reklama 11B

Jezdecký magazín: Dostihy v Chuchli, paravoltiž i kladrubské oslavy

ikonka

Velmi nabitý je další díl Jezdeckého magazínu. Zavítáme do Chuchle na dostihy, a to klusácké i rovinové. Podíváme se do Brna, kde se konalo MČR v paravoltiži, ohlédneme se za oslavou zápisu Kladrub na seznam UNESCO a vrátíme se na výstavu do Lysé.
10.10.2019 17:11  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Druhý říjnový Jezdecký magazín je nabitý zajímavými reportážemi. Hned dvakrát jsme natáčeli v Chuchle Areně Praha. Minulou sobotu tam pokračovala klusácká sezona a o den později následovala cvalová Velká cena Metrostavu, určená špičkovým klisnám. V hale areálu Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se minulý víkend konalo mistrovství republiky v paravoltiži, kterým se uzavřela série letošních šampionátů pod hlavičkou České jezdecké federace.

Zajímavou akcí byly také oslavy zápisu Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na Seznam památek světového dědictví UNESCO. Nechyběli jsme ani na šampionátu ve skoku ve volnosti, který se konal v rámci dvoudenní výstavy koní Slovenského teplokrevníka v západočeském Svržně a nabídneme vám také obrazový návrat k večerní galashow veletrhu Kůň 2019 v Lysé nad Labem. To všechno uvidíte v příštích 15 minutách.

 

Chuchle Arena Praha hostila v neděli 6. října další cvalový mítink. Hlavním dostihem byl tradiční Memoriál Harryho Petrlíka pro tříleté a starší klisny na 1600 metrů, který se běžel jako Velká cena Metrostavu. Jako favoritka odskakovala druhá z Jarní ceny klisen Astoria, ale osmičlenné pole bylo velmi vyrovnané. Hned po startu šla do vedení čtyřletá hnědka Rabbit Havana pod Davidem Liškou. Klisna získaná stájí ML Racing prostřednictvím srpnového prodejního dostihu v Mostě udala na měkčí dráze solidní tempo a zavedla pole do cílové roviny. Tam se k ní soupeřky začaly přibližovat a za distancí sahal po vítězství loňská zimní královna Dark Absolu, ale Liškovi se podařilo zmobilizovat poslední rezervy své klisny a Rabbit Havana o krk zvítězila. Druhá doběhla Dark Absolu před Wlastinou a Efily.

Dobře obsazená byla i dvojková Cena Renomia na 1200 metrů. Proti ostříleným starším sprinterům se tady nečekaně lehce prosadila tříletá Gilienne pod Janem Vernerem, která dominovala lehce o 6 délek. Druhá doběhla Manolla a třetí místo získal Wobull Se Now. Možná největší ohlas mezi diváky však měl Memoriál Josefa Šacha. Dostih připomínající žokejskou legendu ovládl pětiletý Trinis pod poprvé startujícím amatérem Antonínem Helferem. Ostřílený ryzák bojovným výkonem v závěru dokonale nahradil chybějící zkušenosti svého mladého jezdce a na cílové čáře zdolal dvojici Paladdio a La Vida. Záznamy všech dostihů z Velké Chuchle si můžete pustit na webu www.equitv.cz.

 

Hned dva vrcholy nabídla klusácká sobota 5. října v Chuchle Areně Praha. Vedle dalšího dílu seriálu pro francouzské klusáky se na chuchelském oválu odběhl Breeders’ Crown čtyřletých. Souboj čtyřletých klusáků na střední trati 2180 metrů byl částečně odvetou za klusácké derby. V šestičlenném poli nechyběli čtvrtá z modré stuhy Sára Misi, pátý Lucky Blue či loňský suverén Sakko Teč. První polovinu dostihu režírovala dvojice koní stáje Tečovice. Do vedení přešel Sakko Teč s Romanem Chrastinou, jemuž kryl na druhé pozici záda stájový kolega Jack Murtie vedený Zdeňkem Vávrou. Favoritka Sára Misi zahájila na čtvrtém místě a její jezdkyně Veronika Poršová vydržela čekat až do závěrečného oblouku, kde však razantně nastoupila a během několika vteřin dotáhla vedoucího Sakko Teč. Tmavá hnědka, kterou pro stáj JK Misi Hartmanice trénuje Jaromír Kotásek, si pohlídala lehké vítězství o 3 3/4 délky. Na druhé místo přiletěla v cílové rovině Luna s Hanou Neslingerovou a na Sakko Teče zbyla třetí příčka. Čtvrtý proběhl cílem Lucky Blue. Vítězka vyklusala kilometrový čas 1:18,7 sekundy.

Žádný velký souboj nebyl k vidění ani ve Francouzské ceně hlavního města Prahy - Trotteur Francais na 2180 metrů. Favorizovaný Fighter Pilot ze stáje Stanislava Polupanova dominoval v sulce se svým trenérem Mykolou Volfem zadrženě o 6 délek v kilometrovém čase 1:19,1. Druhý finišoval Fairway před Agrusem. Záznamy všech klusáckých dostihů z Chuchle Areny Praha najdete na adrese www.equitv.cz.

 

Hala areálu Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně hostila ve dnech 5. a 6. října mistrovství České republiky v paravoltiži, které bylo letošním posledním šampionátem pod hlavičkou České jezdecké federace. Tato disciplína je jednak účinnou hiporehabilitací pro tělesně i duševně hendikepované jezdce, zároveň je však také plnohodnotným sportovním odvětvím, které vychází z klasické voltiže. V Brně bylo vypsáno celkem devět kategorií, z nichž sedm bylo určeno individuálním účastníkům.

Mezi jezdci s lehkým mentálním postižením získala zlato Petra Maláková z pražské Tělovýchovné jednoty Orion. Ta za svůj výkon s Luganem získala celkovou známku 7,22. Titul mistryně republiky v kategorii jezdců se středně těžkým až těžkým mentálním postižením vybojovala Daniela Widerová z jezdeckého klubu Voltiž Trojan na koni Druh. Její výsledek lehce překročil hranici sedmi bodů. Mistrovství bylo otevřené i voltižérům s lehkým psychickým postižením. Nejlepší výkon se známkou 7,74 setin bodu ve třech sestavách podala drásovská Hana Šimečková na klisně Dajaně. 

Sada medailí byla připravená také pro jezdce s lehkým tělesným postižením.  Nejcennější kov si z Brna odvezla Eliška Čejková z pražského klubu Počin. Podíl na její známce přesahující 7,8 desetin bodu měl i valach Šibal. Jednotlivci soutěžili rovněž v kategorii tělesně postižených s lehčím hendikepem. Přemožitele mezi nimi nenašel Sebastian Lodin z klubu Voltiž Trojan, který vyhrál společně s polským polokrevným koněm Druhem. Vítězkou mezi účastníky s těžkým tělesným postižením se stala Pavla Tetaurová, která s Luganem reprezentovala Orion Praha. Valach Šibal donesl své svěřence také k titulům v soutěži jezdců se zdravotním omezením. Tereza Chmelařová z pražského klubu Počin stanula na nejvyšší příčce se známkou 8,16 bodu. Nezkrácený záznam z mistrovství České republiky v paravoltiži si můžete pustit na našem webu www.equitv.cz.

 

Červenec letošního roku znamená v historii Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, ale i v historii České republiky, velký milník. Právě 6. července rozhodl Výbor pro světové dědictví UNESCO na svém zasedání v Baku o zařazení Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní na Seznam památek světového dědictví. Pro jednu z nejstarších chovatelských institucí na světě je tento krok velmi významný, a tak v Kladrubech 5. října uspořádali oficiální oslavu.

Poprvé v historii byla použitá netradiční takzvaná domino zápřež, složená ze sedmi běloušů a sedmi vraníků starokladrubských koní. Ta přivezla na nádvoří hřebčína dekret ztvrzující zápis zdejší krajiny na prestižní seznam světového dědictví. Do Kladrub nad Labem dekret doputoval ze sídla UNESCO z Paříže a je podepsán generální ředitelkou UNESCO, paní Audrey Azoulay. Do rukou ředitele hřebčína Jiřího Machka jej předal ministr zemědělství Miroslav Toman společně s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem. Oba ministři slavnostně odhalili desku, která u hlavního vchodu označuje hřebčín jako památku UNESCO.

K hlavním bodům programu patřilo předvedení volného stáda klisen s hříbaty a v závěru pak vystoupení čtyř šestispřeží. Nezkrácený záznam oslavy v Kladrubech nad Labem si můžete vychutnat na adrese www.equitv.cz.

 

Během prvního říjnového víkendu se v západočeském Svržně konala dvoudenní výstava koní Slovenského teplokrevníka chovaného v Čechách a koní ostatních evropských teplokrevných plemen. Pořádal ji Spolek chovatelů sportovních koní. Součástí akce byl V. Šampionát ve skoku ve volnosti, který byl na programu v neděli 6. října a kamery EquiTV byly u toho. Divákům zejména z řad chovatelů koní se představili zástupci tří věkových kategorií.

Mezi klisnami narozenými v roce 2017 se komisařům nejvíce líbila Stella Artois, jíž byla udělena známka 7,86. Otcem klisny je hřebec Stalypso a matka je po hřebci Fou D´Amour. Ve skupině stejně starých hřebců a valachů dominoval svým projevem Colass Star po otci Cola z matky po Puschkin. Jeho hodnocení přesáhlo hranici osm a půl bodu. Tříletá klisna Varmon získala první místo ve své kategorii díky hodnocení 8,92 bodu. Jejím otcem je bývalý parkurový reprezentant - hnědák Volonter T. Otcem matky je písecký Heartbreak ZH. Tato soutěž byla velmi vyrovnaná, a tak musíme zmínit i druhou nejlepší klisnu Snow Goldie po Go-On T.S., jejíž hodnocení patřilo k nejvyšším napříč celým šampionátem. 

Absolutně nejvyšší známku, a to 9,22 bodu, získal od komise holandský hřebec Lamaze TN narozený v roce 2016. Tento hnědák po Grandorado TN je v majetku Team Nijhof, NL a působí v Zemském hřebčinci v Písku. V kategorii čtyřletých klisen byla zařazena pouze jedna zástupkyně ročníku Ebby Gail of Paradise, která si odnesla rovněž známku přesahující devět bodů. Otcem klisny je Ebab RK, matka je po hřebci Carismo. Vítězem soutěže čtyřletých hřebců a valachů se stal belgický Pirlo. Ten má v původu zapsaného otce Jericho Dwerse Hagen a na straně matky figuruje Argentinus. Záznam z Šampionátu ve skoku ve volnosti najdete na www.equitv.cz.

 

O víkendu od 20. do 22. září proběhl na výstavišti v Lysé nad Labem letošní ročník výstavy Kůň 2019. Jak název této tradiční akce napovídá, byly to tři dny plné koní, které mohli návštěvníci vidět živě v dočasných mobilních stájích a také při prezentacích v rámci doprovodného programu. Nejatraktivnější byla, stejně jako v předešlých letech, večerní galashow, kterou zahájila jízda starokladrubského čtyřspřeží za doprovodu zpěvu Markéty Procházkové. Jiří Berousek předvedl nejprve drezuru v sedle arabského plnokrevníka a následně toto ušlechtilé plemeno představil ve volnosti. Šest jeho svěřenců, kteří přijeli do Lysé, pochází z chovu polského hřebčína Michalów. 

Spřežení moravských teplokrevníků prezentoval Jan Turnovec, jehož jízdu doprovodil folklorní soubor z Glogow Malopolski - polského partnerského města. Velký prostor dostalo oblíbené plemeno Fríských koní. Hřebce Armaniho představil Marian Roden a s drezurní prací v sedle vystoupily Vendula Šponarová a Denisa Budáková. Škála koňských plemen, která se na výstavě objevila, byla skutečně široká. Zemské hřebčince v Tlumačově a v Písku dovezly chladnokrevné koně, tedy koně používané k práci.

K večerní show v Lysé patří neodmyslitelně už řadu let Rychlá kola. Jde o adrenalinové sportovní vystoupení kladrubských spřežení. Paletu plemen doplnili i haflingové, které sedlaly jezdkyně ze Stáje Pony Farma, a poté se vše už chýlilo k vrcholu večerního programu. Do České republiky zavítal poprvé francouzský „zaříkávač“ Gari Zoher se svými lusitánskými koňmi. Zoher je hostem mnoha světoznámých show, při nichž ukazuje vrcholné umění horsemanshipu. 

 

SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Nadcházející víkend bude ve znamení dostihového svátku. V Pardubicích se koná dvoudenní překážkový festival, který vyvrcholí v neděli 13. října 129. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. 

V sobotu 12. října vám na adrese www.equitv.cz nabídneme přímý přenos z tradičního Pražského skokového derby v areálu JK Gabrielka v Praze - Nebušicích. V neděli 13. října připravujeme vysílání ze dvou parkurových akcí. Equine Sport Centrum v Olomouci hostí Grand Prix Jana Kutěje a v Chuchle Areně Praha se uskuteční premiérový ročník skokové Ceny Eliota.
Průřez vším podstatným z nadcházejícího víkendu vám samozřejmě nabídneme v příštím vydání Jezdeckého magazínu. Brzy na shledanou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE