Soumillona a dalších jezdeckých hvězd můžete sledovat živě na adrese www.equitv.cz.

Ve dnech 28. a 29. září 2019 se uskuteční v kroměřížské Podzámecké zahradě historicky první mezinárodní soutěž tradičních zápřeží v České republice za účasti aktérů ze Slovenska, Polska, Německa či Španělska. A rušno bude také na parkurové scéně. Prestižní parkurová série Global Champions pokračuje od pátku 27. do neděle 29. září sledovanou akcí v New Yorku. Brzy na shledanou!

 

UPOUTÁVKA NA JEZDECKÝ MAGAZÍN

Jezdecký magazín s datem 26. září se bude věnovat velkému parkurovému svátku. Velkým finále v Martinicích vyvrcholil celoroční Český skokový pohár. Čtyři nejlepší účastníci museli jako každý rok projít atraktivní výměnou koní.

Nabídneme vám také tři různá mistrovství republiky. Šampionát ve voltiži hostila hala Tělovýchovné jednota ve Frenštátě pod Radhoštěm. Klání nejlepších jezdců spřežení v Těšánkách u Kroměříže zase nabídlo atraktivní souboj rodiny Nesvačilových.

A krátce se vrátíme také k mistrovství České republiky ve working equitation pod hlavičkou spolku Working Equitation Česká republika, které se konalo v Královickém dvoře.
Nezapomeňte si zaregistrovat svůj e-mail na internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o našem pořadu. Nejen, že vám už žádný jeho díl neunikne, ale navíc s námi můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos! Soutěžní otázka vám dorazí společně s odkazem na aktuální vydání Jezdeckého magazínu. U jeho sledování se těšíme na viděnou.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE