reklama 11B

Garantuji pořadatelům maximální možnou součinnost, říká Jiří Skřivan

ikonka

Jak řeší Výkonný výbor ČJF schvalování mezinárodních závodů? Jak funguje komunikace s jejich pořadateli? Nastává někdy u členů VV ČJF střet zájmů v rámci jejich dalších funkcí? I o tom jsme hovořili s viceprezidentem ČJF pro sport Jiřím Skřivanem.
13.07.2020 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Jak jsme před nedávnem slíbili, přinášíme rozsáhlý rozhovor s viceprezidentem České jezdecké federace pro sport Jiřím Skřivanem. Hlavním tématem byla spolupráce ČJF s pořadateli mezinárodních jezdeckých závodů či mistrovství České republiky a aktuální situace kolem změn termínů jejich konání. 
 
Sám Jiří Skřivan nabídl jezdecké veřejnosti prostřednictvím webu Jezdci.cz, aby mu položili jakékoliv relevantní dotazy související s jeho činností ve Výkonném výboru ČJF na pozici viceprezidenta pro sport. Několik jich do naší redakce skutečně dorazilo, proto jsme je rádi přetlumočili a doplnili dalšími souvisejícími otázkami.
 
Mohl byste vysvětlit, jakým způsobem se sestavoval kalendář mezinárodních závodů společně s mistrovstvím České republiky po koronavirové přestávce v kontextu s další tradiční termínovou listinou?
Úvodem bych chtěl říct, že jsem do chvíle vydání článku Ladislava Krulicha netušil, jak exponovanou osobou v rámci ČJF právě jsem. Určitě všichni dobře ví, že se žádosti o pořádání mezinárodních závodů a mistrovství České republiky podávají nejdéle do poloviny srpna předchozího roku, následně se sejde Výkonný výbor a sepíše se termínová listina, mezinárodní závody se nahlásí na FEI do kalendáře mezinárodních závodů, co se týká národních šampionátů, tam se vyhlašují výběrová řízení na pořadatele na základě došlých žádostí a teprve potom, na podzim do 15. listopadu, se sestavuje kalendář napříč disciplínami s ohledem na mezinárodní závody, národní šampionáty, české poháry , národní poháry a tak dále.
Co se týká letošního roku, samozřejmě Covid-19 nám přinesl to, co přinesl. Všichni víme, o co jsme se snažili, aby se jezdecký sport v České republice rozeběhl co nejdříve. Musím říct, že práce Výkonného výboru byla v tomto směru velmi pozitivně přijata a v podstatě jsme vytvořili určitý tlak na to, abychom mohli začít závodit co nejdříve, což se nám podařilo jistě o měsíc dřív, než jsme předpokládali. Jednotlivé věci, které vláda postupně uvolňovala, jsme maximálně využili. Byli jsme ke všemu vstřícní a začali jsme závodit. Je potřeba se podívat také za hranice, že ne všude se to děje tak jako u nás, my už v podstatě plnohodnotně závodíme.
Samozřejmě tato doba přinesla potíže se sestavováním kalendáře. Právě proto, že jsem odpovědný za sport, tak jsem hodně pracoval s myšlenkou zachovat veškeré naplánované věci z loňského roku, samozřejmě sezona je o měsíc a půl až dva měsíce kratší. Snažil jsem se, aby si vše zachovalo sportovní kvalitu, a mohli jsme úspěšně sezonu rozehrát a uhrát. Jsem přesvědčen, že nepříjemná covidová záležitost nám paradoxně může v České republice přinést určitý posun v úrovni, v rozvoji a tak dále. Naši olympionici zůstanou doma a budou trénovat na našich závodech, což přinese všeobecný ohlas a všeobecný zájem i médií, což se opravdu děje.
Termínová listina byla trošku potíží. Já jsem také prezidentem Českého skokového poháru, takže jsme byli nuceni sestavit novou termínovou listinu, všichni členové Asociace ČSP byli seznámeni se stavem, a každý si mohl ke svému kolu něco říct, každý ten termín upravovat podle vlastních potřeb. Také jsme museli hledět na žádosti pořadatelů mistrovství republiky, aby vůbec chtěli uspořádat mistrovství, protože v době, kdy jsme to plánovali, byl stále ještě nejistý červenec, jestli tam vůbec budou moci diváci a tak dále. Okolností bylo mnoho. Všichni jsme byli rádi, že se nám podařilo dát kalendář dohromady a všechno mělo i gradující sportovní potenciál. Co je nového – posunutí mistrovství republiky až do října, což byl požadavek pořadatele. To jsou novinky. Nyní vidíme, jak nám různá přesouvání mezinárodních závodů dělají potíže.
 
Jsou nějaké transparentní podmínky, podle nichž Výkonný výbor České jezdecké federace schvaluje žádosti o mezinárodní závody, respektive podle jakého klíče přiděluje mistrovství České republiky?
Zůstaneme-li u mezinárodních závodů, při žádosti do 15. srpna prioritu mají napříč disciplínami vždy mezinárodní závody. Další věc je mistrovství republiky, tam se vyhlašuje výběrové řízení. Je na to konkrétní formulář a za každou část je konkrétní bodové ohodnocení, jde o kvalitu pořadatele jako takového, kvalitu prostředí, velikost a úroveň závodiště a tak dále. Ke každé žádosti se vyjadřuje celý Výkonný výbor. Já konkrétně se vyjadřuji především ke skokovým závodům, kterým daleko více rozumím než ostatním disciplínám. Maximálně využíváme také komise jednotlivých disciplín. Součástí výběrových komisí je vždy buď předseda nebo člen odborné komise a na základě bodového hodnocení se vybere pořadatel národního šampionátu. Kritéria jsou například velikost kolbiště, zázemí, krytá tribuna pro diváky. Formulář žádosti je k dispozici na webových stránkách České jezdecké federace. Rozhodování je vždy kolektivní a hlasováním.
 
V jakých situacích tlačí Česká jezdecká federace na změnu termínu oproti tomu, který navrhuje pořadatel?
Netlačí. Pouze v případě, že to přijde takto ex-post, takto narychlo. Proto se dělá jako první kalendář mezinárodních závodů, aby byl co nejdřív vidět, následně kalendář národních šampionátů a podle nich kalendář českých pohárů a národních pohárů. Priorita jsou vždy mezinárodní závody.
 
Česká jezdecká federace tedy nezasahuje do toho, kdy se budou konat mistrovství či mezinárodní závody?
Česká jezdecká federace projednává, úplně nezasahuje. Ale samozřejmě pokud někdo požádá o pořádání mistrovství republiky v nevhodný termín, ČJF zasáhne. Takže nezasahuje, pokud je to v obvyklých termínech navíc projednáno s odbornými komisemi. Je třeba sledovat i ostatní šampionáty jako mistrovství Evropy, mistrovství Světa, OH, aby to mělo nějaký smysl.
 
Jaké byly postupy ohledně změn termínů v letošním roce, jaká kritéria Česká jezdecká federace stanovila?
Na konci května začaly na ČJF chodit dotazy od pořadatelů mezinárodních závodů. Vše měla na starosti paní k tomu určená na sekretariátu, aby rušila na FEI plánované mezinárodní závody, které pořadatel takzvaně odpískal, a měla za úkol vše sumarizovat a připravit materiál na Výkonný výbor, které závody se budou konat ve změněných termínech. Nové termíny vždy podléhají schvalovacímu procesu Výkonného výboru.
 
Proč tedy v letošním roce došlo ke sporné situaci, díky které požádal pořadatel CSIO ve Zduchovicích o druhou změnu termínu?
Žádost nám byla zaslána 24. června a bylo vyhlášeno hlasování per rollam o změně termínu na konec července. Důvodem byl souběh závodů a národních šampionátů okolních zemí, které se pravidelně mezinárodních závodů ve Zduchovicích účastní, a plánované mistrovství Evropy.
 
Proč vy jste nedoporučil vyhovět této změně termínu?
Uvedené důvody pro mě nebyly dostačující. O mistrovství Evropy se teprve jednalo a souběh termínů nebyl pravdou. Žádost v tu dobu nebyla projednána skokovou komisí.
 
Podle vás není z hlediska účasti souběh, pokud se pár dní po mezinárodních závodech koná národní šampionát?
V tom okamžiku ne. Vybavenost dětí na úrovni CSIO už musí být taková, že to nemůže být problém. 
 
Je tedy podle vás reálné, když například polští jezdci opustí v neděli mezinárodní závody ve Zduchovicích, mohou být řekněme třeba v úterý v dějišti národního šampionátu?
Já jsem žádnou komunikaci neviděl, já jsem pouze reagoval na to, že se nejedná o přímý střet termínů.
 
Kdyby se ta samá situace týkala českého mistrovství republiky mladších kategorií, to znamená, že by se týden před nebo týden po konaly mezinárodní závody stejných kategorií, nevnímal byste to jako termínovou kolizi?
Nejedná se o přímou termínovou kolizi. Přistupuji k tomu úplně jednoduše – je potřeba vnímat to, že se v době pocovidové udělal kalendář tak, aby všem vyhovoval, aby se také odpovídajícím způsobem stupňovala obtížnost závodů, a není možné, aby se někdo přes noc vyspal, a ráno se rozhodl, že uspořádá CSIO úplně někdy jindy. Vše má nějaké své postupy. On může samozřejmě zažádat a každý se k tomu pak může vyjádřit. Já jsem se k tomu vyjádřil v rámci hlasování per rollam, vyjádřila se k tomu také odborná komise. Já, protože jsem zodpovědný za sport a skokům rozumím, vidím původní variantu kalendáře, tak jak je seřazený včetně původního termínu CSIO Zduchovice, jako nejlepší možnou verzi. Samozřejmě když se k tomu přidají nějaké další okolnosti, například konání mistrovství Evropy, k tomu jsou pak třeba vyjádření odborných komisí, trenérů SCM, jaký máme plán, jaký máme tým a podle toho se člověk orientuje, pro kolik lidí jsou mezinárodní závody typu CSIO přínosem, aby se udělala revize či generálka na mistrovství Evropy. To jsou všechno okolnosti, které je třeba vnímat. Je třeba nevidět pouze ekonomické záležitosti pořadatelů, ty jsou samozřejmě též velmi důležitým aspektem. Já to samozřejmě vnímám a akceptuji, že je třeba pořádat mezinárodní závody, aby startovní pole bylo co nejkvalitnější i z hlediska kvantity zúčastněných zemí. Ze všech těch úhlů pohledu, které já vidím, to pro mě nebylo v tom okamžiku, kdy Zduchovice zažádaly o změnu termínu na takto brzký termín, tedy červenec, přijatelné.
 
Jaké reakce dorazily na Českou jezdeckou federaci po zamítnutí změny termínu? Údajně byla na federaci odeslána petice za změnu termínu CSIO Zduchovice.
Já tu petici neviděl, Výkonný výbor dál už nepracoval s informací, že by měly být závody ve Zduchovicích v tomto termínu, naopak jsme dostali během jednoho dvou dnů novou žádost o změnu termínu na 16. 8., opět to prošlo odbornou komisí, ta dala za pravdu, že je to ještě lepší termín. Zase proběhlo hlasování a v tomto okamžiku jsou mezinárodní závody na tento termín schváleny, paradoxně je to týden po národním šampionátu, nicméně trenér národního týmu Roman Drahota sdělil, že koně na úrovni CSIO musí mít běžně schopnost odskákat dva těžké mítinky za sebou.
 
Údajně neproběhla hladce ani změna termínu mezinárodních závodů v Olomouci, které se přesouvaly na konec srpna, je to tak?
To byl spíše administrativní problém a nepochopení pořadatelů mezinárodních závodů, kdy změnu musí nejdříve schválit Výkonný výbor a teprve potom se zasílá změna na FEI. Na FEI už byl zapsán nový termín CSI Olomouc, a ještě to nebylo vůbec projednáno na úrovni Výkonného výboru. A z toho vzniklo určité nedorozumění. V tu chvíli vznikla termínová kolize se závody Českého skokového poháru v Chuchli. Nicméně tam se podařilo udělat určitou dohodu, tak jak jsme komunikovali kalendář Českého skokového poháru s pořadateli – členy, jimiž jsou jak ESC Olomouc, Chuchle, stejně tak i Zduchovice. Projednáním jsme docílili logického a rozumného kalendáře Českého skokového poháru a mezinárodních závodů v České republice.
 
Je tedy pravdou, že se řešil vztah termínové kolize mezinárodních závodů versus Český skokový pohár?
Určitě.
 
Jste členem Výkonného výboru a zároveň prezident Asociace Český skokový pohár. Necítíte, že byste se z etického hlediska měl v těchto případech termínových kolizí zdržet hlasování, protože může padnout podezření ze střetu zájmů?
Naopak. Já jsem zodpovědný za to, aby se sport nějaký způsobem rozvíjel a měl nějakou kvalitu, a právě proto se snažím o dohodu napříč pořadateli, o nic jiného nejde.
 
Odmítáte tedy, že byste byl v takových situacích ve střetu zájmů, kdy byste měl na jedné straně hájit zájmy Českého skokového poháru a na druhé straně mezinárodní závody z pozice člena Výkonného výboru ČJF.
Absolutně ne, a pokud je takto nastavená otázka, tak je to pro mě více než úsměvné. Především je třeba hájit zájmy rozvoje jezdectví a pro tuto práci jsem byl osloven abych pomohl.
 
Obecně – může v nějakých situacích docházet ke střetu zájmů členů Výkonného výboru ČJF? O tom se v kuloárech v minulosti hovořilo nejen ve spojení s Vaší osobou a funkcemi v rámci Českého skokového poháru, ale třeba také, že ve střetu zájmů mohl být například i pan Pecka jakožto ředitel závodiště ve Velké Chuchli.
Úplně nemám na takto položené otázky odpovědi, protože je pro mě nepochopitelné, že to může někdo takto postavit. Asociace Český skokový pohár opět sdružuje členy České jezdecké federace, pořadatele významných parkurových závodů a princip vzniku Českého skokového poháru byl právě proto, aby se mohla sportovní scéna uspořádat tak, aby nebyl souběh významných akcí, což přináší jezdectví rozvoj. To je princip Asociace Českého skokového poháru. Bohužel ty principy se přestaly dodržovat. Při vstupu pořadatelů typu Zduchovice, Martinice, Chuchle, Ptýrov do Asociace, kteří jsou suverénními pořadateli, tak nastává problém s určitým termínovým kalendářem. Pořadatel chce a může uspořádat závody stejného typu, ne-li většího, než je Velká cena při Českém skokovém poháru, ale letitá dohoda, dnes již devatenáct let, byla, že členové se zavazují k tomu, že ve stejném termínu, kdy je vypsáno nějaké kolo Českého skokového poháru, nebudou pořádat stejně obtížné či vyšší soutěže s vyššími dotacemi, než je Velká cena Českého skokového poháru. Dokonce to tak bylo i v prvních stanovách ČSP.
 
Řešili jste tedy někdy v minulosti otázku střetu zájmů ve Výkonném výboru, že by se někdo měl zdržet hlasování kvůli jiné vykonávané funkci, která by mohla mít vliv na rozhodování?
Určitě jsem to jako člen Výkonného výboru zažil, v podstatě je to běžná logika a slušnost každého člena Výkonného výboru. Byl jsem vždy velmi překvapen tím, jak korektně přistupují členové Výkonného výboru k těmto záležitostem, kdyby náhodou byla tato věc vyřčena, že se jedná o střet zájmů.
 
Jeden z dotazů, který přišel od čtenářů, se týká údajného lobování ve skladbě sboru rozhodčích na mezinárodních závodech a mistrovství České republiky. Dochází k něčemu takovému?
Nechci tomu věřit. Co se týká složení sboru rozhodčích, já vždy před sebou vidím, jaký je ke schválení rozpis, a pokud tam není nějaká jasná kolize, například co se týká dostatečné kvalifikace jednotlivých funkcionářů, nevidím tam problém. Vůbec si nepřipouštím, že by členové Výkonného výboru, případně jednotlivých komisí lobovali za konkrétní osoby. Vždycky vidím, že funkcionáři na šampionátech jsou erudovaní, aby mohli tu funkci vykonávat.
 
V jakých případech tedy doporučí Výkonný výbor změnu v obsazení funkcionářů?
Většinou to prochází komisemi, odborná komise dává určité návrhy, legislativec Martin Blažek to dá do kupy a připraví podklady k hlasování na Výkonném výboru. V případě formální chyby se pak vrací rozpis k přepracování odborným komisím, což může být například nedostatečná kvalifikace některého z funkcionářů.
 
Nestalo se tedy, že by například některý z členů Výkonného výboru se snažil prosadit sám sebe do sboru rozhodčích na takové akci?
Možná v letech minulých, ale v tomto složení určitě ne. Navíc by se to týkalo jednoho, maximálně dvou členů VV.
 
Další dotaz od čtenářů je na podobné téma, týká se mistrovství republiky ve všestrannosti, kdy údajně Výkonný výbor České jezdecké federace sdělil, že nevidí jak v návaznosti na rozpočet, tak ze sportovního pohledu jako přínosné mít ve sboru rozhodčích zahraniční funkcionáře. Co je na tom pravdy?
Ano, to jsem zaznamenal z návrhu zápisu jednání Výkonného výboru, kterého jsem se z osobních důvodů nezúčastnil. Tento dotaz byl vznesen a vrátilo se to zpět komisi. Nebylo to vráceno s tím, že by Výkonný výbor nedoporučil mezinárodní rozhodčí, byl pouze vznesen dotaz. V rozpisu bylo totiž uvedeno o jednoho zahraničního rozhodčího více, než bylo uvedeno v plánovaném rozpočtu. To nemělo sportovní význam, ale ekonomický. My samozřejmě dlouhodobě pracujeme na tom, abychom měli zahraniční rozhodčí na národních šampionátech z důvodu nezávislosti a nadhledu těchto funkcionářů a zároveň z důvodu srovnání úrovně českého jezdeckého sportu s okolními zeměmi. Chceme zde mít zahraniční drezurní rozhodčí, aby ohodnotil české jezdce, chceme zde mít zahraniční stavitele parkuru, aby nám přinesli něco, co se běžně staví v zahraničí, abychom byli do budoucna konkurenceschopní.
 
Dále jsme od čtenářů dostali dotaz na údajné informace z Výkonného výboru, který měl doporučit do sboru rozhodčích při jednom z připravovaných mistrovství České republiky jako náhradního stevarda jednoho ze členů Výkonného výboru České jezdecké federace a mohlo by to být tedy vnímáno jako střet zájmů. Jak to vidíte vy?
Nechci spekulovat, ale je to nějakým způsobem vynesený text rozpracovaného neodsouhlaseného zápisu, který navíc ještě stále není veřejně dostupný.
 
Kdo je za tento text zodpovědný a jaké z toho vyvodí Výkonný výbor závěry?
Ten text není oficiální. Nevím, jak se kdo k tomuto textu dostal. Zápis zpracovává generální sekretář.
 
Znamená to tedy, že to napsal generální sekretář bez toho, aniž by tato slova kdokoli z Výkonného výboru pronesl?
Znovu opakuji, že tento text není veřejně dostupný. Já na tomto jednání Výkonného výboru nebyl, zúčastnil jsem se pouze v rámci projednávání mojí agendy telefonicky, bude to uvedeno v zápisu. Zápis zpracovává na základě jednání Výkonného výboru generální sekretář, který nechává tento rozpracovaný zápis členům Výkonného výboru odsouhlasit. Tento zápis odsouhlasen nebyl, proto nerozumím tomu, proč a z jakého důvodu se s ním kdokoli prezentuje. Zvažuji možnost návrhu na disciplinární řízení na osobu nebo osoby, kteří takto zneužívají interní informace a dávají je k dispozici mediím.
 
Takové vyjádření tedy není oficiální a neexistuje, že by Výkonný výbor do budoucna podobně zasahoval a dosazoval do složení funkcionářů své členy?
Absolutně ne a je absolutně nešťastné, že se tento text dostal na veřejnost, protože se jedná o rozpracovaný neoficiální dokument, který není odsouhlasený a není správně zformulovaný. A právě proto dochází k odsouhlasení těchto dokumentů členy Výkonného výboru, aby nedocházelo k nepřesnostem a takto nevhodným situacím. 
 
Jak by se podle vás měla změnit komunikace Výkonného výboru České jezdecké federace ve vztahu k veřejnosti, pořadatelům závodů i odborným komisím tak, aby nevnímali jednání Výkonného výboru ať už jako celku nebo jednotlivých členů za hranou svých pravomocí a slušného jednání. Cituji v tomto případě slova jednoho z pořadatelů významných mezinárodních závodů v České republice.
Vzhledem k tomu, že nikdo z Výkonného výboru své pravomoci nepřekračuje, vnímám tento dotaz jako irelevantní. K tomu je třeba sdělit, že nikdy v historii nebylo vedení ČJF tak proaktivní směrem k pořadatelům mezinárodních závodů, kterých si nesmírně váží. Apeluji na pořadatele významných závodů, aby pochopili a uznávali instituce České jezdecké federace. Rád bych, aby toto bylo takto vnímáno a garantuji jménem VV pořadatelům maximální možnou součinnost. Ano, jde o to normálně slušně komunikovat a nevytvářet dvoubřehou ČJF. 
 
Jste tedy přesvědčený, že například vaše chování je zcela v mantinelech slušného chování a v rámci pravomocí člena Výkonného výboru České jezdecké federace?
Naprosto, navíc jsem se naučil mýt věci podložené písemně, protože si nechávám důležité věci potvrzovat v e-mailové komunikaci. Určitě nikdo žádné pravomoci nepřekračuje a já osobně se snažím řešit věci tak, aby to bylo naprosto korektní pro všechny strany, aby vše probíhalo tak, jak má, a za určitých daných postupů. Jsem toho názoru, že pokud se někdo odkazuje na nevhodnou či špatnou komunikaci, je to jeho problém s komunikací a běžnými normálními způsoby, jak řešit věci. Je mezi námi bohužel spousty nepravd a záměrných fabulací, ale to je zřejmě odrazem dnešní doby. Viz: chiméry pana Krulicha a jemu podobných.
 
Můžete tedy vyloučit, že by v minulosti byly například vyžadovány akreditace či VIP vstupenky pro člena Výkonného výboru nad rámec domluvené spolupráce s Českou jezdeckou federací?
Ano, to určitě mohu. Úplně konkrétně na pražské PlayOffs jsem požadoval tak, jak máme ve smlouvě uvedeno, přístup pro osoby, respektive členy Výkonného výboru na místa, kde by měli co dělat. Mně konkrétně například nebylo umožněno mít na Prague Playoffs takovou vstupenku, která mě opravňuje jít mezi jezdce na tribunu, na prohlídku parkuru, případně na opracoviště. Ve smlouvě bývá konkrétně něco o VIP vstupenkách, které jsem nepotřeboval. Já požádal sportovní ředitelku o to, aby mi toto zajistila. V rámci České jezdecké federace jsem zodpovědný za sport a v rámci skokové komise mám na starosti reprezentaci. Oficiálně jsem požádal, oficiálně mi bylo sděleno, že to bude zajištěno, což ve výsledku znamenalo, že jsem mohl pouze na tribunu u opracoviště. K tomu ještě dodávám, že minulou sportovní ředitelkou toto bylo považováno za samozřejmost. VIP vstupenky jsem i s osobním pozváním obdržel přímo od PPF. Ta současná, zároveň placena Českou jezdeckou federací, mi nabízela namísto toho akreditaci jako majitel koně, což jsem odmítnul.
 
Poslední dotaz z řad veřejnosti se týká mediální komunikace členů Výkonného výboru a vašich slov "doporučuji, aby pan Krulich vyhledal lékařskou pomoc" a podobně. Je vhodné, aby se členové Výkonného výboru takto vyjadřovali mediálně? Trváte na svých slovech?
Určitě. Já jsem žádnou válku přes média nezačal, a pokud je někde uváděno mé jméno se slovy, které jsem nikdy nevyslovil, reakce je jednoduchá. Členové České jezdecké federace si mohou sami udělat obrázek a mohou si případně zvolit jinou osobu do této pozice, já jsem se na tuto pozici nijak netlačil. Byl jsem pozván do týmu a požádán o pomoc s rozvojem sportu, a to také činím.
Na závěr bych chtěl dodat a vzkázat těm, kteří se odkazují v dotazech na slušnost, že slušností by bylo se představit a neskrývat se za oponu anonymity. Pak budu velmi rád a zřejmě i další členové VV odpovídat na jejich legitimní dotazy. Mohli bychom tak zahájit třeba lepší tolik zpochybňovanou kvalitu komunikace.
Přeji všem hodně zdraví a sportovních úspěchů a jsem připraven s kýmkoliv o věcech diskutovat a posouvat věci dále.
 
 
Poznámka redakce: Čtenářské dotazy nedorazily jako anonymní, redakce Jezdci.cz zná identitu jednotlivých tazatelů, ale rozhodla se ji neprozrazovat. Jiří Skřivan byl upozorněn na to, že se jedná o rozhodnutí reakce Jezdci.cz, již během samotného rozhovoru a nejde tudíž o anonymní dotazy. Přesto svůj dodatek doplněný na závěr při autorizaci rozhovoru ve finální verzi textu ponechal. 
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE