reklama 11C

Dostihový svět se klaní Nagano Goldovi. Tleskají Angličani i Austrálie

ikonka

Mimořádný ohlas vyvolalo historické druhé místo Nagana Golda na světové dostihové scéně. O další start české hvězdy se uchází hned několik závodišť. Kromě Ascotu a berlínského Hoppegartenu se hlásí Australané, dorazila i pozvánka z Hongkongu.
24.06.2019 12:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C
Přelomový úspěch Nagano Golda, který v sobotu doběhl o půl délky druhý v grupě 2 Hardwicke Stakes na mítinku Royal Ascot, má velký ohlas po celém světě. Výbornému výkonu pětiletého hřebce ze stáje Syndikát V3J se věnuje celá řada médií nejen v Anglii, ale také v dalších zemích. A kromě novinářů hlásí zvýšený zájem o Nagano Golda také pořadatelé velkých dostihů.
 
Britský deník Racing Post věnoval svěřenci trenéra Václava Luky pod zarážkou "Czech Mate" speciální článek, kde zdůrazňuje hřebcovu těžkou kolizi s vítězem loňského Epsom Derby Masarem.
 
"Žokej Christophe Soumillon je přesvědčen, že nebýt Masara, český Nagano Gold by vyhrál Hardwicke Stakes," napsal Racing Post, který materiál o českém zástupci ponechal na své hlavní stránce ještě v neděli podvečer.
 
Kůň, jehož jméno patří na zeď
 
Obdivná slova na adresu šampiona českých vytrvalců zazněla i ve velkých britských médiích. "Spektakulárně zaběhl Nagano Gold, teprve druhý český účastník Royal Ascotu v historii, jemuž jen těsně uniklo vítězství. Dostihy se v České republice provozují ve velmi malém měřítku. Skoro si dovolím říct, že Charlie Appleby trénuje stejný počet koní, jako se nachází v celé této zemi," napsal vítěz Velké národní Marcus Armytage v Daily Telegraphu.
 
Od Davea Johnsona, zpravodaje amerického Thoroughbred Daily News, Nagano Gold obdržel pomyslnou cenu "Wall Horse Award".
 

Čtěte více: Nagano Gold píše historii. Česká hvězda těsně druhá na Royal Ascotu!

 
"Když jsem kdysi v minulém století komentoval dostihy ve Fairmount Parku a Cahokia Downs a viděl jsem koně poškozeného v dostihu, hned po vypnutí mikrofonu jsem rychle naškrábal jeho jméno na zeď. Ano, zeď byla na konci sezony celá popsaná, ale obsahovala celou řadu koní pro zapamatování. A Nagano Gold by musel na té zdi být. Byl poškozen na startu, ztratil několik délek a musel jít z poslední pozice. Po rozbalení finiše v cílové rovině byl znovu přivřen stejným koněm, který ho poškodil už na startu, Masarem! A přesto zázračně doběhl po statečném výkonu druhý s pomocí výborné, byť přerušované, jízdy Christophe Soumillona," konstatoval Johnson.
 
Nejrychlejší tři furlongy dne
 
Ředitel závodiště Ascot Guy Henderson zmiňuje Nagano Golda jako jeden z mezinárodních vrcholů letošního královského mítinku. "Royal Ascot zůstává bytostně mezinárodní akcí, letos se zúčastnilo devět různých zemí. Byl vzrušující vidět francouzského vítěze Watch Me v Coronation Stakes v pátek a českého Nagano Golda, který byl blízko historickému zápisu díky fantastickému druhému místu v sobotním Hardwicke Stakes," napsal Henderson ve svém shrnutí mítinku na oficiálním webu závodiště.
 
Zatímco například oficiální účet seriálu Champions Series na Twitteru nešetřil vůči Nagano Goldovi obdivem, v přenosu televize ITV zazněla slova o úspěchu koně ze "second-division country" a hvězdná reportérka Francesca Cumani se v sobotu zamýšlela nad tím, zda dobrý výsledek outsidera z exotické země nedevalvuje formu vítěze.
 
Dcera bývalého trenéra Luca Cumaniho si za tuto poznámku vysloužila tvrdou kritiku diváků na sociálních sítích. "Ne, excelentní druhé místo Nagano Golda opravdu nedevalvuje formu. Česká republika není v žádném případě země z druhé divize. Copak si Francesca Cumani nepamatuje loňský výkon Subway Dancera v Champion Stakes?" reagoval například dostihový novinář Neil Clark.
 
Řada pozorovatelů si všímá oficiálních dat, podle kterých Nagano Gold seběhl poslední tři furlongy nejrychleji ze všech sobotních startujících v Ascotu. Závěrečnou šestistovku zdolal za 34,79 sekundy, zatímco vítězný Defoe za 35,13 sekundy. Hřebec dosáhl nejvyšší rychlosti 65,28 kilometrů za hodinu a naběhal celkem 2427,7 metrů, tedy o 3,4 metru více než Defoe.
 
"Uděláme vše pro to, aby Nagano Gold přijel"
 
Stáj Syndikát V3J už loni dostala několik lukrativních nabídek z Austrálie a Spojených států. K zájemcům o hřebcovu koupi se nyní přidávají také pořadatelé vrcholných dostihů, kteří by rádi Nagano Golda přivítali na svých závodištích. Dorazily už pozvánky z Austrálie či Hongkongu.
 
Trenér Václav Luka hnědáka už dříve přihlásil do srpnové Velké ceny Berlína (Gr.1, 2400 m) na závodišti Hoppegarten, která svým termínem i distancí představuje optimální dostih na cestě k plánovanému vrcholu sezony Ceně vítězného oblouku na začátku října. Zároveň by znamenal atraktivní šanci pro české fanoušky vidět hřebce na vlastní oči v dostihu grupy 1 v dobré dojezdové vzdálenosti.
 
"Jsme připraveni udělat všechno pro to, aby se Nagano Gold v Berlíně představil. Jeho fantastický výkon v Ascotu jsme sledovali se zatajeným dechem a velmi rádi bychom ho na našem závodišti uvítali," řekl serveru Jezdci.cz majitel závodiště Hoppegarten Gerhard Schöningh, sám úspěšný majitel a chovatel, který měl svého času koně u trenéra Henryho Cecila.
 

Video: Navštívili jsme Nagano Golda před odjezdem do Ascotu

 
Zájemců o další starty Nagano Golda je ale více a patří k nim i samotný Ascot, který by stál o hřebcův návrat při King George VI and Queen Elizabeth Stakes. "Kůň zaběhl tak dobře, že přehodnocení původních plánů by nebylo od věci," napsal list Guardian.
 
O slovo se hlásí také Australané, kterým by se líbila účast Nagano Golda v rámci tamního Spring Carnivalu. Například server sen.com.au publikoval článek s titulkem "Český šampion by mohl vyzkoušet Melbourne Cup".
 
 
Foto: archiv Martiny Lukové




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE