reklama 11C

Byl tu TGM i anglický král. Vychází publikace o závodišti Karlovy Vary

ikonka

Vzniklo jako rakouská odpověď na německý Baden Baden, ještě ve 30. letech mělo ambice zařadit se k největším evropským drahám. Závodiště Karlovy Vary - Dvory slaví 120 let od svého otevření, jeho pohnutou historii poprvé připomíná zvláštní publikace.
28.06.2019 07:30  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B
Je druhým nejstarším dostihovým areálem v Česku a jako jediné si zachovalo historickou kulisu se secesními tribunami. Závodiště v Karlových Varech – Dvorech se chystá na oslavy velkého jubilea. V rámci nedělní Letní ceny klisen si připomene 120 let od svého otevření, které uplynou 2. července.
 
Během slavnostního odpoledne, které orámují vystoupení Karlovarského symfonického orchestru, bude slavnostně představena nová publikace "Příběhy lázeňských dostihů. 120 let závodiště Karlovy Vary - Dvory 1899 – 2019", kterou napsal Martin Cáp s přispěním Petra Malíka, Marcely Kozové a Milana Tůmy.
 
Vydavatelem brožované knihy je MAENTIVA Management a.s., její prodejní cena bude 280 korun a bude k dostání nejen přímo na závodišti, ale bude možné si ji objednat také prostřednictvím speciální webové aplikace na webu vydavatele.
 

Čtěte také: Váňova série nekončí. Po úspěších v Itálii veze první francouzský bod

 
Na bezmála 90 stranách čtenář najde průřez tím hlavním z bohaté historie závodiště, velký rozhovor s organizátorem karlovarských dostihů Ivanem Janatkou, archivní povídku z pera legendárního startéra Jiřího Šindlera či obsáhlou statistikou část. Vůbec poprvé jsou na jednom místě otištěny listiny vítězů tradičních lázeňských dostihů, seznam všech karlovarských šampiónů od roku 1899 nebo statistika s celkovým počtem dostihů odběhnutých v Karlových Varech.
 
"Sami jsme netušili, jak nás bohatá karlovarská historie pohltí. Rozsah publikace nakonec výrazně přesáhl původní představu a jsem velmi vděčný vydavateli Martinu Bláhovi za jeho pochopení a podporu, které tomuto projektu věnoval," řekl autor Martin Cáp.
 
Devizou publikace je celá řada historických snímků včetně raritních pohlednic z přelomu 19. a 20. století nebo poprvé publikovaných fotografií prezidenta T. G. Masaryka při jeho návštěvě karlovarského letního mítinku v červenci 1929.
 
Masaryk přitom nebyl jedinou hlavou státu, která na závodišti byla. "Málo se dnes ví, že už před první světovou válkou si karlovarskou dráhu prohlédl anglický král Eduard VII. Na samotné dostihy mu to sice nevyšlo, ale opakovaně se ve Dvorech zastavil mimo sezonu. Jeho pochvalná slova na adresu dráhy tenkrát zdejšímu areálu dost pomohly," vysvětluje Cáp.
 
Lázeňské závodiště mělo od svého vzniku mezinárodní ambice a snažilo se zařadit mezi přední evropské dráhy. Před první světovou válkou i po ní však tyto plány provázely mnohé komplikace, které se závodišti navzdory mnoha peripetiím podařilo překonat.
 

Čtěte také: Sólo pro ryzáky. České derby rozhodlo tempo a pohotovost dvou žokejů

 
"Velkou ránu znamenala druhá světová válka, během níž bylo závodiště téměř zcela zničeno. Jedním z našich cílů bylo vyjádřit obdiv hrstce nadšenců, kterým se podařilo karlovarské dostihy doslova vzkřísit. Byli to především dlouholetý správce František Nešvera a jeho nástupci František Podpěra a Rudolf Nachtigal. Bez nich bychom dnes neměli co slavit a připomínat. A náš obdiv má také další z karlovarských srdcařů Ivan Janatka," uzavírá Cáp.
 
V první publikaci o závodišti Karlovy Vary ožívají i některé postavy a figurky prvorepublikové éry. Čtenář si také může na několika snímcích připomenout, že karlovarské závodiště původně mělo tři tribuny. Současné období zachycují snímky fotografů Bohumila Křižana, Marcely Kozové a Václava Volfa.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE