reklama 11B

Gomba byla pro Jir Suna generálka na německé listed, říká Urbánek

ikonka

Přestože nesl nejvyšší hmotnost v poli 59,5 kg, favorit Jir Sun v závěru 95. Tipsport Gomba handicapu kontroloval situaci. Teď už stáj Lokotrans a trenér Luboš Urbánek chystají návrat šampiona slovenských sprinterů na německou blacktype scénu.
04.04.2022 15:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

Loňskou sérií čtyř vítězství za sebou, která vrcholila triumfem v Ceně ministerstva pôdohospodárstva na Turf Gala, a druhým místem v EJC Leram Million se rychlík stáje Lokotrans Jir Sun zařadil do nejužší špičky středoevropských sprinterů.

Nedělní úspěch v 95. Tipsport Gomba handicapu tým kolem trenéra Luboše Urbánka a žokeje Martina Laubeho potěšil, ale oba hlavní aktéři nijak nezastírali, že v letošním itineráři úřadujícího šampiona sprinterů na Slovensku šlo pouze o přípravný start. Nejtřídovějšího koně v poli nezastavila ani nejvyšší nesená hmotnost 59,5 kg.

"Nechci se rouhat, ale pro Jir Suna to měl být hlavně galop po trávě před dalším startem, za dva týdny poběží v listed v Hannoveru. Další cestu pak určíme podle toho, jak to zvládne," řekl Urbánek v rozhovoru pro internetovou televizi EquiTV.

 

Čtěte více: Jir Sun své příznivce nezklamal. Nejtěžší moment přišel až po doběhu

 

Velký den stáje Lokotrans korunovalo druhé místo 50 kilogramy zatíženého Matella. Dosud nezvítězivší hnědák se 300 metrů před cílem výrazně podílel na skrumáži u bariéry, na niž doplatil slovenský Gentleman Jack, a za distancí neměl kudy útočit. V posledních desítkách metrů pod Sibylle Vogt hladce minul soupeře bojující o umístění a v cíli ztrácel na Jir Suna jen 3/4 délky.

"Před dostihem jsem věřil, že i Matello půjde dobře. Na první start jsme se ale nijak speciálně nechystali. Sezona teprve začíná a koně mají všechno před sebou. Nebyli našponovaní, ale připravení tak, aby jim první start neublížil a posunulo je to někam dál," konstatoval Urbánek, zatímco čekal u ceremoniálního paddocku na projednání protestu proti vítězi.

Centrála Újezd u Boskovic si nakonec mohla oddechnout, dostihová komise ponechala pořadí beze změn a potvrdila páté vítězství Jir Sunovy kariéry.

"Jir Sun dnes předvedl dobrý výkon, vůbec bych to nepodceňoval. Sice to bylo lehké vítězství, ale v handicapu může vyhrát kdokoli. On potřebuje v dostihu svůj klid. Jakmile se otevřel prostor k útoku, byl rychle na nohou, vletěl tam a bylo rozhodnuto," hodnotil Laube.

Foto: Josef Malinovský

 

 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE