reklama 11A

Fantastický Theophilos vyhrál Velkou pardubickou, Bartoš má hattrick

ikonka

Nejúspěšnější překážkový žokej české historie Josef Bartoš se dočkal třetího vítězství ve Velké pardubické. K úspěchům s Decent Fellowem a Sixteen v neděli přidal třetí triumf v sedle Theophilose z Dostihového klubu iSport - Váňa.
13.10.2019 18:53  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A

Devítiletý Theophilos s žokejem Josefem Bartošem zvítězili ve 129. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Valach z tréninku Josefa Váni staršího při svém debutu ve slavném dostihu o délku a čtvrt udolal zvenčí útočícího Strettona, o další půl délky zpět dolétl na třetí místo outsider Chicname de Cotte před Mazhilisem a Ange Guardianem.

Pro Váňu je to rekordní jedenácté trenérské vítězství ve vrcholu překážkové sezony. Bartoš triumfoval potřetí, přesně jedenáct let po svém předchozím úspěchu v sedle bělky Sixteen. Poprvé se radoval v roce 2006 s Decent Fellowem. Ve finiši zdolal zahraniční jezdce - v sedle druhého Strettona byl Angličan Thomas Garner, třetího Chickname de Cotte jel Francouz Jordan Duchene.

Britský host Rathlin Rose pod Jamesem Bestem přeskákal celý kurs, v posledním oblouku bojoval o přední příčky a nakonec doběhl šestý. Poslední dotované místo získal Talent. Celkem dorazilo do cíle dvanáct z dvaceti startujících.

Obhájce vítězství Tzigane Du Berlais spadl po kolizi za Taxisem. Osmiletý valach sice nejslavnější překážku kursu s přehledem překonal, ale po dopadu klopýtl o jiného vítěze Velké Ribelina, který mu s Andrewem Glassonburym spadl prakticky pod nohy a Jan Faltejsek ve favoritově sedle nemohl nic dělat. Na Taxisu skončily i šance Mahonyho a francouzské akvizice stáje Pegas Beau Rochelais.

Foto: Bartoš v nebi podruhé. Po Meranu dobyl i Velkou pardubickou

Přes Popkovický skok, šestou překážku, se už podruhé v kariéře nedostala Delight My Fire, tentokrát ztratila Sertaše Ferhanova po doskoku. Dostih nedokončili ani Krocoleon, před Velkou vodou uklouznuvší Player a po chybě na Havlově skoku zadržel Jaroslav Myška dlouho vedoucího Bridgeura.

Stovka majitelů v euforii

Theophilos běhá v barvách Dostihového klubu iSport - Váňa, který sdružuje přes 120 členů a vznikl z popudu redaktorů deníku Sport. Kůň ze syndikátní stáje zvítězil podruhé v dlouhé historii Velké pardubické, tím prvním byl v roce 1995 It's A Snip.

Životní úspěch Theophila je jeho šestým vítězstvím v devatenáctém překážkovém startu. Na jedničkové scéně se prosadil už loňským a předloňským triumfem v Prvomájové steeplechase na závodišti Lysá nad Labem.

Při vstupu do aktuální sezony v první kvalifikaci Josef Bartoš valacha zadržel, následovalo druhé místo na 3300 metrů a suverénní vítězství o pět délek ve dvojkové Ceně Peruána na 5200 metrů. Do Velké pardubické proklouzl na poslední chvíli, druhým místem v zářijové kvalifikaci.

V neděli překonával Taxis ve druhé vlně a pak ho Bartoš větší část dostihu držel schovaného na pozici uprostřed pole. Po překonání Havlova skoku se Theophilos dostal dopředu a už na začátku posledního oblouku se ocitl ve vedení. Oproti předstartovním obavám, že v závěru 6900 metrů dlouhé tratě bude slábnout, se valach s dosud nejdelším startem kariéry vyrovnal s přehledem a v cílové rovině silovým projevem odolal útokům Strettona i Chicname de Cotte.

Rámcový program: double Myšky, Charváta a Lokotransu

Během víkendu se v Pardubicích běželo ještě sedm dalších jedničkových dostihů. Velká část z nich trpěla malými startovními poli. Dvě působivá vítězství slavili Jaroslav Myška v roli žokeje a jeho manželka Štěpánka coby trenérka. Pětiletý Evžen v Ceně Vltavy zase jednou potvrdil pověst fenoména na vzestupu a po aktivním dostihu ze špice dokázal v závěru udržet dotírajícího Caspera tři délky za sebou.
 
Výborný jezdecký výkon odvedl Myška také v Ceně Labe, kde na vedoucí pozici s českým odchovancem Lodgian Whistlem dokonale odhadl tempo a dovedl vlastního odchovance Ladislava Jezdinského k lehkému úspěchu o pět délek. Až za ním doběhli Lombargini, Sottovento a Taras.
 
 
Nedělní double se podařilo také stáji Lokotrans, která ovládla dostihy pro mladé koně - Cenu ČASCH prostřednictvím Shenta a Memoriál Jana Kašpara s Mr Spexem.
 
V Ceně Laty Brandisové na 4200 metrů dosáhla při svém třiatřicátém překážkovém startu  prvního jedničkového vítězství osmiletá Silk ze stáje Jasna. Svěřenkyně Josefa Váni v cílové rovině pod Janem Kratochvílem s přehledem odskočila druhé Dajuce o bezmála čtyři délky, na dalších příčkách finišovaly Alegoria a Caline de Juilley.
 
Naopak v sobotu kralovala stáj Dr. Charvát. Stříbrná trofej na 4400 metrů se podle očekávání stala kořistí devítiletého Anakinga, který na sobě nenechal znát téměř čtrnáctiměsíční dostihovou pauzu a pod Janem Faltejskem velmi lehce o 8 délek porazil dlouho vedoucího Dangerous Gleama. Třetí příčku získal Polo Rouge.
 
V Křišťálovém poháru města Pardubic slavil majitel Jiří Charvát dokonce doběh "raz-dva" v pořadí Cheminée - Aztek. Pro čtyřletou černou hnědku to letos bylo už čtvrté vítězství za sebou, přičemž bojovat musela pouze v červnových proutkách v Topoľčiankách.
 
Zlatá spona tříletých sice měla šest aktérů, ale od prvních metrů se změnila v "match" dvojice Benjamin a First Of All. Ryzák stáje Pegas v sedle s Thomasem Boyerem se velkou část 3200 metrů dlouhé tratě držel na druhém místě a v rozhodující fázi lehce přešel přes vedoucího First Of Alla a zvítězil o 8 délek. Třetí doběhl český odchovanec La Coral.
 
Pardubické publikum však v sobotu vidělo i jeden skutečný match. Po pádech Heliostata a Santose na zkušebním skoku do trojkové steeplechase Ceny podporované závodištěm Wroclaw na 3600 odskočili jen dva koně. Za velké vřavy tribun triumfoval Jakub Spáčil v sedle sedmileté Yary stylem "zadrženě daleko" nad Charismaticem.
 

Foto: Ivan Krejza





reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE