reklama 11C

Češi ano, Angličani a Francouzi ne. Německo otevírá dostihy cizincům

ikonka

Německo jako první z velkých dostihových zemí v Evropě ukončuje dočasné uzavření svých dostihů koním trénovaným v zahraničí. To je dobrá zpráva i pro tuzemské stáje, "kontrolované otevření" počítá i s koňmi registrovanými v České republice.
26.05.2020 11:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Čeští koně se od června opět mohou zúčastnit německých dostihů. Tamní autorita Deutscher Galopp v úterý představila plán "kontrolovaného otevření" dostihového provozu. V první fázi budou opět přijímány přihlášky pouze ze zemí, které samy umožňují starty cizinců. Kromě jiných se tento krok týká i koní z Česka.
 
Naopak zájemci z Velké Británie, Irska a Francie nadále do Německa nesmějí, neboť jejich země momentálně starty cizinců zakazují. “Dostihovým zemím, které neumožňují starty německých koní, je přístup až do odvolání odepřen,” uvedl Deutscher Galopp v tiskové zprávě.
 
Původně měly německé dostihy zůstat uzavřeny všem cizincům až do konce května. Úterní otevření pro část zemí bylo oznámeno s "okamžitou platností", což by teoreticky umožňovalo dodatečné přihlášky českých stájí na sobotní dostihy v Drážďanech a nedělní mítink v Berlíně. K vydání rozhodnutí však došlo jen několik desítek minut před uzávěrkou přihlášek na oba dostihové dny.  Následuje mítink 1. června v Kolíně nad Rýnem.
 

Čtěte také: Ignacius Reilly zdolal "all stars". Stále má rezervy, shodl se tým

 
V německých kuloárech se od minulého týdne kvůli hlasitým protestům domácích trenérů spekulovalo o možném prodloužení zákazu startů zahraničních koní. Zejména stáje z Belgie a Nizozemska jsou však řadu let důležitou součástí německých dostihů a nemalou měrou se podílejí na startovních polích v provozních handicapech. Úterní verdikt Deutscher Galopp proto vyznívá šalamounsky - umožňuje navýšení startovních polí v rámcových dostizích a zároveň vyslyšel hlasy požadující odvetu za vyloučení německých koní z francouzského dění.
 
"Deutscher Galopp se hlásí jasně a neomezeně k otevřené Evropě. Volný provoz mezi partnerskými dostihovými zeměmi je pilířem plnokrevného chovu, který byl vždy bytostně mezinárodní. Prostřednictvím kontrolovaného otevření jsou s okamžitou platností umožněny zahraniční startující v německých výkonnostních zkouškách. Neplatí to však pro země, které momentálně bohužel odpírají starty německým koním. K tomuto kroku se bohužel rozhodly British Horseracing Authority, France Galop a Horse Racing Ireland. Budeme pokračovat v konstruktivním dialogu se sesterskými organizacemi, abychom dosáhli co nejdřívějšího oboustranného otevření," dodává Deutscher Galopp ve svém sdělení.
 
Vedlejším efektem nového rozhodnutí je absence britských a francouzských favoritů v německých jarních klasických dostizích.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE