reklama 11A

Laube na vlně úspěchů. Musím být vidět, bojuje se o každé rito, říká

ikonka

Oba jedničkové dostihy v Karlových Varech měly stejné vítěze. Trenér Grzegorz Wroblewski a žokej Martin Laube nejprve slavili díky Amazing Gangsterovi a po půl hodině také s Portorikosem. Stručně shrnujeme i další dění dostihového víkendu.
05.08.2019 11:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Když Martin Laube v neděli přijížděl do Karlových Varů, měl jistotu, že sedí na favoritech obou jedničkových dostihů. Na dráze sice nedostal nic zadarmo, ale na konci dne odjížděl s očekávanou bilancí dvou vítězství. A to mu ještě relativně těsně unikl hattrick, když s běloušem Forever Dryem přidal druhé místo.
 
Spolu s úspěchy na mítinku v severoněmeckém Bad Doberanu si stájový jezdec trenéra Jana Korpase připsal celkem pět vítězství během tří dnů a potvrdil renomé žokeje na vzestupu. "Samotného mě překvapuje, jak dobře to letos jde, ale je to hodně dané formou naší stáje. Janu Korpasovi se daří, zasloužil by si dostat víc lepších koní," konstatoval spokojený Laube.
 
V Karlových Varech ho na své favority angažoval Grzegorz Wroblewski a v obou případech šlo všechno hladce. Druhý z Velké jarní ceny Amazing Gangster se při svém návratu na mílovou trať ve Velké ceně BBAG spořádaně zařadil na průběžné třetí místo, přestože tempo udávané čtyřkovým vítězem Never Nowem nebylo nijak rychlé a favorit tentokrát neměl možnost schovat se za balík koní.
 

Čtěte také: Stát podporuje dostihy. Zrušení Velké pardubické je nepřípustné, řekl Kvaš

 
V cílové rovině Amazing Gangster akceleroval a jistě o 1 3/4 délky udržel za sebou zvenčí útočícího veterána Hello Hobbyho.
 
Těžší práci měl Martin Laube v Ceně města Karlovy Vary - Memoriálu Josefa Dolejšího s dalším desetinovým favoritem Portorikosem. Dlouholetý člen slovenské jedničkové scény šel i při druhém startu v barvách stáje TVD navzdory falešně rozběhnutému dostihu (výsledný čas 2:12,52) z pozice. O svém vítězství rozhodl až v samém závěru. Srdnatě bojujícího Father Frosta porazil o krk, třetí doběhl tříletý Cawok.
 
"Bylo to hodně pomalé, o tom není pochyb. Od trenéra jsem měl dovoleno jít na špici, ale Portorikose znám ze Slovenska a vím, že nikdy nešel zepředu. Byl moc velký favorit na to, abych tam něco zkoušel a pak třeba skončil o hlavu druhý. Portorikos je zvláštní kůň - nikdy nevyhrává lehce, mnohem raději bojuje," konstatoval šťastný vítěz.
 
O angažmá si volají i nejlepší jezdci
 
V příštích měsících se dá očekávat, že Martin Laube ještě několikrát do Česka zavítá, ale prioritou pro něj zůstává prosadit se v Německu. "Musím být německým stájím na očích. Jezdím hlavně pro Jana Korpase, cizích koní je zatím málo. V Německu teď jezdci bojují o každé rito, včetně zkušených mazáků. Všichni chtějí jezdit a koní je málo. I žokejové slavných jmen si volají menším stájím o rita do provozních dostihů," vysvětluje.
 
Sám je však s dosavadním průběhem sezony spokojen. Na německých drahách už posbíral 12 vítězství, poskočil na 16. příčku v šampionátu a sumou vyježděných dotací se přiblížil k hranici 90 000 eur.
 
"Hlavní zásluhu na tom má trenér Korpas. Máme ve stáji provozní koně, kteří ale často zvládají zaběhnout nad své papírové možnosti. Třeba Dantos, který třikrát vyhrál a jednou byl druhý. Když šel do Hamburku, tak jsem si říkal, že to už je moc těžký dostih a on s naprostým přehledem vyhrál," dodává Laube.
 
 

Desetkrát z víkendu

 
Amazing Gangster nebyl jediným účastníkem letošního derby, který o víkendu zvítězil. Třináctý z modré stuhy Uran si v neděli připsal jistý úspěch v 2000 metrů dlouhé Ceně společnosti BBAG. Jakub Pavlíček na bělouši stáje Březová udal falešné tempo a rodák z hřebčína Röttgen díky tomu dokázal v závěru najít dost sil na odražení útoku Forever Drye a Top Guna.
 
Jménem pro zapamatování je čtyřletá Cheminée, která pod Janem Faltejskem ovládla lehce o 4 3/4 délky Pohár Josefa Váni. Někdejší milionová steeplechase se letos běžela jako III. kategorie o 90 000 korun. Pro klisnu stáje Dr. Charvát to bylo třetí letošní vítězství za sebou ve třech různých disciplínách.
 
Adam Florian je žokejem! Vytoužené padesáté vítězství oslavil v sobotních Slušovicích na tříleté První Dámě. O den později v Karlových Varech rovnou přidal bod číslo 51 na valachovi Fulmine Luna.
 
Plemeník Age Of Jape zaznamenal v Slušovicích hattrick. V rámci sobotních ranních dostihů ho kromě První Dámy (z Pumy) zařídili ještě Chico de Chilli (z Chilli) a Galéra (z Galantery). Hlavní dostih, trojkovou Cenu města Slušovice na 1600 metrů, si připsal devítiletý bělouš Sign Of The Zodiac se Zuzanou Vokálkovou. Pro někdejšího člena sprinterské špičky to bylo sedmé vítězství kariéry a první po dvou letech.
 
Magyar Kancadíj, budapešťské Oaks, se změnilo v souboj dvou vítězek 1000 Guinejí. V dramatickém finiši o 1 1/4 délky uspěla domácí Lili v sedle s Rebekou Gönczi před českou Gold Memory pod Michalem Hroudou. Pro svěřenkyni Heleny Vocáskové to znamená již třetí klasické umístění.
 
Malou odvetu za České derby slavil v Düsseldorfu Filip Minařík. Ve finiši grupy 3 Fritz Henkel Stiftung-Rennen na 2400 metrů porazil s outsiderem Bristanem Jiřího Palíka, který jel třetího z německého derby Accona. Smůlu měl Minařík naopak v německém Oaks, 161. Henkel-Preis der Diana (Gr.1, 2200 m, 500 000 eur), když jeho klisna Ismene v okamžiku startu "ztratila nohy" a Minařík byl katapultován ze sedla. Zvítězila outsiderka 245:10 Diamanta s Maximem Pecheurem, druhý finišoval Bauyržan Murzabajev s Naidou.
 
Vítězka polského derby Nemezis pod britským žokejem Fergusem Sweeneym ovládla i tamní Oaks Nagrodu Liry. Jarní klasická vítězka Pride Of Nelson s Tomášem Lukáškem se jí tentokrát přiblížila na 1 1/2 délky. Lukášek ve Varšavě přidal jedno vítězství v sobotu, v neděli se jednou radoval Martin Srnec.
 
Devítiletý Kazoo s Josefem Bartošem vezou z Merana další vítězství pro stáj Scuderia Aichner SRL a trenéra Josefa Váni mladšího. Ve finiši prodejního Premio Val Senales (3550 m, 12 000 eur) zdolal krajana Le Moulleau a Jana Kratochvíla.
 
Frankie Dettori ovládl dvanáctou grupu 1 v aktuální sezoně! Letošní tucet završil na tříletém Angličanovi Advertise v Prix Maurice de Gheest v Deauville.
 
Enable přece jen pojede do Yorku. Dostihový manažer Khalida Abdullaha minulý týden v Goodwoodu oznámil, že největší současná hvězda evropského turfu ještě před Cenou vítězného oblouku absolvuje Yorkshire Oaks.
 
 
Foto: Marcela Kozová




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE