reklama 11A

Britské dostihy pokračují navzdory chřipce. Ve stájích sílí kritika

ikonka

Velká úleva a návrat ke každodenní rutině. To jsou první ohlasy z ostrovních stájí poté, co British Horseracing Authority rozhodla o obnovení dostihového provozu po šestidenní pauze vynucené koňskou chřipkou.
12.02.2019 11:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Po šesti dnech pauzy kvůli obavám z dalšího šíření koňské chřipky se ve středu vrátí dostihový ruch na britská závodiště. Veterinární komise řídící organizace British Horseracing Authority (BHA) v pondělí pozdě večer rozhodla, že obnovení dostihového provozu nestojí nic v cestě.
 
"Rozhodnutí obnovit dostihy bylo jednomyslně schváleno veterinární komisí," uvedla BHA ve stanovisku.
 
Překážkoví koně se ve středu vrátí do Plumptonu a Musselburghu, zatímco rovinová sezona naváže v Kemptonu a Southwellu. O víkendu se odběhnou některé z velkých dostihů zrušených minulý týden jako Betfair Hurdle nebo Denman Chase, které obohatí sobotní mítink v Ascotu. "Je to velmi dobrá zpráva pro všechny," řekl šampion překážkových trenérů Paul Nicholls.
 
Zatím pouze dvě ohniska nákazy
 
Britské dostihy se minulý týden zastavily kvůli případům chřipky u očkovaných koní, kteří byli v předchozích dnech na startovních listinách. BHA kromě přerušení provozu provedla tisíce preventivních testů  a dočasně uzavřela necelé dvě stovky stájí, které teoreticky mohly přijít do styku s virem.
 
Kromě šesti případů ve stájích trenéra Donalda McCaina v Cheshiru testy o víkendu odhalily ještě čtyři nemocné koně u Simona Crisforda v Newmarketu. Tisíc dalších vzorků vyhodnocených o víkendu však bylo negativních.
 
"Po analýze několika tisíců odběrů a žádných nových pozitivních testech máme stále potvrzena jen dvě ohniska infekce. Kolem obou zavádíme rozsáhlá opatření," řekl listu Racing Post Brant Dunshea z BHA.
 
"Obnovení dostihů je samozřejmě do určité míry riskantní. Zvážili jsme všechna pro a proti, a vzhledem k přijatým opatřením si myslíme, že míra rizika je přijatelná," dodal.
 

Čtěte také: Místo dostihů šel Minařík do kina. A dočkal se vítězství

 
Jedním z důvodů, proč dala autorita pokračování dostihů zelenou, je fakt, že koně testovaní v souvislosti s účastí na mítincích, kde běželi také nemocní plnokrevníci, byli negativní.
 
Příkladem je právě stáj Simona Crisforda, jehož svěřenec startující minulý týden je zdravý, zatímco další čtyři koně testovaní preventivně ve stáji se ukázali být nemocní. "Žádný z našich koní, jejichž testy byly pozitivní na koňskou chřipku, neměl jakékoli příznaky," uvedl Crisford s tím, že všichni jeho svěřenci jsou očkovaní podle platných předpisů.
 
Podle nově přijatých opatření můžou trenéři prozatím přihlašovat pouze koně, kteří byli přeočkování během posledních šesti měsíců.
 
Bylo to přehnané, tvrdí někteří trenéři
 
Britská autorita se v posledních dnech ocitla v defenzivě. Zatímco krátce po zjištění prvních případů koňské chřipky podporovala přijatá opatření většina oslovených trenérů, postupně ve stájích sílila nervozita a kritika, že zrušení veškerého dostihového sportu bylo přehnané.
 
Proti oficiálnímu postupu se postavila některá velká jména jako Nigel Twiston-Davies či Venetia Williams. Poukazovali na sousední Irsko, které sice dočasně zakázalo účast britským koním a uzavřelo dvě stáje, tamní dostihový provoz však pokračoval bez přerušení. Mezitím Irové účast britských stájí opět povolili.
 
"Řešení současné krize tím, že se vůbec neběhalo, nemá obdoby. Už tady v minulosti byly jiné a mnohem rozsáhlejší chřipkové epidemie. BHA překvapila všechny. Nemyslím si, že by koním hrozilo nějaké nebezpečí, teď ani v budoucnosti," prohlásil trenér a bývalý starosta Newmarketu John Berry.
 

Čtěte také: Český odchovanec oslnil Svatý Mořic, vyhrál skikjöring

 
Dostihové vedení si za svým postupem z minulého týdne nadále stojí. "Naše veterinární komise se domnívá, že v současné době je v Evropě identifikováno bezprecedentní množství případů této infekce. Není to typický vývoj a bylo klíčové zasáhnout, aby byla koňská populace co nejlépe chráněna," reagoval David Sykes z BHA.
 
Podobně se už minulý pátek vyslovila i Mezinárodní jezdecká federace (FEI). “Letošní případy ukazují, že se vrací mimořádně silný virus. Očkovaní koně měli jen mírné příznaky a rychle se zotavili, ale u neočkovaných koní jsme zaznamenali těžký průběh,” vysvětluje veterinární poradkyně FEI Caterina Termine.
 
FEI ve svém stanovisku ke koňské chřipce zdůraznila nutnost očkování. “Klíčem k zastavení dalšího šíření koňské chřipky je vakcinace. Je důležité, aby byli očkovaní všichni koně bez ohledu na to, zda právě závodí či nikoli,” uvedl šéf veterinárního oddělení FEI Göran Akerström.
 
Také FEI bude na nadcházejících akcích přijímat zvýšená opatření. "Hlavní zpráva nicméně je: očkujte své koně, pečlivě sledujte jejich zdravotní stav a neprodleně se obraťte na veterináře, pokud máte jakékoli obavy,” uzavírají experti.
 
 
Ilustrační foto: Martin Cáp




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE