reklama 11A

Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout

ikonka

Jeden z nejlépe obsazených rovinových dostihů posledních let, útok na rekordní čtvrté vítězství v Gomba handicapu, slovenští koně roku i debut potenciální klasické naděje Josefa Váni mladšího. Neděle v Chuchle Areně Praha nabízí řadu lákadel.
22.05.2020 12:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Jeden den v kalendáři někdy může znamenat velký rozdíl. Kdyby se druhý dostihový den letošní sezony nekonal tuto neděli, nýbrž v pondělí, mohla by se na jeho zázemí a průběhu projevit další vlna rozvolňování vládních opatření.
 
První letošní dostihy v Chuchle Areně Praha se však poběží 24. května, a tak se odehrají za stejných pravidel "za zavřenými dveřmi" bez diváků a majitelů jako pondělní zahájení v Mostě. Všechno však zatím nasvědčuje tomu, že bychom se v dalších týdnech měli dočkat stavu, který bude více a více připomínat dostihové dny, jak je všichni známe.
 
Nedělní mítink zpříjemní čekání na konec restrikcí vysokou kvalitou i kvantitou svých startovních polí. Chuchle Arena Praha dokonce nabídne mezinárodní podívanou - letos poprvé se na české půdě představí koně ze Slovenska a Polska.
 
Přímý přenos opět vysílá internetová televize EquiTV, a to od 13:45.
 
 
Dostih - 62. Velká dubnová cena
 
Kvalita různých dostihů napříč sezonami se těžko srovnává. Zejména v rámci Evropského poháru žokejů jsme v posledních letech viděli celou řadu špičkově obsazených vrcholů. Letošní Velká dubnová cena (1800 m, 150 000 Kč) však má veškeré předpoklady zařadit se do nejužšího "zlatého fondu". Na jejím startu bude deset jedničkových vítězů, pět klasických vítězů a dva držitelé statusu blacktype.
 
Není to poprvé, kdy se o Velké dubnové ceně píše jako o potenciálním dostihu roku. Naposledy hostila téměř kompletní českou středotraťařskou špičku na přelomu tisíciletí ještě před érou intenzivních výjezdů českých stájí do západní Evropy. O nečekanou renesanci její prestiže se postarala letošní mimořádná situace, kdy kvůli pandemii onemocnění Covidu-19 zatím nejsou možné starty ve Francii ani Německu.
 
Díky tomu vstoupí ve Velké Chuchli do sezony gr.3 vítěz Kronprinz (Verner, 2.75:1), který debutoval v barvách Dr. Charváta a tréninku Pavla Tůmy listopadovým čtvrtým místem v Premio Ribot (Gr.3). Druhým blacktype koněm na startu bude hvězda Lokotransu Boomboom Kiss (Florian, 5:1), vítěz jedničkového handicapu v Hannoveru a třetí z drážďanského listed.
 
V nabídce Tipsportu se řadí k favoritům i klasický vítěz Ignacius Reilly (Liška, 4.75:1). Ten se vrací na dráhu poprvé od červencového pátého místa ve francouzském listed, po němž ho vyřadily zdravotní problémy. Na startu však nechybí ani loňský vítěz Black Canyon (Zatloukal, 8.5:1), mílařská shooting star minulé sezony Torque Power (Koplík, 7.5:1) nebo populární Saša (Korečková, 20:1). Bonbónkem je účast dvojnásobného slovenského Koně roku a někdejší vítězky bratislavského derby Zoriany (Budovič, 22:1), kterou v jejích šesti letech čeká jeden z nejtěžších dostihů kariéry.
 
Bělka ze stáje PD Senica mimochodem není jediným slovenským Koněm roku, který bude v neděli k vidění - ve II. kategorii na 1400 metrů poběží pod 64 kilogramy devítiletý Kilword.
 
 
Kůň - Master Of Gold
 
Luxor ve třicátých letech, Blatec o tři dekády později a Master Of Gold v uplynulých třech sezonách. To jsou jediní koně v historii Gomba handicapu, kterým se podařil čistý hattrick. Devítiletý svěřenec Grega Wroblewského má nyní na dosah unikátní čtvrtý úspěch za sebou v zahajovacím sprintu sezony. Slovní spojení "na dosah" je ale v tomto případě poněkud ošemetné.
 
Poslední tři sezony v podání valacha stáje TVD a.s. probíhaly velmi podobně - na úvod sezony si v dubnu připsal více či méně těsné vítězství v Gomba handicapu (jistě 1 3/4, boj 3/4, boj krk) a do konce roku přidal ještě několik umístění na krátkých a středních tratích. V neděli naváží Jaromír Šafář opět 55 kilogramů, ale "Gomba" se tentokrát koná v nejpozdnějším termínu své historie a hlavně - ke smůle Master Of Golda se rýsuje jeden z nejsilněji obsazených ročníků posledních let.
 
Favorité se rekrutují ze skupiny tvořené šampionem Mr Rightem (Verner, 4.5:1), vítězkou Svatováclavské ceny Sweeticon (Liška, 4.5:1), rekonvalescentem Mollys Bestem (Filipová, 6:1) a čtvrtým z Leram EJC Millionu Politicum (Koplík, 6:1). Na startu je i vítěz největšího slovenského sprintu Beau Massagot (Korečková, 8.5:1).
 
Nechá se Master Of Gold (11:1) třídovou konkurencí zastrašit?
 
 
Jezdec - Jan Verner
 
Uvidíme v neděli podobnou exhibici, jakou v Mostě předvedl Tomáš Lukášek? Vzhledem k vyrovnanosti sestav koní v rámcovém programu a početně obsazeným dostihům se to tentokrát nezdá být pravděpodobné. Hned několik jezdců má ale velmi slibný výhled. Jedním z nich je Jan Verner, který se představí v šesti dostizích.
 
Ve Velké dubnové ceně povede Kronprinze (2.75:1) a v Gomba handicapu Mr Righta (4.5:1). Na míli se vyhoupne na účastníka Gerschova memoriálu Roncala (4:1), ve dvojkovém handicapu ho čeká loni se zlepšující Gilienne (12:1) a v dostihu tříletých na 1800 metrů spojí síly s Václavem Lukou, který mu nasedlá debutující Red Dynamite (10:1). Na závěr odpoledne byl angažován na dosud v Německu běhajícího bělouše Tamsina (18:1).
 
 
Trenér - Josef Váňa ml.
 
V souvislosti s Josefem Váňou mladším a stájí Scuderia Aichner SRL se mnohem více mluví o zahajovacích dostizích v Meranu. V neděli však budou mít jednoho koně i ve Velké Chuchli a není jím nikdo jiný, než potenciální klasická naděje Shamalann (Laube, 5:1). Kůň, o němž se Váňa vyjadřuje věcně a opatrně, ale zároveň do něj vkládá nemalé naděje.
 
Již zaskákaný Shamalann se má pokusit dostat do Českého derby podobným způsobem, jako se to před pěti lety podařilo Touch Of Geniusovi - tedy "zdola" a postupně. To neznamená, že by měl při svém debutu v Ceně Velké Chuchle (III, 1800 m) nutně zvítězit, určitě však stojí za to ho sledovat.
 
 
Foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE