reklama 11B

Janáček vyhrál "národní derby". Bary i tribuny jsou tu otevřené, říká

ikonka

Španělský šampion Václav Janáček letos vyhrál hned několik velkých dostihů ve střední Evropě. Od výletu na sobotní St. Leger ho odradilo složité cestování a celková nejistota. Situace v Madridu se však stabilizovala, na dostihy smí i diváci.
19.11.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
S blížícím se koncem roku, během něhož padla většina jistot nejen v dostihové oblasti, se v jednom ohledu zdá být všechno při starém. Václav Janáček nadále vede šampionát španělských jezdců a zůstává ve hře o svůj sedmý titul na Pyrenejském poloostrově.
 
Se 46 vítězstvími a úspěšností 20 procent má čtyři body k dobru na druhého Ricarda Sousu a vyhlíží další vývoj událostí. "Jakž takž se mi daří, každý víkend vyhrávám. Uvidíme, jak se situace v šampionátu vyvine a co všechno do šampionátu ještě promluví. Ten letošní rok už je dlouhý, s Covidem-19 člověk nikdy neví, co se může zvrtnout," říká Janáček.
 
Před necelými dvěma týdny se mu podařilo s Troniem vyhrát Gran Premio Nacional (2200 m, 40 800 eur), derby pro domácí odchovance. "Španělský chov má svou kvalitu a tohle je letos prakticky nejlukrativnější dostih podzimu. Naší stáji se v něm pravidelně daří, za posledních šest let jsme ho vyhráli čtyřikrát nebo pětkrát," vysvětluje.
 

Čtěte také: České vítězství v kursu 668:10! Donn Clifs překvapil v Drážďanech

 
S předstihem si může odškrtnout i další misi. K šampionským titulům ve svých kategoriích směřují trenér Guillermo Arizcorreta i klíčový majitel, s nímž má český žokej uzavřený kontrakt. "Momentálně tady běháme dvakrát týdně, v pátek je na programu San Sebastián a v neděli Madrid. Do konce roku zbývá nějakých jedenáct mítinků, je to teď takové poklidné," konstatuje Janáček.
 
Ve střední Evropě si letos připsal mimo jiné Slovenské Oaks, Zlatý pohár, Gerschův memoriál či Simsonovu cenu. Sobotní St. Leger k nim nepřidá, i když původně účast zvažoval.
 
“Moc mě to teď domů netáhne. Do Prahy nejsou žádné přímé lety, všechno se musí oklikou. A do toho testy na Covid-19 při cestě tam i zpátky. V současné situaci nechci riskovat stopku na čtrnáct dní nebo tři týdny, tak zůstávám ve Španělsku a všechno sleduji z povzdálí," dodává.
 
Situace před závěrečným klasickým dostihem české sezony je podle něj jednoznačná. "Horkou favoritkou musí být Vivienne Wells. Je to tempová kobyla a žokej Pietsch umí dostih ze špice. Ostatní to budou mít hodně těžké," věští Janáček.
 
Pandemie v posledních týdnech dostihový provoz ve Španělsku výrazněji neomezuje. Na závodištích je běžně 1500 nebo 2000 lidí. "Zatím se zdá, že se tady situace stabilizovala a že to mají na rozdíl od jara podchycené. V Madridu zůstává všechno včetně restaurací a barů normálně otevřené. Průběžně se zavírají maximálně konkrétní městské části, když se vyskytne více nemocných," popisuje Janáček.
 
Sám si nedělá iluze, že by se Covid-19 nějak zvlášť vyhýbal stájím či vážnicím. "Zkušenosti ukazují, že řada sportovců je pozitivních, ale většinou to na nich není moc vidět. Ve stáji jsme měli jeden případ a přišlo se na něj pouze díky tomu, že si musel udělat test před cestou na dovolenou," přidává šampion příklad z poslední doby.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE