reklama 11C

Giannah klasickou vítězkou, v Oaks slavila úspěch stájová taktika

ikonka

V dokonalé představení rodiny Nieslanikových se změnilo Oaks holdingu Rabbit CZ v Karlových Varech. Středisko Tušimice se v neděli radovalo ze stájového doběhu Giannah - Sparkle Shout, nejlepší ze zbytku pole byla česká odchovankyně Solemeena.
08.08.2021 18:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B

Dokonalá stájová taktika oranžovo-bílých barev MUDr. Evy Nieslanikové vedla k úspěchu ve čtvrtém klasickém dostihu sezony. Oaks holdingu Rabbit CZ v Karlových Varech vyhrála na měkké dráze stylem start - cíl Giannah pod Jaromírem Šafářem, kterou jistila z druhého místa stájové kolegyně Sparkle Shout.

Třetí Solemeena ztrácela na svěřenkyně Miroslava Nieslanika 2 1/4 délky, čtvrtá doběhla Rabbit Manduro. Favoritka Dakota uhájila pátou příčku více než 12 délek za vítězkou, Devoir Rien skončila šestá.

"Zvolili jsme dobrou taktiku. Honza Rája mě před startem upozornil, abych šel na špici a udělal si dostih na sebe, pokud nikdo další nepůjde na špici," řekl po doběhu vedoucí muž letošní statistiky Šafář, který v neděli slavil dvě vítězství.

 

Čtěte také: Lombargini je zpět. Kůň, který si všechno řeší sám, ovládl kvalifikaci

 

Ve Francii narozená Giannah zahájila letošní sezonu už koncem března v Miláně. Jaro strávila ve IV. kategorii, v níž si připsala mimo jiné červnové vítězství na 1600 metrů ve Velké Chuchli. Na nejvyšší scéně debutovala až červencovým čtvrtým místem v Ceně tříletých klisen. Za vítěznou Dakotou tenkrát zaostala o necelé čtyři délky.

V neděli tento poměr dokonale otočila díky Šafářově zdařilém odhadu tempa. Dostih podle očekávání nebyl nijak zvlášť rychlý. Giannah měla na špici dostatek klidu a na protilehlé rovině znatelně zpomalila.

Kromě sparring-partnerky Sparkle Shout se na ni začala při vbíhání do posledního oblouku tlačit i favoritka Dakota. Zatímco klasická vítězka Solemeena následovala na blízké čtvrté pozici, Devoir Rien začala výrazně ztrácet už 600 metrů před cílem.

V cílové rovině dvojice klisen z Tušimic lehce odskočila. V rozhodující fázi už vypadala jako vítězka třetí z Jarní ceny klisen Sparkle Shout s Milanem Zatloukalem, ale Giannah znovu zabojovala a o délku její útok odrazila. Ze zbylého pole zlepšila ve finiši pouze Solemeena, která si zajistila třetí místo s náskokem osmi délek na čtvrtou Rabbit Manduro.

"Sparkle Shout už v závěru přešla přes nás, ale přece jen dva měsíce neběhala. Naopak Giannah měla v nohou dobrý start a to rozhodlo," hodnotil Šafář.

V Lázeňské míli potvrdil své renomé specialisty na karlovarskou dráhu sedmiletý bělouš Opinion Maker ze stáje B & P int. - Pejšková. Svěřenec pražské trenérky Ivany Pejškové minul pod Jiřím Chaloupkou při vbíhání do cílové roviny vedoucího Politicum a lehce se odpoutal o 4 délky. Boj o druhé místo rozhodl pro sebe Torque Power před Rabbit Havanou a Tularkou.

 

Krátce ze zahraničí

 

Pětiletý Gangster de Coddes s Josefem Bartošem zvítězil v nedělní steeplechase Premio Vincenzo Pollio (3800 m) v Meranu. Pětiletý polokrevný hnědák stáje Scuderia Aichner SRL porazil o 10 délek stájového kolegu Peace Garden.

Čtvrtý z Velké jarní ceny Lailaho doběhl na třetím místě v dostihu nezvítezivších na 1500 metrů v Meranu. Hnědáka stáje Lokotrans odjezdil Martin Laube.

Loňská vítězka St. Legeru Vivienne Wells uzavřela desetičlenný doběh listed Hoppegartener Steher-Preis (2800 m, 25 000 eur). Grupu 1 Velkou cenu Berlína (2400 m, 155 000 eur) získala po aktivním průběhu britská Alpinista s Lukem Morrisem. Za Frankelovou dcerou v barvách Kirsten Rausing skončili Torquator Tasso a Walton Street.

Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE