reklama 11D

Jezdecký magazín: Soumillon dominoval v EJC. Maher šampionem túry GC

ikonka

Dvě hvězdy, a nejen je, si představíme v Jezdeckém magazínu s datem 3. října. V Praze proběhl další ročník Evropského poháru žokejů, který vyhrál Christophe Soumillon. V New Yorku zase zazářil Ben Maher jako staronový šampion GC. A to není vše!
03.10.2019 17:49  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV SLEDUJTE TADY

 

Dnešní Jezdecký magazín se vydá po stopách několika velkých akcí. Chuchle Arena Praha viděla vrchol podzimní části rovinové sezony, už pátý ročník Evropského poháru žokejů, který svou účastí ozdobil jeden z nejlepších dostihových jezdců současnosti Christophe Soumillon.

Prestižní parkurová série Global Champions se poprvé v historii podívala do New Yorku. V poslední části bodování obou túr výrazně promluvili do pořadí i členové Prague Lions.
A nabídneme vám i dvě reportáže z netradičních akcí. Vůbec poprvé se v Kroměříži konaly atraktivní soutěže v tradiční zápřeži a Zduchovice viděly mimořádné závody working equitation. To vše uvidíte v příštích patnácti minutách.

 

Už popáté zavítali na závodiště Velká Chuchle špičkoví mezinárodní žokejové, aby se v sobotu 28. září utkali o celkové prvenství v Evropském poháru žokejů. Nejbohatší mítink české sezony obsahoval nejen nejlukrativnější rovinový dostih střední Evropy Leram EJC Million o 2,6 milionu korun, ale i tři další jedničkové vrcholy a bohatý rámcový program. Za celé odpoledne se odběhlo devět dostihů včetně jízdy trenérů, do soutěže se započítávalo šest z nich.

Celkem do Prahy přijelo 12 žokejů z deseti různých zemí, které doplnili tři domácí držitelé divokých karet. Hlavní hvězdou mítinku byl Belgičan Christophe Soumillon - vítěz více než 3500 dostihů, desetinásobný francouzský šampion a bez nadsázky jedno z největších dostihových jmen současnosti. Mezi jeho soupeři byli dlouholetý stájový jezdec irského Coolmoru Colm O’Donoghue, zkušený Nizozemec Adrie De Vries nebo člen nastupující francouzské generace Antoine Hamelin. České barvy hájili tři nejúspěšnější žokejové domácí historie - Filip Minařík, Václav Janáček a Jiří Palík. A právě pro domácí jezdce začalo odpoledne skvěle, když první bodovaný dostih vyhrál Palík v sedle pětiletého Orssia.

V EJC Ceně společnosti Trade Fides na 2400 metrů sahala česká reprezentace opět po nejvyšších příčkách, ale dobře načasovaným útokem získal vítězství Adrie De Vries na tříletém Orleanovi. Druhý skončil Janáček s klisnou Black Bet a třetí příčku obsadil Minařík v sedle Reine D’Argent.

Pak už přišly na řadu čtyři vrcholy dne. BAK - 83. EJC Gerschův memoriál pro dvouleté koně měl být otevřenou záležitostí, ale v cílové rovině se změnil ve velké sólo jediného koně. Favorizovaný hnědák Rate z DS Pegas dominoval lehce o 7 délek a v jeho sedle si první úspěch na české půdě připsal hvězdný Christophe Soumillon. Vzdálené druhé místo vybojovala Achird pod Bauyržanem Murzabejevem, třetí místo brala Eternity s Filipem Minaříkem.

Hlavní dostih Leram EJC Million na 1400 metrů měl po roce opět zahraničního favorita. Tříletý hnědák Big Boots ze stáje německého majitele Guida Schmitta přicestoval s vizitkou třetího z Goldene Peitsche a momentálně zřejmě nejlepšího německého sprintera. Svěřenec trenéra Waldemara Hicksta vypadal v paddocku výborně, ale nakonec ho zastavilo lehké zranění ve startovacích boxech a dost možná i měkčí půda. Pod Adriem De Vriesem se musel spokojit s pátým místem. O vítězství v závěrečných metrech bojovali dva outsideři. Blíže bariéře finišoval německý Call Me Mister s Colmem O’Donoghuem, který odskakoval s kursem 500 korun za deset vsazených. Svěřenec Jana Korpase už sahal po nejvyšší příčce, ale ještě silnější byl finiš ryzáka Zocka pod Eduardem Pedrozou. Někdejší zimní favorit, mezitím trénovaný ve Francii Fredericem Rossim pro majitele Torstena Rabera, zvítězil jistě o 2 1/4 délky. Za druhým Call Me Misterem finišoval obhájce loňského vítězství Troizilet, čtvrtý skončil Politicum.

Krásnou podívanou nabídla i vytrvalecká Pemat Trading EJC Long - 41. Velká cena českého turfu na 2400 metrů, která se odehrála plně v režii tříletých koní. Podobně jako v klasickém St. Legeru se o tempo postaral Dalandi, tentokrát vedený Davidem Liškou, druhou příčku si hlídal stříbrný z derby Angkor Wat. Klasický vítěz Ramssio odpočíval ve středu pole, zatímco čerstvý vítěz rakouského derby Silver Seam cválal mimo kontakt za polem. S příchodem do cílové roviny zavelel k útoku Ramssio a dostal se dopředu, ale velmi dobře šel také u bariéry cválající Darkolva. Chvíli to vypadalo na souboj této dvojice, ale 300 metrů před cílem provlékl Adrie de Vries mezerou německého tříletka Monptiho a rozhýbal svěřence trenéra Güntera Richtera k velkému závěru. Ryzák stáje Heland Racing ukázal v závěru velké srdce a po tuhém boji o půl délky porazil Darkolvu s Perem-Andersem Grabergem. Třetí Ramssio pod Antoinem Hamelinem ztrácel 2 1/2 délky, ale s přehledem nechal za sebou Portorikose i další starší hvězdy.

Před posledním dostihem hodnocení, Lokotrans EJC Middle na 1800 metrů, sahal po celkovém úspěchu dvojnásobný Adrie De Vries. Hvězda odpoledne Christophe Soumillon potřebovala zvítězit, a vyhoupla se do sedla temperamentního Wirelesse, který se loučil s úspěšnou kariérou. Šampion mílařů se v paddocku prezentoval nervózním dojmem a Soumillonovi i trenérovi Václavu Lukovi dalo plné ruce práce, než ho dostali ke startovacím boxům. V samotném dostihu ale Wireless opět našel chuť závodit. Zpočátku cválal jako obvykle na chvostu pole se znatelným odstupem na soupeře, ale v cílové rovině ho Soumillon poslal do ideální pozice a Wireless naposled ukázal svou drtivou koncovku. Hřebec stáje Leram se prosadil lehce o necelé 3 délky a zajistil Soumillonovi trofej pro vítěze Evropského poháru žokejů. Druhý doběhl Sagar s Eduardem Pedrozou před běloušem Torque Powerem a Václavem Janáčkem. 

Soumillon za velkých ovací publika zvedl nad hlavu pohár pro šampiona mítinku, na stupně vítězů se dostali i druhý Adrie De Vries a třetí Eduardo Pedroza. Tečkou za po všech stránkách vydařeným svátečním odpolednem ve Velké Chuchli byl atraktivní dostih trenérů. V závěru 1400 metrů dlouhé trati spolu bojovaly dva oranžové dresy stáje FVE Relay JK Levín. V cíli byl první Jan Korpas v sedle Tropical Bonda před Ilonou Hronovou na Stormicovi. 66letý Josef Váňa dojel s Ladislavem na šestém místě.
Záznamy všech dostihů Evropského poháru žokejů najdete na adrese www.equitv.cz.

 

Poprvé v historii Global Champions navštívili účastníci i fanoušci prestižní parkurové série New York. Kolbiště vyrostlo na ostrově Governors v zálivu Upper Bay. Americké město tak doplnilo řadu atraktivních zastavení po celém světě. Toto kolo však bylo výjimečné z více důvodů. Uzavřelo se při něm bodování obou túr. Dvoučlenné týmy absolvovaly dvě kola s překážkami do 155 centimetrů.

Páteční úvodní kolo přineslo velmi vyrovnané výsledky a nakonec rozhodovaly až sobotní jízdy. Ty výrazně zamíchaly konečným pořadím. Velký propad zaznamenali zástupci Valkenswaard United, kteří patřili v poločase soutěže s čistým kontem k favoritům. Jenže jak italský reprezentant Alberto Zorzi, tak Němec Marcus Ehning v sobotu dovezli po jedné chybě. Navíc jim nehrál do karet ani součet dosažených časů, který je odsunul až na konečné šesté místo. Naopak rychlost byla výhodou Pražských lvů, kteří měli rovněž dvě shození, a to hned z prvních pátečních jízd. V sobotu předvedl nizozemský reprezentant Marc Houtzager s jedenáctiletou klisnou Sterrehof's Dante bezchybný výkon. A také jeho kolega Niels Bruynseels z Belgie v druhé části ligového klání nechyboval. Sedlal svou stájovou jedničku klisnu Ganciu de Muze. Prague Lions celkově obsadili třetí místo s rozdílem pouhých pěti desetin sekundy, které je dělily od čtvrtých St. Tropez Pirates. 

Druhou příčku brali, rovněž s dvěma chybami, jezdci celku Paris Panthers. Ti dokázali ve čtyřech jízdách ušetřit ještě další čtyři desetiny sekundy. Ir Darragh Kenny v sedle belgického hřebce Romea překonal oba parkury bez zaváhání. Druhý z členů týmů Nizozemec Harrie Smolders chyboval dvakrát v prvním kole, kdy sedlal hnědáka Case. Pro sobotní část změnil koně, a s Monacem už týmové konto nezatížil. Z vítězství se radovali zástupci London Knights. Ti jako jediní dokázali dokončit oba kurzy bez shození. Martin Fuchs ze Švýcarska sedlal svého nejlepšího koně, bělouše Clooneyho, a také Brit Ben Maher zvolil svého nejúspěšnějšího svěřence valacha Explosiona W. Londýnští rytíři se díky triumfu v New Yorku vyšvihli na první místo konečného pořadí týmů. Spolu se St. Tropez Pirates, Madrid in Motion a Shanghai Swans jsou zvýhodnění pro listopadový Global Champions Super Cupu v Praze, v kterém nastoupí automaticky až do semifinále.

V sobotu 28. září se také rozhodlo o vítězi individuální série Longines Global Champions Tour. Horkými favority byli lídr bodování Pieter Devos z Belgie a Brit Ben Maher, který držel v průběžném hodnocení druhou příčku. Titul šampiona sezony 2019 se nakonec podařilo vybojovat britskému jezdci, a to díky prvenství v Grand Prix, kterou vyhrál s fenomenálním Explosionem W. Devos v sedle Claire Z se probojoval do rozeskakování, po dvou chybách však obsadil sedmé místo a v celkovém pořadí skončil druhý. Do poslední Velké ceny nastoupili i zástupci Prague Lions Niels Bruynseels a Marc Houtzager. Lépe se dařilo druhému jmenovanému jezdci. Ten s klisnou Sterrehof's Dante absolvoval základní kolo i rozeskakování bez chyb a s časem 35.31 desetin sekundy bral páté místo.

Fanoušci Global Champions se nyní již mohou těšit na úplný vrchol sezony, kterým bude Prague PlayOffs.  Brány pražské O2 areny se otevřou 21. listopadu. Ve čtyřech dnech se představí kompletní světová parkurová špička včetně členů týmu Prague Lions a šampiona sezony Bena Mahera.

 

Jezdectví nabízí pestrou paletu disciplín, které mohou příznivci koní na různých akcích obdivovat. Naprostou novinkou jsou soutěže v tradiční zápřeži, které se poprvé konaly ve dnech 28. a 29. září v Kroměříži. Zámecký areál byl tím nejlepším prostředím pro vozataje a jejich kočáry, staré často více než jedno století. Do soutěže, která má pomoci zachovat tradici, eleganci a krásu kočárového ježdění, se mohli hlásit účastníci s jedním až šesti zapřaženými koňmi. 

Největší zastoupení měla jednospřeží a dvojspřeží. Nejprve byla hodnocena ekvipáž jako celek, tedy kočár, postroje, kočí i jeho přísedící. Následovala jízda v terénu v okolí Kroměříže, po níž absolvovali soutěžící klasický parkur s kužely, tak jak ho známe z mítinků sportovních spřežení. V samostatném hodnocení jednospřeží zvítězil Polák Maciej Gasienica Sieczka s loveckým kočárem Victoria z roku 1920. Ten si se svým svěřencem Madrasem nejlépe vedl v terénu i mezi kužely. Kategorii dvojspřeží vyhrál český zástupce Jiří Hladík s loveckým kočárem z konce 19. století. S dvojicí starokladrubských koní nenašel přemožitele v terénní části i ve vozatajském parkuru. Ve společném hodnocení všech účastníků bral druhou příčku právě za polským reprezentantem. Třetí místo v celkovém pořadí obou kategorií obsadila Polka Justyna Przyborowska s kočárem Winchester z roku 1901. Záznam z atraktivního klání v tradiční zápřeži si můžete pustit na webu www.equitv.cz.

 

Ve dnech 21. a 22. září se konaly ve Zduchovicích mimořádné závody Working Equitation pod záštitou spolku Czech Society for Working Equitation. Byly to v České republice historicky první kompletní závody working equitation s mezinárodní účastí. Nejvyšší třída Masters byla navíc třídou kvalifikační pro mistrovství Evropy v roce 2020. Jak už název „Pedro Torres Academy Cup“ napovídal, největší událostí v rámci těchto závodů byla osobní přítomnost několikanásobného mistra světa, Evropy a nejvýznamnější osobností této disciplíny - Pedra Torrese. 

Vypsané byly tři nejvyšší třídy: S, P a Masters. V sobotu se konaly drezurní testy a testy ovladatelnosti. V neděli pak mohli diváci vidět napínavé testy rychlosti a také zábavné testy s dobytkem, které jsou tradiční součástí závodů working equitation. Úkolem tohoto testu je oddělit označené tele od stáda a to za pomoci týmu, nebo jako jednotlivec. Nejlépe se při tomto testu dařilo Německé (zase opravit, omlouvám se) jezdkyni Nadje Strechhahn s Farukem. 

Třídu S vyhrál český jezdec Richard Bogusch s klisnou Aromou. Třída P byla bodově velice vyrovnaná a rozhodl test rychlosti. Nakonec se na prvním místě umístila rakouská jezdkyně Alexandra Tassul s Cornellem 16. V soutěži nejvyšší, Masters, zvítězila zkušená dvojice z Rakouska: Claudia Trummel a Ulisses. Záznam z mezinárodních závodů working equitation ve Zduchovicích najdete na adrese www.equitv.cz.

 

SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Také začátek října bude bohatý na zajímavé jezdecké a dostihové události. V sobotu 5. října vás zveme na další klusácké odpoledne v Chuchle Areně Praha, jehož vrcholy budou Breeders’ Crown čtyřletých a Francouzská cena hlavního města Prahy. O den později, 6. října, se brány chuchelského závodiště otevřou znovu, tentokrát pro příznivce cvalových dostihů. Na programu bude klisnám určený Memoriál Harryho Petrlíka. Oba dostihové dny vysíláme živě na www.equitv.cz.

Přímý přenos chystáme v sobotu 5. října také z oslav zápisu Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. A důležitý víkend vyhlíží také paravoltiž - republikové mistrovství se uskuteční ve dnech 5. a 6. října v Brně. Brzy na shledanou!

Foto: GCT / Stefano Grasso




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE