reklama 11B

Bláznivý Angličan na prkně. Tak se v Cornwallu zrodila nová disciplína

ikonka

Možná jste už s vaším koněm zkusili leccos. Třeba vás napadlo zapřáhnout za koně lyžaře a provozovat skijoring, kouleli jste obří balón při pushbalu nebo jste zkusili koňské pólo. Ale už jste slyšeli o horseboardingu?
07.05.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

 

Vedle klasického anglického ježdění a dostihů existuje celá řada dalších koňských odvětví, jako je třeba western, working equitation či pólo, nebo také skijoring, horsebal a puhsbal. My vás seznámíme s další disciplínou, kterou je horseboarding. Podle názvu jste se už asi dovtípili, že jde o jízdu na prkně za osedlaným koněm.
 
Jde o multidisciplinární sport, při němž musí spolupracovat celý tým, tedy jezdec, kůň i ten, kdo za nimi jede na prkně. V kostce se dá říct, že trojice překonává řadu bran a překážek, o což se pokouší v co nejkratším čase. 
 
 

Jak to začalo

V roce 2012 byl ve Velké Británii založen Danielem Fowlerem-Primem a Thomasem Killroyem spolek Horseboarding UK, ale už mnoho let před tím se začala tato disciplína objevovat v Cornwallu.
 
Daniel trénoval v roce 2004 koně jednoho svého kamaráda. A spolu se po jednom náročném dni na farmě rozhodli zapřáhnout terénní skate, takzvaný mountainboard, za auto. Jako zapáleného skateboardistu a zároveň jezdce napadlo Daniela, jaké by to asi bylo nahradit auto koněm. 
 
Skoro celý rok pak s bratrem Thomasem experimentovali a pokoušeli se svou myšlenku uvést bezpečně do praxe. Začátkem roku 2005 měl Daniel udělat pár snímků horseboardingu na pláži v Cornwallu s cílem dostat tuto kratochvíli více do povědomí, jenže si zapomněl prkno.
 
Šel si tedy do místního klubu půjčit surf. A tak vznikla další modifikace - surfování za koněm. Fotka bláznivého Angličana, jenž brázdí vlny za cválajícím koněm, pronikla do světa a za rok z toho byly první závody. Ty se konaly ve francouzském La Baule.
 
V téže sezoně pak dotáhli do konce i myšlenku soutěží v horseboardingu, který má své národní mistrovství i mezinárodní soutěže. Jak začala narůstat jeho popularita, založili bratři oficiální organizaci Horseboarding UK.
 
 

Jak se horseboarding jezdí?

Jezdec v sedle koně táhne jezdce na terénním skatu. V maximální možné rychlosti zdolávají trať, kde jsou různé brány a kužely se shoditelnými prvky. Brána má šířku 4 metry. Soutěž se skládá z trati A a trati B, přičemž trať B je obrácenou tratí A. Závodí se v kategoriích Novice, Intermediate a Elite.
 
Způsobilost účastníků, kteří musí být registrováni v organizaci Horseboarding UK, posuzuje oficiální autorita, a to u koně, jezdce a závodníka na prkně. U koně například posuzuje, zda je schopen bez problémů táhnout na provaze někoho za sebou, jeho porozumění a spolupráci s jezdcem a také celkovou fyzickou a psychickou kondici. 
 
 
Zdroj: Horseboarding UK, Wikipedia
 
Foto: Caitlin Clark / Horseboarding UK
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE