reklama 11D

Nagano Gold ve stopách Železníka a Orphee. Stal se potřetí Koněm roku

ikonka

Jeden z nejúspěšnějších koní české dostihové historie Nagano Gold je potřetí za sebou Koněm roku. Slavnostnímu ceremoniálu v Chuchle Areně Praha, který kvůli pandemii nahradil Galavečer českého turfu, dominovali svěřenci Václava Luky a Pavla Tůmy.
03.04.2022 20:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Dostihová kariéra Nagano Golda je již několik měsíců minulostí, ale symbolickou tečku za ní udělal až nedělní ceremoniál v Chuchle Areně Praha. Osmiletý hřebec Syndikátu V3J byl vyhlášen Koněm roku 2021 a stal se prvním rovinovým koněm za více než půlstoletí trvání ankety, jemuž se podařilo získat tři tituly. Před ním to dokázali pouze vítězové Velké pardubické Železník a Orphee des Blins.

Nagano Gold byl loni jedním z dvojice koní v českém tréninku, kteří loni získali blacktype umístění. Začátkem srpna vybojoval druhou příčku v listed Prix du Carrousel, což bylo jeho deváté blacktype umístění v kariéře.

Celkem absolvoval ve své poslední sezoně sedm startů a kromě třetího místa v EJC Long - Velké ceně českého turfu posbíral ještě páté příčky v Grand Prix de Chantilly (Gr.2), Prix Gladiateur (Gr.3) a Prix Arcangues (L). Na začátku letošního roku odešel do chovu, jeho prvním působištěm je Rabbit Trhový Štěpánov.

 

Čtěte také: Finance, nové hvězdy i nedostatek žokejů. Témata dostihového roku 2022

 

Hřebcovo jméno se objevilo na nejvíce anketních lístcích (29,8 % hlasů), a tak získal pět z dvanácti bodů rozdělovaných na základě výsledků ankety. S celkovým počtem sedmi bodů tak předstihl i koně, kteří získali více bodů za výsledky na dráze. "Ty se do celkového pořadí promítly potřetí a letos poprvé nekopírovaly výsledky hlasování," uvedl Jockey Club ČR v tiskové zprávě. Druhý skončil se šesti body Talent, o třetí místo se rozdělili Hazarder a L’ Estran.

Kromě hlavního ocenění získal Nagano Gold i tituly nejlepšího staršího koně a vytrvalce. Další koňskou osobností nedělního večera se stal vítěz Velké pardubické Talent, který byl vyhlášen nejen šampionem krosařů, ale i nejlepším koněm českého chovu.

Pět z dvanácti kategorií ovládli svěřenci Václava Luky mladšího, kromě Nagano Golda uspěla i Classa mezi tříletými klisnami a šampion mílařů Billabong Cat. Tři šampiony - dvouletého hřebce Red Corala, tříletého hřebce Hazardera a proutěnkáře Roncala - měli loni stáj Dr. Charvát a trenér Pavel Tůma.

Už v průběhu dostihového dne byla předána Cena za dlouhodobý přínos dostihovému sportu, kterou získal in memoriam Tomáš Šatra. Legendární chuchelský trenér zemřel předloni ve věku 78 let.

 

Výsledky anket Jockey Clubu ČR

 

Nejlepší dvouletý hřebec / valach: Red Coral (57,8 %), Dr. Charvát, tr. Pavel Tůma.

Nejlepší dvouletá klisna: Porcinella (73,9 %), DS Gaudium, tr. Helena Vocásková.

Nejlepší tříletý hřebec / valach: Hazarder (38,3 %), Dr. Charvát, tr. Pavel Tůma.

Nejlepší tříletá klisna: Classa (58,5%), Martin Bláha, tr. Václav Luka ml.

Nejlepší starší kůň: Nagano Gold (48,9 %), Syndikát V3J, tr. Václav Luka ml.

Nejlepší sprinter: Ponntos (57,1 %), MUDr. Eva Nieslaniková, tr. Miroslav Nieslanik.

Nejlepší mílař: Billabong Cat (25,6 %), Leram, tr. Václav Luka ml.

Nejlepší vytrvalec: Nagano Gold (65,9 %), Syndikát V3J, tr. Václav Luka ml.

Nejlepší proutěnkář: Roncal (39 %), Dr. Charvát, tr. Pavel Tůma.

Nejlepší steepler: L’ Estran (58,5 %), Scuderia Aichner SRL, tr. Josef Váňa ml.

Nejlepší kůň v cross-country: Talent (71,7 %), DS Kabelkovi, tr. Hana Kabelková.

Nejlepší kůň českého chovu: Talent (36,2 %), DS Kabelkovi, tr. Hana Kabelková.

 

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE