reklama 11D

Valegro přezdívaný "Blueberry" je jedinečný!

Jak jsme již psali, s kariérou se při CDI-W v Londýně rozloučil fenomenální drezurní kůň Valegro. FEI mu také na svém webu věnovala prostor. Věděli jste, že Charlotte byla původně jeho ošetřovatelka? Nebo, že se jako mladý moc nadějně nejevil…?
16.12.2016 15:04  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Nikdo jej nezná lépe, než Charlotte Dujardin. Valegro. Jediný a jedinečný kůň, kterému ve stáji neřekli jinak, než Blueberry (borůvka). Během krátkého času je to druhý z gigantů jezdeckého sportu, jehož kariéra skončila. Začátkem prosince se v Ženevě rozloučil parkurový kůň Steva Guerdata Nino des Buissonnets.
 
Valegro se naposled představil s Charlotte Dujardin v Londýně během Světového poháru. Tisíce fanoušku všech národností a věku zaplnily kompletně tribuny arény v londýnské Olympii a za obrovského aplausu vestoje vyprovodily hvězdnou dvojici k poslednímu čestnému kolu.
 
Pro drezuru a speciálně britské fanoušky to byl výjimečný večer. Carl Hester, který je spolumajitelem Valegra, vyhrál zároveň v sedle Nip Tucka londýnské soutěže Světového poháru. 
 
Carl Hester je také tím mužem, jenž stvořil pohádkové partnerství Charlotte Dujardin a Valegra, kteří se na několik let stali ikonami drezurního sportu.
 
Sám Hester uvedl, že nikdy nezažil takovou atmosféru, jaká panovala v Londýně v Olympii. „Byla to taková radostná událost. Vím, že hodně lidí bylo smutných, ale jak to může být smutné, když Valegro končí úplně fit a na vrcholu. Byl to šťastný smutný den!“, řekl Hester.
 
Dujardin popsala Valegra, jako koně s největším srdcem na světě, který pro ni vždy udělal první poslední. 
 
Jiný britský olympionik Richard Davidson to vystihl, když řekl, že klíčem k úspěchu dvojice byla zvláštní alchymie mezi Charlotte, Carlem a výjimečným koněm, kterým Valegro je.
 
Když Charlotte opouštěla za potlesku stojících davů arénu, asi nebylo jedno oko suché.
 

Věděli jste o Valegrovi že...

 
Jedna z jeho oblíbených věcí je krmení. Hladový bývá nevrlý.
 
Jeho spolumajitelem je další ze špičkových jezdců drezury Carl Hester.
 
Charlotte byla původně najatá k Valegrovi jako ošetřovatel připravující koně pro Hestera, ale vzniklo tak jedinečné pouto, že Hester Valegra nechal jezdit jí.
 
Telepatie – tak popsal manažer britského národního týmu vztah mezi Charlotte a Valegrem.
 
Charlotte z něj nikdy v životě nespadla.
 
Hester zaplatil za mladého Valegra, který se nejevil příliš perspektivní, pouze 4 tisíce liber tedy přibližně 130 tisíc korun.
 
Valegro má z olympiád tři zlata a jedno stříbro.
 
Celkem sečteno z OH, světových jezdeckých her a mistrovství Evropy má deset zlatých medailí, tři stříbrné a jednu bronzovou.
 
Letos je čtrnáctiletý a jeho současná hodnota je 3 miliony liber tedy téměř 100 milionů korun.
 
Drží tři světové rekordy. Z roku 2014 v Grand Prix (87,46 %) a Grand Prix Freestyle (94,3 %). Z roku 2012 v GP Special (88,022%).
 
Zdroj: www.fei.org
 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE