reklama 11B

Francie zažívá akci "kulový blesk". Starty cizinců jsou ve hvězdách

ikonka

Prodloužení zákazu startů zahraničních koní ve Francii je špatnou zprávou nejen pro špičkové české stáje. Vzhledem k tomu, že němečtí trenéři volají po odvetném opatření, hrozí v západní Evropě dominový efekt.
20.05.2020 17:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Pokud se nezmění epidemiologická situace - tak zní frekventovaná poznámka ve většině dostihových termínových listin v posledních týdnech. Úterní náhlé uzavření závodišť v Paříži však připomnělo, že se nejedná o pouhé klišé a že hrozba změn v plánech na obnovu dostihového provozu zůstává všudypřítomná.
 
Vzhledem k tomu, že francouzské úřady stáhly výjimku na pořádání dostihů v takzvaných "červených zónách", kam patří Paříž a velká část východu země, nemohou se konat dostihy v Longchamp, Saint-Cloud, Auteuil ani v klusáckém Vincennes.
 
Metropole zareagovala s předstihem na chystaná nová pravidla ohledně sportovních akcí. Pokud by se k Paříži přidal i region Oise, znamenalo by to i uzavření Chantilly.
 
Dostihy se však nadále mohou konat v Normandii či v jižní Francii. France Galop proto chvatně překládá mítinky plánované v Longchamp do Deauville, větší provoz lze očekávat i v Dieppe a Vichy. Vláda počítá s dalším souborem opatření na 2. června.
 

Podcast: Auta místo šaten, ordre v rouškách. Dostihy bez diváků na vlastní kůži

 
Prezident France Galop Edouard de Rothschild označil krok úřadů v první reakci za nevysvětlitelný a neracionální. "Ať žije dostihový sport," zakončil příspěvek na Twitteru, v němž ohlásil snahu co nejdříve současnou situaci zvrátit.
 
Z pohledu českých stájí to však není jediná špatná zpráva. Jak upozornil server Galopponline, nové propozice na 14. června potvrzují, že uzavření francouzských dostihů pro cizince nakonec bude prodlouženo. Původně mělo platit do 31. května, nyní se hovoří o 14. červnu.
 
Mění se i některá ustanovení v propozicích, podle nichž budou v případě potřeby eliminováni z dostihů nejprve koně, kteří z posledních pěti startů běhali alespoň jednou v zahraničí. Až dosud se toto kritérium odvozovalo z posledních tří startů a bylo v rámci eliminace až druhým ukazatelem..
 
Francouzský tah může vyvolat odvetná opatření v dalších zemích. Například německá asociace trenérů a jezdců požaduje prodloužení zákazu startů cizinců v Německu z 31. května na 14. června. Ve prospěch tohoto požadavku vystoupili Christian von der Recke, Erika Mäder a také mnichovští trenéři, kteří poslali autoritš Deutscher Galopp dopis se stejným požadavkem.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Americká trojkoruna letos dozná dalších změn. New York Racing Association oznámila, že Belmont Stakes se poběží za zavřenými dveřmi 20. června. Jeho dotace se sníží z 1,5 milionu dolarů na rovný milion a distance se zkrátí na 1800 metrů. Poslední díl trojkoruny se tak změní v první, neboť Kentucky Derby bylo přesunuto na 5. září a Preakness Stakes na 3. října.
 
Deutscher Galopp v úterý zveřejnil termínovou listinu do 30. srpna za prodloužení opatření platných pro již vypsané dostihové dny. Všechny termíny najdete ZDE.
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE