reklama 11D

Josef Bečvář je novým prezidentem Jockey Clubu, Jiří Charvát odchází

ikonka

České dostihy na sklonku roku změnily vedení. Dosavadní prezident Jockey Clubu Jiří Charvát po více než pěti letech ve funkci rezignoval, ve funkci ho nahradil bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář.
06.12.2019 14:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12B
Generál Josef Bečvář byl na pátečním zasedání Rady Jockey Clubu ČR zvolen novým prezidentem řídící dostihové autority. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky nahradil ve funkci dosavadního prezidenta Jiřího Charváta, který v pátek rezignoval. Z patnácti členů Rady JC ČR podpořilo nového prezidenta 12 volitelů, tři se zdrželi hlasování.
 
V historii Jockey Clubu je to již podruhé, co v jeho čele stanul bývalý náčelník Generálního štábu. Tím prvním byl krátce po druhé světové válce armádní generál Bohumil Boček.
 
61letý Bečvář absolvoval dělostřelecký obor na Vojenské vysoké škole pozemního vojska ve Vyškově, postgraduální studium na Vojenské akademii v Brně a později také Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Na přelomu tisíciletí působil jako dlouholetý náčelník Vojenské policie, posléze byl přidělencem obrany ČR ve Francii, zástupcem náčelníka Generálního štábu Armády ČR a nakonec v letech 2015 - 2018 nejvyšším vojenským představitelem Armády ČR. V lednu 2019 nastoupil na post prezidenta zbrojařské firmy Glomex Military Supplies.
 
Během své armádní kariéry převzal celou řadu vyznamenání, například Medaili Armády České republiky III., II. a I. stupně, Záslužný kříž III., II. a I. stupně, medaili Za službu vlasti či Chevalier de la Légion d’ Honneur, de Commandeur de l’ Ordre National du Merite.
 

Čtěte také: Nagano Gold nebo Subway Dancer? Kůň roku poprvé podle nových pravidel

 
 
Do dostihového sportu Josef Bečvář vstoupil jako spolumajitel rodinné stáje Tannaberg na Šumavě, která byla poprvé registrována v roce 2012. Nositelé zeleno-bílých barev dosud nasbírali sedm vítězství, aktuálně se nacházejí v pražském tréninku Martiny Havelkové dvouletí Il Est General a Shenah.
 
Generál Bečvář se v poslední době podílel na chodu dostihových struktur jako člen Rady Jockey Clubu ČR a předsednictva Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní.
 
Jeho předchůdce Jiří Charvát zastával post prezidenta Jockey Clubu od dubna 2014 a loni na jaře byl ve funkci potvrzen na další čtyři roky. I po své rezignaci nadále zůstává členem Rady JC ČR, vedení ČSCHPMDK, majoritním vlastníkem Hipodromu Most a majitelem tréninkového střediska Dvorce. Před ním dostihovou autoritu samostatné České republiky vedli Miloš Baladrán, Václav Luka starší a Aleša Jakub.
 
 
Foto: Bohumil Křižan




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE