reklama 11A

Star je můj nový Quirinus. Vidí všechno vpravo i vlevo, vypráví Brečka

ikonka

"Na Taxis cválej poslední, řekl trenér, a já jel první," vzpomíná na třicet let staré vítězství ve Velké pardubické s Quirinusem šestapadesátiletý Jaroslav Brečka, jemuž nikdo z lidí, kteří se pohybují kolem dostihových koní, neřekne jinak než Čiko.
10.06.2022 09:20  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

V roce 1992 se Železník s Josefem Váňou v sedle pokoušel o zisk rekordního pátého vítězství ve Velké pardubické. Jenže ten rok bylo všechno jinak. Velkou poprvé sponzoroval francouzský výrobce koňaků Martell a dráha nepatřila jen koním a jezdcům, ale také nespokojencům, kteří přišli přímo na dráhu vyjádřit svůj názor na překážkové dostihy. A ten dali najevo právě ve chvíli, kdy koně nabírali rychlost při nájezdu na Taxis. Koně tak rozhodil neklid před obávaným skokem a pouť mnohých tam také skončila. Mimo jiné zde přišel o šanci na rekordní vítězství Železník.

Od Taxisu se tempa dostihu ujal slovenský zástupce Quirinus s žokejem Jaroslavem Brečkou, který pak odtáhl prakticky odtáhl celý dostih a zvítězil. "To je adrenalin, který vchází do každého žokeje. A kdo to jednou zažije, ví, co to znamená a chce to zažívat znovu a znovu a znovu,“ říká Brečka.

Jaký byl Quirinus na ježdění?

Hektický. Byl to puller. Milerád chodil zepředu. Trenér mi řekl, ať jedu na Taxis jako poslední, a já ho skákal jako první. Byl strašně chtivý a poctivý. A moc rád skákal. Takový hýřivý kůň.

On se ale neúčastnil jen Velké pardubické?

Ano, on byl ještě dvakrát ve Velké národní. Rok po vítězství ve Velké neprošel veterinární kontrolou. Ne že by kulhal. On měl opalované nohy, to se dřív dělalo. Ale to se veterinářům nelíbilo, proto ho nepustili. Protože byl kůň ve formě, začali jsme řešit jeho start ve Velké národní v Liverpoolu. Museli jsme najít sponzory, což se podařilo. Quirinus šel tehdy do Anglie na tři měsíce, absolvoval tréninky a se mnou dokonce dostih ve Windsoru, byli jsme spolu čtvrtí.

Jak pro vás skončila Velké národní?

Dostih byl "forštart". Tedy dvakrát se nepodařilo odskočit, třetí start byl pokažený, polovina koní odstartovala, druhá půlka nešla. Já byl mezi nimi těmi prvními a jel jsem. Po prvním kole jsem viděl startéra, že mává vlajkou, že start není, tak jsem valacha zastavil.

A druhý pokus?

I napodruhé se nám podařilo sehnat sponzora – Naftu Kbely. Byla strašně hluboká půda a Quirinus nosil největší váhu. Spadli jsme na největším skoku – The Chair.

Máte teď takového Quirinuse ve stáji?

Mám. Stara. Jen se stále musí učit klidné dostihy, proto musí startovat v Pardubicích. Mezi koňaři se říká, že je to ryba. On vidí všechno nad sebou i pod sebou, vpravo i vlevo a možná, že vidí i letadlo, jak letí (smích). On je specifický v tom, že s tím rychlým pohybem dokáže vyrobit v luftě neuvěřitelné kusy.

S tím souvisel i průběh loňské Velké pardubické?

Na dvojce uviděl lajnu z pilin a už měl nohy vedle. K tomu zátěž na jednu stranu a malé sedlo a už to bylo celé mimo po celý dostih.

Kdyby se toto nestalo, určitě jste dopadl lépe, než na šestém místě…

Já to vím. Kůň byl ve formě.

Po první kvalifikaci máte jistou účast v letošní Velké pardubické jak se Starem, tak Kaiserwalzerem. Jak jste spokojený s jejich výkonem?

Koně se šli v první kvalifikaci jen proběhnout. Dostih byl poctivý, parádní. Na to, kde zatím v tréninku jsme, jsem byl velmi spokojený.

Spojení Patricka Mullinse a Kaiserwalzera se opakuje, takže spokojenost?

Byl dál, než už čtvrtého skoku (v loňské Velké pardubické skončil za Taxisem). Došel do cíle. Kdyby se Patrick nechtěl vrátit, tak sem na pozvání nepřiletí. Děkuji panu majiteli, který dokázal jeho let zprostředkovat, a investoval do další dostihové zkoušky Kaiserwalzera s Patrickem Mullinsem.

Letos jste dokonce Patricka Mullinse viděl naživo v Cheltanhamu…

Ano, byl jsem tam osobně. Viděl jsem, jaké výkony tam podával. Vím, co umí a co v něm je. Už nechci jít cestou "tenhle žokej bude možná do Velké volný". Chci, aby ho jezdil ten, kdo ho bude jezdit v kvalifikaci a celou sezonu.

Půjde tedy ještě jednu?

To záleží na něm. Kaiserwalzer je moc dobře živitelný. Když má vyšší váhu, tak pak dostihy tolik nedává. V práci se to s ním nedá udělat tak, aby váhu stlačil dolů. Lepší je jít s ním předdostih, aby stlačil váhu. Pokud bude váha ok, šel by čtvrtou kvalifikaci.

Takže jezdecké obsazení na Kaiserwalzerovi je jasné. Komu svěříte Stara?

Stara bych měl jezdit já. Pokud by ale byl volný Lukáš Matuský, jezdil by jako jednička stáje tohohle hřebce on. Já jsem takový zástupce. Lukáš je ale nyní na takové úrovni, že si může vybírat z deseti koní.

Zdroj: tisková informace Dostihového spolku

Foto: Petr Šedivý, poskytl Dostihový spolek




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE