reklama 11D

Nejtěžší finiš Frankieho Dettoriho. Proč celý svět mluví o Enable

ikonka

Jindy věcný list Racing Post mluví o sobotním triumfu Enable v Ascotu jako o nejlepším dostihu všech dob. Trenér John Gosden nyní zvažuje, jakou cestou bude klisnu směřovat do Paříže. V našem přehledu se ohlížíme i za dalšími událostmi víkendu.
29.07.2019 11:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
Svým úchvatným soubojem s Crystal Oceanem v King George VI And Queen Elizabeth Qipco Stakes zvedla fenomenální klisna Enable ze sedadel celý dostihový svět. Jak ale konstatoval server Racing Post, do velkého nadšení se nyní vmísil i lehký smutek.
 
Trenér John Gosden totiž připustil, že sobotní Ascot mohl být pro pětiletou hnědku majitele Khalida Abdullaha možná posledním startem na britské půdě.
 
Enable sice přichází v úvahu pro Yorkshire Oaks nebo svým majitelem sponzorovaný Juddmonte International, ale podle Gosdena se může stát, že půjde rovnou do Ceny vítězného oblouku.
 

Čtěte také: Počet plnokrevných klisen v Česku dál klesá. Domácí hřebci lákají více cizinců

 
"Enable nám řekne sama, na co se cítí. Budeme se rozhodovat, zda jet do Yorku nebo rovnou na Arc. Verdikt padne během týdne," řekl v neděli Gosden stanici Racing TV. Klisna se podle něj vrátila z dostihu v dobrém stavu.
 
Ukázala obrovskou mentální sílu
 
O sobotním King George VI And Queen Elizabeth Qipco Stakes (Gr.1, 2400 m, 1.25 milionu liber) se mluví jako o nejlepším doběhu v dějinách tohoto vrcholu letní britské sezony. Enable a Crystal Ocean si v napínavém finiši nedarovali ani metr.
 
"Bylo to epické. Bitva mezi dvěma brilantními koňmi a žokeji, která evokovala vzpomínky na některé z nejkrásnějších dostihů, co se kdy odběhly. Možná to byl vůbec nejlepší dostih všech dob," napsal Racing Post.
 
"Narazili na sebe nejlepší starší kůň a nejlepší starší klisna, kteří deklasovali zbytek pole. Tohle byl King George, jak má být - co víc si může dostihový sport přát?” poznamenal Gosden. "Enable ukázala obrovské srdce. Crystal Ocean jí řekl: ,Jdu to vyhrát’ a ona mu odpověděla ,Ne, vyhraju já’ a vzápětí oba ukázali neskutečnou mentální sílu…"
 
 
Dvojnásobné vítězce Ceny vítězného oblouku výrazně zkomplikoval situaci nepříznivý los, odskakovala z venkovního boxu číslo 11. Frankie Dettori byl nucen v rychlém dostihu na měkké dráze rozdávat délky soupeřům a dvakrát musel klisnu vzít zpátky, aby jí našel pohodlnější pozici.
 
400 metrů před cílem - o něco dříve, než bylo původně plánováno - Enable rozhýbal k závěrečnému finiši. Po celou dobu klisně ukazoval bičík a na cílové čáře svého soupeře o krk udolali.
 
Po doběhu byl nejpopulárnější žokej současnosti vyčerpaný fyzicky i psychicky. "Jsem naprosto hotový, byl to nejtěžší finiš za celou mou kariéru. Klobouk dolů před Crystal Oceanem, trochu mi připomínal ty mouchy, kterých se člověk stále nemůže zbavit. Bojoval jako lev a otravoval mě až do cíle," prohlásil Dettori.
 
"Enable je výjimečná klisna a dnes mě zase dokázala překvapit. Je skvělým koněm ve všech ohledech: svými schopnostmi, odvahou i nekomplikovaností. Prostě ji miluju. Dává mi emoce, jaké mi za celý život nedal žádný jiný kůň a už budeme spolu jen tři měsíce, tak se snažím užít si každou zbývající chvilku, jak to jen jde," dodal.
 
Překoná osud Grundyho s Bustinem?
 
Pro Enable byl sobotní úspěch v Ascotu devátým úspěchem v grupě 1 a dvanáctým vítězstvím ze třinácti startů. Na dotacích už vyběhala přes 9,1 milionu liber. Za celou kariéru porazila 43 vítězů grupy 1, zatímco její slavný předchůdce v barvách Khalida Abdullaha Frankel 24.
 
Hlavní cílem, který má tým Johna Gosdena před očima, je však historický třetí úspěch za sebou v Ceně vítězného oblouku. A není těžké uhodnout, jaké myšlenky se trenérovi momentálně honí hlavou.
 
Bitva mezi Enable a Crystal Oceanem je od soboty srovnávána s legendárním “soubojem století” Grundyho s Bustinem ve stejném dostihu v roce 1975. Doběh, jehož záznam je dodnes reprízován jako jeden z nejdramatičtějších finišů moderní dostihové historie, však měl jednu odvrácenou stránku - ani jeden z obou rivalů už do konce kariéry nevyhrál.
 
Gosdenovou prioritou nyní bude udržet klisnu v co největší pohodě. Největší výzva kariéry ji totiž stále čeká.
 
 

Desetkrát z víkendu

 
Jedničkového vítězství v osmi letech se dočkal ryzák Lexceed v barvách MUDr. Evy Nieslanikové. Polobratr tří listed koní z chovu hřebčína Fährhof si pod žokejem Janem Vernerem připsal Severočeskou sprinterskou cenu v Mostě. 1 3/4 délky za vítězem finišovala druhá Benidiction před Efily a favoritem Beau Massagotem. Tříletá Near To Be Rich doběh uzavřela na šestém místě.
 
Jan Verner získal i druhý vrchol mostecké soboty. V dvojkové Ceně Jockey Clubu ČR na 2200 metrů dovedl tříletého Filipa k druhému vítězství za sebou.
 
U zeleného stolu se měnilo pořadí v posledním dostihu v Mostě. Dostihová komise po protestu trenéra Luboše Urbánka otočila doběh na prvních dvou místech a posunula křižovaného Tarique za původní vítězku La Sarenne. David Liška tak získal další vítězství, naopak Lucie Fialová přišla na jeden den o licenci.
 
Čtyři vítězství přivezly české stáje o víkendu z Merana. Jan Faltejsek v sobotu opět spojil síly s trenérem Josefem Váňou mladším a stájí Scuderia Aichner SRL a připsal si úspěchy se sériovým vítězem Brunch Royalem a pětiletým Pitonem des Neiges. O den později na něj navázali tříletý World Speed s Janem Kratochvílem v siepi tříletých a šestiletý Bonys, který pod Fabiem Brancou ovládl rovinový handicap na 2400 metrů.
 
Bauyržan Murzabajev se stal mítinkovým šampionem v německém Bad Harzburgu. Titul si zajistil už v předposlední den mítinku v sobotu, kdy slavil hattrick a podle staré tradice byl svými kolegy na oslavu vhozen do místního jezírka.
 
Jezero v Bad Harzburgu sedělo i Pavlu Složilovi ml., který v neděli dovedl populárního Wutzelmanna k triumfu start-cíl ve druhém Seejagdrennen v rámci mítinku a tím i k obhajobě titulu “Seeköniga” (jezerního krále). V rámcovém programu získal Poker Run ze stáje VM Racing třetí místo v dostihu nezvítězivších na 1550 metrů.
 
Pět vítězství ve Varšavě vybojoval o víkendu Tomáš Lukášek, to nejcennější se zrodilo na Mukhadarovi v Nagrodě Demon Cluba. Dařilo se také Václavu Janáčkovi, který se dvakrát radoval na nedělních dostizích v San Sebastianu.
 
Podobně jako loňská klasická vítězka Dylanka, i její vrstevnice Slivka si po po přechodu na překážky udržuje v nové disciplíně neporazitelnost. Hvězda stáje Antique art UH z tréninku Radima Bodláka v neděli o šest délek ovládla proutěné překážky ve švédském Göteborgu. V jejím sedle byl Niklas Lovén.
 
Poprvé od loňské Velké ceny Prahy se vrátil na dráhu někdejší dvojnásobný klasický vítěz Lagaro. Šestiletý vlastní odchovanec stáje DAR v nedělním Meranu doběhl na posledním šestém místě v mílovém Premio Cortaccia.
 
Nezvyklé vítězství zaznamenal trenér Bohumil Nedorostek v německém Erbachu. Jeho Vesuv triumfoval ve věku 15 let pod Alexanderem Weisem ve čtyřkovém handicapu na 2600 metrů ve věku. Podle serveru Galopponline to byl nejspíš ryzákův poslední úspěch před odchodem do penze.
 
 
Foto: Petra Mikesková




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE