reklama 11C

Arkhangelsk ukázal třídu i proti starším, úspěšný víkend českých stájí

ikonka

Jediný jedničkový dostih víkendu, Cenu jezdectví společnosti Tipsport v Mostě, vyhrál tříletý Arkhangelsk s Lucií Fialovou. Aigle Vaillant doběhl čtvrtý v listed, českým koním se dařilo i v Itálii a Německu. Martin Srnec vyvázl z pádu ve Varšavě.
12.06.2022 22:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Nečekanou suverenitu ukázal tříletý Arkhangelsk při svém prvním souboji se staršími koňmi v nedělní Ceně jezdectví společnosti Tipsport v Mostě. Třetí z letošní Velké jarní ceny sice odskakoval jako sázkový favorit, ale ve finiši nemusel pod Lucií Fialovou ani na okamžik bojovat a uhájil jisté vítězství o 1 1/4 délky před Matellem, Royal Townem a Lailahem.

V barvách stáje ARS běhající svěřenec trenéra Konstantina Kobzareva se objevil na špici už při vbíhání do oblouku a navzdory tomu, že v této fázi sezony nedostával od starších soupeřů až tak horentní váhovou výhodu, bez problémů dokráčel k dalšímu úspěchu.

Při sedmém startu kariéry vytěžil Arkhangelsk již čtvrté vítězství, z toho třetí na jedničkové scéně.

 

Čtěte také: Jsme malá rodinná stáj, naším cílem je hlavně Německo, říká Prošek

 

V rámcovém programu nedělního mítinku v Mostě zaujalo další vítězství šestiletého Vévody ze stáje DC Zámrsk MUDr. Bruna, který nenašel přemožitele ani při svém třetím startu na severočeské dráze. Syn vítězky Oaks Vltavy podporovaný svou stálou jezdkyní Jiřinou Andrésovou porazil o půldruhé délky Mike Majka, třetí skončil Waste No Time.

Spíše rozpaky vyvolaly obě steeplechase, trpící malými startovními poli. V Červnové mostecké steeplechase se jistě o 3 délky prosadil Shedir pod Jakubem Kocmanem, nejrychlejším z trojice aktérů Steeplechase Royal Mouginse byl Giorgione s Antonem Andrejevičem Orčinským.

 

Krátce z turfu

 

15 000 korun zaplatila v součtu stáj Rabbit Trhový Štěpánov za nezdůvodněné změny jezdce na svých koní v Brně a Mostě. V pozadí stojí rozchod pičínské centrály s dosavadním stájovým jezdcem Milanem Zatloukalem po bratislavském Turf Gala. Nejcennějším z pěti letošních společných vítězství byla Velká jarní cena se Zamicem.

Aktuální tříletá jednička Lokotransu Aigle Vaillant po dubnovém vítězství v classe 1 a menším květnovém zranění zamířila na blacktype scénu v Longchamp. Hřebec odchovaný nedávno zesnulou Larissou Kneip v nedělním listed Prix Ridgway (2000 m, 55 000 eur) pod Marií Vélon dlouho udával tempo a v závěrečné čtyřstovce podlehl útoku trojice soupeřů. Na vítěze Haya Zarka ztrácel svěřenec Luboše Urbánka ze čtvrtého místa 4 3/4 délky.

Dvě česká vítězství byla v neděli k vidění v Meranu. Šestiletý bělouš Grand Sud ze Scuderie Aichner SRL zaznamenal pod Pavlem Složilem mladším v proutěných překážkách Premio Giovanni Bonomi na 3000 metrů svůj první triumf od tři roky starého vítězství v Graded 3. Druhým tuzemským vítězem se stal pětiletý ryzák stáje Vocetka Ksiaze Persji, který s Lukášem Matuským dominoval v proutěných překážkách nezvítězivších Premio Or Jack na 3300 metrů. V úvodním krosu slavila na domácím Schwarzwaldovi Tereza Polesná.

Oba hlavní dostihy v Brně vyhráli v sobotu členové rodiny Novákových. Žokej Marcel Novák starší dovedl osmiletého Kerabushe ze stáje Nýznerov k triumfu v Ceně Charvát Group s.r.o. - Letní brněnské steeplechase (III, 4100 m) a jeho syn žák Marcel Novák mladší se radoval v sedle odchovankyně Hany Poledníkové Fable ze stáje Krásno-Podhányi v Ceně společnosti AGA Vlachovice s.r.o. - Letní moravské mili (III, 1600 m), když po boji o krk porazil favoritku Gianninu. Své první vítězství ve steeplechase zaznamenal třetí z Českého derby George Boolu, pod Lukášem Matuským ovládl Cenu Rabbit Trhový Štěpánov a.s. (IV, 3400 m).

Nepříjemný pád utrpěl Martin Srnec na sobotních dostizích ve Varšavě. V závěrečné fázi jedničkové Nagrody Haracza na 1400 metrů pod ním náhle klopýtl nejlepší polský mílař Timemaster a český žokej spadl pod nohy trojice za ním běžících soupeřů. Byl převezen do nemocnice, po nedělní tomografii hlavy ho však lékaři propustili do domácího ošetřování. “Bude to dobré,” napsal v neděli Martin Srnec, jemuž za celou redakci a čtenáře přejeme brzké uzdravení a rychlou rekonvalescenci.

Řadu umístění si z nedělního Mnichova přivezli čeští zástupci. V trojkovém handicapu vypsaném na počest nedávno zesnulého Libora Poláka bral Mormill pod Davidem Liškou blízké třetí místo, dotaci získala i pátá Heidi High s Leonem Wolffem. Ve stejné kategorii na 2000 metrů finišoval třetí Saiget vedený Janem Vernerem, ztrácející jen délku na vítězku. Čtvrté místo vybojoval Sir Bowtieman, Wicker Stone byl v sedle s Michaelou Musialovou pátý ve čtyřkové míli, kterou na domácím valachovi Heyne's Henry vyhrál Jan Verner.

Doběhem raz-dva v podání trenéra Todda Pletchera skončil závěrečný dostih americké trojkoruny Belmont Stakes (2400 m, 1.5 milionu dolarů). Lehké vítězství o tři délky získal pátý z Kentucky Derby Mo Donegal s Iradem Ortizem jr., následovaný tréninkovou kolegyní a jedinou klisnou v poli Nest. Překvapivý vítěz z Churchill Downs Rich Strike se nedostal přes šesté místo.

O další velký úspěch německého turfu se v pátek večer evropského času zasloužil valach Loft, který pod Andraschem Starkem ovládl Belmont Gold Cup na 3200 metrů v novém rekordu dráhy 3:16,68.

Francouzský fotbalový reprezentant Antoine Griezmann je majitelem vítězky German 1000 Guineas (Gr.2, 1600 m, 125 000 eur) Txope. Klisna trénovaná Philippem Decouzem navázala na loňské vítězství v kolínském listed a na specifické dráze v Düsseldorfu zastínila pod Aurelienem Lemaitrem všechny britské i domácí favoritky. Druhou Mylady porazila o 3/4 délky, třetí doběhla Dishina. Griezmann má coby majitel na kontě už několik úspěchů, například grupu 3 se současným plemeníkem Tornibushem.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE