reklama 11C

Suverénní Saša i revolta žokejů. Sváteční Karlovy Vary měly dvě tváře

ikonka

České stáje zažily úspěšný víkend v italském Meranu. Na domácí scéně se konaly v neděli jubilejní dostihy v Karlových Varech. Oslavu 120 let od otevření lázeňského závodiště ovlivnil spor o bezpečnost oblouku před cílovou rovinou.
01.07.2019 09:58  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12C
Nedělní dostihy v Karlových Varech měly dvě velké favoritky, pětiletou Sašu v Letní ceně klisen a o rok mladší Dylanku v závěrečné steeplechase. Obě sériové vítězky své příznivce v tropickém počasí nezklamaly, ale s napětím očekávaný mítink ke 120 letům od založení lázeňského závodiště provázela zvláštní pachuť.
 
Po prvním dostihu vzkázali jezdci dostihové komisi, že zavlažená dráha v oblouku před cílovou rovinou klouže, koně tam ztrácejí podkovy a žádali o úpravu bariéry s tím, že jinak nenastoupí do zbylých dostihů. Start druhého dostihu byl posunut o půl hodiny, koně byli vráceni z paddocku a oblouk se mezitím upravoval cambridgským válcem.
 
Dostihová komise vyzvala jezdce, aby svou jízdu v oblouku přizpůsobili podmínkám, ale po doběhu druhého dostihu přišlo z vážnice další ultimátum. Komise následně svolala do sedliště všechny zúčastněné trenéry a majitele. Postoj stájí ohledně pokračování dostihového dne byl jednoznačný. Po důrazných domluvách ze strany trenérů jezdci nakonec splnili své závazky. Zákulisní pnutí se však podepsalo na atmosféře i průběhu zbytku odpoledne.
 
Vrchol dne Letní cenu klisen skupiny Maentivy na 2000 metrů poznamenalo extrémně pomalé tempo v první polovině dostihu, které se paradoxně zrychlilo až v inkriminovaném oblouku, kde se odpoutala druhá favoritka Champagne Pink. Nejvíce zatížená obhájkyně vítězství Saša pod Vendulou Korečkovou si ji ale nenechala utéct a ve finiši se před ni jistě o 2 1/4 délky dostala. Třetí doběhla La Paix před Touche Finale. Vítězka vyběhla čas 2:16,60.
 
"Měli jsme štěstí, že Davidu Liškovi vzala kobylka na protilehlé rovině ruku a trochu to rozjel. Jinak jsem už nebyla daleko od toho, abych skončila na špici já a to by nemuselo dopadnout dobře. Takhle jsme měli dobrý průběhu a v závěru už jsem si jen dávala pozor, aby mi Saša moc nekoukala kolem sebe," řekla Vendula Korečková.
 
V 800. překážkovém dostihu v Karlových Varech vyřešila loňská dvojnásobná klasická vítězka Dylanka pod Janem Vernerem svůj debut ve steeplechase vítězně a natáhla svou sérii na sedm úspěchů. Až do posledních metrů jí však vzdorovala nejstarší účastnice, desetiletá Holin One.
 
"Sil měla stále dost. Na skocích má ještě rezervy, stále se učí, tak jsem raději čekal na závěr," vysvětloval Verner, pro kterého to bylo deváté překážkové vítězství kariéry.
 
 

Sedmkrát z dostihového víkendu

 
Padraig Beggy znovu dostál reputaci muže pro překvapení, když dva roky po nečekaném triumfu v Epsom Derby na Wings Of Eagles (40:1) přidal podobně šokující vítězství v irském derby s vodícím Sovereignem (33:1). Coolmorský outsider porazil stylem start-cíl o šest délek favorita Anthony Van Dycka, třetí následoval další stájový kolega Norway. “Nebyl to zrovna výsledek, který jsme očekávali, ale velká pochvala pro Padraiga,” řekl O’Brien, který pošesté v kariéře zkompletoval doběh 1-2-3 ve své národní modré stuze. Pro Beggyho to bylo první vítězství v letošní sezoně.
 
Ve věku 83 let zemřel František Čuba, bývalý předseda JZD Slušovice a exsenátor. Slušovice se od druhé poloviny 70. let stále výrazněji angažovaly i v dostihovém sportu. V jejich barvách běhali vítězové Čs. derby Beller (1978) a Dox (1987), ale také účastník Velké národní Essex a celá řada dalších úspěšných koní. V 80. letech vybudovaly Slušovice jednu z největších stájí a plnokrevných chovů v tehdejším Československu. Dnes českému turfu po někdejším fenoménu socialistického hospodářství zbylo především fungující závodiště a tréninková centrála.
 
Před dvěma týdny se pětiletý valach Stuke ze stáje K-K Metal a.s. rozcvičil velmi lehkým vítězstvím o 9 délek v rovinovém dostihu v Brně. V sobotu si pod Janem Faltejskem připsal triumf v Gran Corsa Siepi d’Italia (Gd1, 4000 m, 60 000 eur) v Meranu. Další čeští zástupci Champ de Bataille a Dangerous Gleam skončili třetí a čtvrtý.
 
Jan Faltejsek ovládl i nedělní meranský vrchol, na sériovém vítězi Notti Magiche ze stáje Scuderia Aichner SRL vyhrál start-cíl Grande Steeple Chase d’Europa (Gd1, 4600 m, 65 000 eur) před Al Bustanem a Zaninim. Dostih byl výhradně českou záležitostí.
 
Maďarské derby ovládly klisny. Ryzka Golden Sea po Nemzeti Díj a Ceně Arvy nenašla přemožitele ani v modré stuze, v sedle se svým trenérem Stanislavem Georgievem zvítězila jistě o 1 3/4 délky před Lili. Cenný úspěch si v rámci slavnostního odpoledne v Budapešti připsal Václav Janáček, který dovedl čtyřletého Nancha k lehkému triumfu o 3 délky v tradičním Buccaneer Díj.
 
Žokej Martin Laube a trenér Jan Korpas se v rámci nedělních dostihů v Hamburku radovali z lehkého vítězství Dantose v trojkovém handicapu na 2000 metrů. V sobotu na německém derby-mítinku dvakrát slavil Bauyržan Murzabajev a jednou Filip Minařík.
 
Nedělní mítink ve Wroclawi, kterého se měly zúčastnit i české stáje, byl zrušen kvůli tropickému počasí. Další dostihový den se uskuteční 28. července.
 
 
Foto: Marcela Kozová




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE