reklama 11D

Hotovo, Murzabajev je šampion. Gratuluji ti, vzkázal mu poslední rival

ikonka

Ke třem titulům šampiona českých žokejů přidá Bauyržan Murzabajev i ten německý. Jeho poslední soupeř v souboji o prestižní trofej Maxim Pecheur oznámil, že vynechá poslední dva mítinky sezony, neboť ztrátu 10 vítězství už nemá šanci dohnat.
18.12.2019 11:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Bauyržan Murzabajev je šampionem německých žokejů. Rozuzlení více než půl roku trvajícího souboje s Maximem Pecheurem přišlo dvanáct dní před koncem sezony.
 
Pecheur, který na vedoucího muže statistiky ztrácí 10 vítězství, v úterý potvrdil serveru Galopponline, že na nedělním mítinku v Dortmundu se vyhoupne do sedla letos naposled a zbylé dva dostihové dny sezony v Mülheimu a Dortmundu vynechá.
 
"Za normálních okolností bojuji naplno až do poslední chvíle. Ale dohnat ztrátu deset bodů během tří dostihových dnů už není reálné. I proto, že Bauyržan bude mít dobré koně," konstatoval Pecheur.
 
Vítěz německého derby 2017 s Windstossem zažívá životní sezonu, jeho 98 vítězství by v posledních letech pohodlně stačilo na pozici šampiona. Murzabajev však zvítězil 108krát.
 

Podcast s Filipem Minaříkem: Žít jen dostihy nejde. Každý úspěch jednou ztratí cenu

 
"Bauyržan si titul šampiona, k němuž mu z celého srdce gratuluji, opravdu zasloužil. Je to velmi talentovaný jezdec a stejně jako já patří v naší profesi k mladší generaci. Soukromě si dobře rozumíme, kromě těžké práce jsme si spolu užili spoustu legrace," dodal Pecheur s tím, že po nedělních dostizích se chystá na vánoční svátky k rodičům do francouzského Deauville.
 
Jeho rozhodnutím tak padla poslední z tajenek aktuální německé sezony. Třetí příčku v šampionátu obsadí Michael Cadeddu před Lukasem Delozierem (oba 48), Filip Minařík je se 44 vítězstvími pátý a Jozef Bojko sedmý.
 
Kromě Murzabajeva a Pecheura nebudou v nedělním Dortmundu chybět ani Minařík s Bojkem, jednoho ze šesti dostihů dne se zúčastní i svěřenec Michala Kalčíka Azbuk.
 
Z Česka až na vrchol
 
27letý Bauyržan Murzabajev po třech titulech českého šampiona a dvou úspěších v Evropském poháru žokejů slaví další milník své kariéry.
 
Rodák z kazašského Čubaru dělal první krůčky kolem dostihových koní na závodišti Almaty. Díky kazašským kontaktům ve střední Evropě se dostal jako ošetřovatel a pracovní jezdec do Česka k Arslangireji Šavujevovi. Tady jeho talent nezůstal bez povšimnutí a Murzabajev šel záhy z dostihu do dostihu.
 

Čtěte také: Vyhrát v Dubaji je víc než sen. Dostávám dobré koně, říká David Liška

 
První vítězství kariéry slavil 14. července 2012 v Lysé nad Labem, už v následujícím roce se stal poprvé šampionem. Šavujev mu dal šanci na koních evropské třídy jako Meandre, Dux Scholar nebo Limario, pravidelně s ním spolupracovali i Václav Luka a další trenéři.
 
V Německu začínal Murzabajev na závodišti Hoppegarten, kde byl jeho prvním rádcem a pomocníkem současný trenér Jan Korpas. Po přestupu k Andreasovi Wöhlerovi jeho kariéra ještě akcelerovala.
 
Letos se přehoupl přes hranici 400 vítězství v kariéře a připsal si grupu 3 v Berlíně na hřebci Ladykiller a tři vítězství v listed. Protože dostal hned několik lákavých nabídek od největších stájí, Wöhler si novopečeného šampiona pojistil povýšením na stájovou jedničku s platností od příští sezony.
 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE