reklama 11C

Finalisté ČSP komentují změny. Super GP vnímám pozitivně, říká Opatrný

ikonka

Hned po publikaci zprávy, že při finále Českého skokového poháru 2021 soutěž se střídáním koní nahradí Super Grand Prix dle vzoru Global Champions, se o této novince rozhořela názorová diskuze. Zeptali jsme se, co na změnu říkají letošní finalisté.
17.12.2020 13:53  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A
 
Velmi rychle se rozšířila informace o změně formátu finále Českého skokového poháru. Dvacátý ročník této domácí parkurové extraligy nevyvrcholí soutěží pro čtyři finalisty se střídáním koní, ale dvoukolovou Super Grand Prix, do níž postoupí všichni vítězové Velkých cen a osmička dalších jezdců dle pořadí v žebříčku.
 
Aleš Opatrný: Vidím to jako pozitivní změnu
„Tuto novinku se dozvídám až od vás, vůbec jsem o tom nic nevěděl. Vidím to jako pozitivní změnu. Střídání koní bylo zajímavé, ale už začal být trochu problém, že tam majitelé nechtěli koně pouštět. Kdyby to bylo jako dřív, kdy se do finále posunul max. pátý až šestý umístění, tak by to bylo fain. Ale pokud se tam dostane někdo z desátého až dvanáctého místa, pak to není ono a je dobře, že se to změnilo,“ prozradil pro Jezdci.cz Aleš Opatrný.
 
„Určitě to již bude po olympiádě i mistrovství Evropy, takže pokud to bude možné, rád bych se Super Grand Prix zúčastnil. Samozřejmě se nedá očekávat, že budu startovat na Českém skokovém poháru pravidelně, ale nějaká kola bych rád objel. Určitě se zúčastním úvodního mítinku doma v Hořovicích a možná ještě jeden, nebo dva další závody. Snad se mi podaří vyhrát nějakou Velkou cenu, abych měl zajištěn přímý postup,“ pokračuje Aleš Opatrný pro něhož je naprostou prioritou předolympijská příprava. I proto má radost, že se v České republice uskuteční více mezinárodních závodů, vč. Světového poháru a Poháru národů. „Jsou to super zprávy, že v Praze bude jak CSI2*-W, tak CSIO3*. Jen doufám, že se už konečně ten koronavirus zklidní, aby se tyto akce mohly konat s diváky. Trochu o tom momentálně pochybuji, ale dokud se závodí, tak je to super,“ dodává Opatrný.
 
Jan Štětina: Dvanáct účastníků Super Grand Prix by bylo lepší
Mezi smolaře finálových soutěží Českého skokového poháru se střídáním koní patří Jan Štětina, a tak podle očekávání i on změnu vítá. „Každá změna je dobrá. Když od tohoto modelu upustili i ve světě, tak se nelze divit tomu, že se tak stalo i u nás. Už to tady bylo poměrně dlouho a bohužel někteří čeští jezdci do finále nechtěli nastupovat. Když v něm pak mohl startovat jezdec i na desátém místě, pak to nemá tu správnou atmosféru,“ konstatoval Štětina. Z jeho pohledu by však bylo lepší, pokud by Super Grand Prix byla pouze pro vítěze Velkých cen, tzn. pro tucet jezdců. 
 
 
Jan Chýle: Mám hodně smíšené pocity
Co do počtu finalistů má podobný názor jako Jan Štětina i další pravidelný finalista – Jan Chýle. „Musím se přiznat, že mám hodně smíšené pocity. Souhlasím s tím, že pokrok se nedá zastavit, ale na druhou stranu mi je to líto. Model finále se střídáním koní byl nesmírně atraktivní. Je však pravda, že se otevírají nové obzory a teprve čas ukáže, zda změna byla správná, nebo ne,“ říká Chýle.
 
„Co se týče dopočítávání do počtu dvaceti účastníků, tak to je těžká otázka. Pořadatelé pravděpodobně chtějí, aby finalistů bylo více, příp. počítají s tím, že některý z vítězů Velkých cen také nemusí mít zrovna v danou dobu vhodného koně k účasti v takové soutěži. Z mého pohledu by mohlo zůstat u dvanácti jezdců, těch dvacet je až dost. Super Grand Prix by také měla být určitě náročnější než ostatní Velké ceny. Pokud to má být opravdu něco výjimečného, tak to musí být alespoň stopadesátka. Ostatně z této soutěže vzejde vítěz, kterého by si lidé měli pamatovat mnoho let. Proto to musí být mimořádná soutěž nejen výší dotace, ale i svojí náročností,“ doplňuje Chýle.
 
Lucie Strnadlová: Soutěž se střídáním koní mě bavila
A jak změny komentuje poslední vítězka soutěže TOP4? „Bude to zase něco nového a snad v Super Grand Prix aspoň nastoupí opravdu ti nejlepší. V současné době již majitelé své koně moc nechtěli do finále Českého skokového poháru pouštět, a tak tam občas nebyli ti, co tam být měli. Mě soutěž se střídáním koní bavila, ale vzhledem k okolnostem je tato změna určitě k lepšímu. Já bych osobně zůstala u dvanácti účastníků, ale uvidíme v příští sezoně, jak se tento model osvědčí. Když se mi podaří do finále probojovat, tak budu určitě ráda,“ uzavírá svůj komentář Lucie Strnadlová.
 
A co vy? Jaký formát finále Českého skokového poháru preferujete? Do veřejné ankety se můžete zapojit v předešlém příspěvku POD TÍMTO ODKAZEM
 
Foto Josef Malinovský

Kterému z letošních finalistů ČSP jste drželi palce?

celkem hlasů: 117

Hlasování skončilo.

Lucii Strnadlové 50 / 42.74%
Janu Chýlemu 10 / 8.55%
Janu Štětinovi 29 / 24.79%
Alešovi Opatrnému 27 / 23.08%
nikomu 1 / 0.85%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE