reklama 11A

Místo dostihů šel Minařík do kina. A pak přišlo zázračné vítězství

ikonka

Filipa Minaříka o víkendu nečekaně vysvobodila z jezdecké karantény předpověď počasí - i když se nakonec ukázala být poněkud nepřesná. Český žokej se s každým dalším týdnem blíží k dorovnání své loňské japonské bilance.
11.02.2019 14:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
OBRAZEM
| FANCLUB
reklama 12D

Po všech stránkách nezvyklé pondělí prožil v Tokiu žokej Filip Minařík. Zahájil ho v povinné karanténě, které se musí během dostihového víkendu podrobit všichni japonští jezdci, a večer se vracel na hotel s osmým letošním vítězstvím.
 
Původně se mělo běhat v sobotu, ale tokijští pořadatelé první polovinu víkendových dostihů odřekli kvůli obavám z mrazu a hustého sněžení. V dějišti Japan Cupu nakonec nespadla ani vločka.
 
"Když ráno odřekli dostihy, pustili nás z žokejské karantény s tím, že se do devíti hodin večer zase musíme vrátit. Tak jsme to využili jako volný den a šli jsme s Christophem Lemairem a Franckem Blondelem do kina na film Bohemian Rhapsody," smál se Minařík s tím, že nečekanou změnu plánů přivítal jako zpestření obvyklé rutiny.
 
V pondělí byl sice v Japonsku státní svátek, ale nezvyklý termín se na divácké návštěvě přece jen projevil a ochozy nebyly tak přeplněné jako obvykle. "Diváků bylo méně, ale myslím si, že sázkový obrat byl dvakrát tak velký, protože lidé měli stejně volno. A protože se v tento den běhalo jen v Tokiu, byl to pro místní dostihové příznivce takový bonbónek," poznamenal Minařík.
 
Český žokej do prodlouženého víkendu nevstupoval se zvláštními nadějemi, ale nakonec se přece jen dočkal dalšího vítězství. V rychle rozběhnutém dostihu tříletých na 2100 metrů se prosadil s hřebcem Elegant Elfem. Vlastní odchovanec Makia Okady sice na distanci už vypadal jako poražený kůň, ale Minaříkovi se podařilo zmobilizovat jeho rezervy a dotlačil outsidera 110:10 do cíle o půl délky před spolufavoritem Whose Side.
 
"To vítězství bylo další z kategorie zázraků. Neměl jsem o víkendu prakticky žádného koně, o kterém bychom si s trochou fantazie mohli myslet, že by vyhrál. Nakonec se to podařilo a kromě toho i pár umístění, takže určitě obrovská spokojenost," prohlásil Minařík.
 

Čtěte také: Český odchovanec oslnil Svatý Mořic, vyhrál skikjöring

 
S osmi vítězstvími drží v japonském šampionátu průběžné 16. místo jako čtvrtý nejlepší cizinec za Lemairem, Oisinem Murphym a Mircem Demurem, přičemž Lemaire a Demuro jezdí s japonskou licencí. Minaříkovi po měsíci a půl japonského působení zbývá už jen jeden úspěch k dorovnání své loňské bilance.
 
"Zatím se mi daří nad očekávání, dostávat se na šancové koně tady není snadné," dodal.
 
Elegant Elf je zatím poslední z dlouhé řady koní s víče či méně kuriózními jmény, na kterých Minařík zaznamenal hodnotný výsledek. "Japonci mají plnokrevníků mraky, vymýšlet stále nová a nová jména musí dát pořádně zabrat. V neděli jsem jezdil třeba Meiner Applaus a viděl jsem běhat i Toilette," říká k tomu český žokej.
 
O víkendu pokračuje mítink v Tokiu, než se dostihový provoz opět přestěhuje do Nakajamy.
 
 
Foto: Manabu Miura a archiv Filipa Minaříka




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE