reklama 11C

Filip Minařík povede tým Evropa na Shergar Cupu. Splněný sen, říká

ikonka

Čtyřnásobný německý šampion Filip Minařík se poprvé v kariéře představí na britské půdě. Podle informací serveru Jezdci.cz obdržel pozvánku do týmu Evropa při Shergar Cupu, mezinárodní soutěži hvězdných žokejů na závodišti Ascot.
02.07.2019 15:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D
Nejúspěšnější český žokej Filip Minařík se 10. srpna zúčastní prestižního Shergar Cupu na britském závodišti Ascot. 44letý rodák z Radotína obdržel pozvání do týmu Evropa, který povede v roli kapitána. Informaci serveru Jezdci.cz potvrdil samotný čtyřnásobný německý šampion.
 
"Je to další velký milník mé kariéry a splnění snů z dětství," řekl Minařík
 
Shergar Cup se pořádá od roku 1999 jako dostihová obdoba golfového Ryder Cupu. Na rozdíl od Evropského poháru žokejů, jehož pátý ročník se poběží 28. září ve Velké Chuchli, se jedná o týmovou soutěž.
 
V rámci klání pojmenovaného po vítězi Epsom Derby 1981 Shergarovi se utkávají čtyři týmy žokejů z různých částí světa, které získávají body v šesti handicapech kategorií Class 2 a 3 na tratích od 1000 do 3200 metrů. Každý jezdec se účastní pěti dostihů.
 

Video: Palík radí Minaříkovi, jak vyhrát derby. Dvojrozhovor po dostihu roku

 
Pro Filipa Minaříka to bude vůbec první aktivní účast nejen v Ascotu, ale také na britských ostrovech. "Českým barvám se v poslední době v Ascotu hodně daří. Tak doufám, že budu mít také štěstí a třeba nějak navážu na Nagano Golda se Subway Dancerem," směje se Minařík.
 
Shergar Cup je mimořádně populární akcí, která každý rok přiláká do Ascotu kolem 30 000 diváků. Kromě atraktivního doprovodného programu a navazujícího open-air koncertu hraje roli i fakt, že mítink hned v několika ohledech nabourává zažité zvyklosti dostihového sportu. 
 
Díky atributům známým z kolektivních sportů vychází hodně vstříc i naprostým laikům. Jeho "týmovost" má však své meze. Když v roce 2002 kapitán britského celku Kieren Fallon udal velmi rychlé tempo ve dvoumílovém dostihu, aby utahal soupeře a nechal vyhrát svého týmového kolegu Pata Edderyho, vyneslo mu to vyšetřování dostihovou komisí a stížnost trenéra Hughieho Morrisona, což později vedlo k úpravě pravidel.
 
Shergar Cup byl původně soutěží koní, kteří reprezentovali dva týmy. Evropské družstvo zastřešoval majitel Robert Sangster, Blízký východ vedl dubajský šejk Mohammed bin Rašíd Al Maktúm. Kvůli nízkému počtu startujících ve většině dostihů se však koncept po několika letech změnil a hlavní pozornost se přenesla na žokeje.
 

Čtěte také: Dostihový svět se klaní Nagano Goldovi. Tleskají Angličani i Austrálie

 
Od roku 2012 jsou čtyři týmy: Velká Británie a Irsko (zelený dres), Evropa (modrý), Zbytek světa (žlutý) a Ženy (růžový). Evropský tým naposledy zvítězil v roce 2014, kdy ho jako kapitán vedl Frankie Dettori. Dva z posledních čtyř ročníků vyhrál ženský tým.
 
Jezdec s nejvyšším počtem bodů získává ocenění Silver Saddle (Stříbrné sedlo) a prémii 3000 liber, vyhodnocuje se i nejlepší jízda dne.
 
Stříbrné sedlo v minulosti převzali Michael Kinane, Kieren Fallon, Ryan Moore nebo Olivier Peslier. Hned dvakrát ho získal Francouz Gérald Mossé, který se v roce 2017 zúčastnil i Evropského poháru žokejů v Praze.
 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE