reklama 11C

Hřebčín Kladruby nad Labem prezentoval rekordních dvacet dvojspřeží

ikonka

Národní hřebčín Kladruby pořádal poslední květnovou sobotu tradiční Den starokladrubského koně. Galaprogram na nádvoří hřebčína byl zároveň oslavou 30. výročí založení a 20 let od prohlášení hřebčína se stádem běloušů národní kulturní památkou.
30.05.2022 11:28  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D

 
V sobotu 28. května 2022 se v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem uskutečnil Den starokladrubského koně. Galaprogram na nádvoří hřebčína byl oslavou 30. výročí založení Národního hřebčína Kladruby nad Labem, který byl v roce 1992 vyčleněn z tehdejších státních plemenářských podniků a zároveň 20 let od prohlášení hřebčína v Kladrubech nad Labem spolu s kmenovým stádem starokladrubských běloušů národní kulturní památkou.
 
V rámci pátého ročníku Dne starokladrubského koně, který se konal naposledy v roce 2019, byl ve 13 hodin úderem zvonu kostela sv. Václava a Leopolda na nádvoří národního hřebčína zahájen pro více než dva tisíce přihlížejících návštěvníků galaprogram čtrnáct vystoupení, v rámci kterých bylo návštěvníkům prezentováno téměř sto koní.
 
Galaprogram činností hřebčína s více než čtyřsetletou historií slavnostně zahájil v sedle hřebce Generalissimus Rarita II ředitel Jiří Machek, který k programu uvedl: „Tento den je oslavou výjimečného plemene starokladrubských koní, je ukázkou účelu, k jakému byl tento kůň vyšlechtěn, a ukázkou jezdeckého a chovatelského umu pracovníků hřebčína, kterým patří za přípravu a realizaci akce velké poděkování“.
 
Následovaly ukázky různých typů historické či sportovní zápřeže kočárového ceremoniálního koně typu galacarrossier starokladrubského plemene jako například slavnostní zápřež císařského šestispřeží. Naprostým unikátem byla ukázka 20 dvojspřeží starokladrubských koní, která symbolicky připomenula 20 let od prohlášení kladrubského hřebčína národní kulturní památkou. V historii hřebčína to bylo vůbec poprvé, kdy v jednom vystoupení byl předveden takový počet spřežení. Nechyběla divácky atraktivní uherská pošta, kočárový rej, voltižní ukázka, dámy v sedle či předvedení stáda starokladrubských klisen s letos narozenými hříbaty. 
 
Hosté ze Zemského hřebčince Písek odprezentovali skokovou ukázku a společně se Zemským hřebčincem Tlumačov předvedli čtverylku v podání chladnokrevných hřebců. Své umění prezentovala sportovní exhibicí koňského fotbalu též Střední škola chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem a nechybělo vystoupení zástupce zemského chovu starokladrubského koně, jezdecké stáje Maneo, a to jak v sedle, tak v zápřeži.
 
V rámci doprovodného programu byla dopoledne zpřístupněna císařská jízdárna s prezentací historického kočáru typu landauer z přelomu 19. a 20. století, který v minulém roce rozšířil sbírku hipomobílií národního hřebčína. Volně přístupné byly i vybrané stáje a historická kočárovna.
 
Program na samotném nádvoří hřebčína začal již v 11 hodin půlhodinovou chovatelskou ukázkou starokladrubských plemenných hřebců spolu s plemennými klisnami a jejich hříbaty. „U starokladrubských koní je uplatňováno tzv. udržovací šlechtění. Cílem je uchovat původní znaky starokladrubského koně jako je mimo jiné dostatečná mohutnost, kadencované chody s typickou vysokou akcí hrudních končetin v klusu a klabonosá hlava,“ uvedla Jitka Raichová, vedoucí střediska Chov koní Kladruby nad Labem.
 
Doprovodný program Dne starokladrubského koně pokračoval v 18 hodin v kostele sv. Václava a Leopolda, v jehož prostorech zazněly španělské kytarové sonáty. Na koncert pak v rámci celorepublikové Muzejní noci plynule navázaly večerní komentované prohlídky zámeckých interiérů a kaple Povýšení sv. Kříže. Záštitu nad Dnem starokladrubského koně převzali ministr zemědělství Zdeněk Nekula, ministr kultury Martin Baxa a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 
Foto: Michaela Purnochová
Zdroj: tisková informace NH Kladruby



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE