reklama 11A

Bolavý, ale šťastný. Lukášek ovládl v Kataru grupu 1, pak ledoval nohu

ikonka

Po loňských triumfech v sedlech arabských koní se v Kataru působícímu žokeji Tomášovi Lukáškovi aktuálně daří na plnokrevnících. Ve čtvrtek vyhrál s hnědákem In The Night místní grupu 1 Qatar Gold Trophy, přestože bojoval s bolestivým zraněním.
08.04.2022 10:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C
V noci ze čtvrtka na pátek vybojoval Tomáš Lukášek svůj největší úspěch v letošní katarské sezoně. Pod nočním osvětlením v Dauhá dovedl valacha In The Night k jistému vítězství o 1 3/4 délky v poslední grupě 1 tamní sezony Qatar Gold Trophy (2200 m, 250 000 dolarů).
 
Dokonalý triumf žokejova zaměstnavatele Ibrahima Saeeda Al Malkiho dotvořil na druhém místě vítězův tréninkový kolega Fierospeed v sedle s někdejším účastníkem Evropského poháru žokejů Falehem Bughanaimem.
 
"Určitě je to můj největší letošní úspěch. Je to bomba, mám z toho strašně dobrý pocit. Dřel jsem na to celou sezonu a hodně jsem tomu obětoval," řekl Lukášek po doběhu serveru Jezdci.cz.
 

Čtěte také: Vyhrál Gold Cup a pomohl usmířit Williama s Kate. Waley-Cohen končí

 
Že si s pětiletým In The Nightem rozumí, dokázali už v lednu a únoru, kdy Lukášek v sedle Shamardalova syna postupně ovládl grupu 3 a grupu 2. V pátek zaznamenali již páté společné vítězství v aktuální sezoně.
 
Český legionář tentokrát nepřipustil žádné taktické spekulace a vzal režii tempa na sebe. "Byli jsme si vědomí toho, že v dostihu není žádný vodič. In The Night je výborný kůň, asi nejlepší plnokrevník, na němž jsem tady seděl na delší distanci. Dobře se vodí a když je na špici, umí relaxovat. V cílové rovině pak ještě přidá, to je až neuvěřitelné," pochvaloval si Lukášek.
 
Poté, co před rokem v Kataru slavil největší úspěchy na arabských koních, se těší z přelomového vítězství i v dostizích plnokrevníků. "Jsem z toho nadšený. Pro žokeje je samozřejmě mnohem přirozenější jet v dostihu plnokrevníka," dodal.
 
Cenné vítězství se však nerodilo lehce, Lukášek jezdil po celé odpoledne v bolestech. "Asi před dvanácti dny se na mě převrátil kůň a mám něco s kotníkem. Bolest vystřeluje až do horního lýtka a mám obavu, že tam je něco prasklého. Jsem rád, že chodím a nevypadá to úplně dobře. U doktora jsem ale ještě nebyl, prostě jsem zatnul zuby s tím, že musím vydržet do tohohle dostihu," přiznal nelehkou situaci.
 
Ve čtvrtek měl proto Lukášek po každém dostihu připravený kýbl s ledem, do něhož zraněnou nohu na pět minut ponořil. "Odjezdil jsem to skoro se slzami. Manželka Veronika se na mě trochu zlobí, že jsem nešel k doktorovi dřív, ale říkal jsem jí, že i kdyby mi to zafixovali a měl bych nějakou vlásečnicovou zlomeninu, tak bych do Qatar Gold Trophy stejně nastoupil," usmíval se Lukášek.
 
Ať už se situace nakonec ukáže být více či méně vážná, Lukáška hřeje vědomí, že na příští katarskou sezonu má ve výhledu dva koně na úrovni grupy 1, kteří přicházejí v úvahu i pro případné starty v Saúdské Arábii. A zcela ještě neopustil ani svůj letošní sen o 50 vítězstvích v rámci sezony. Čtvrteční triumf měl pořadové číslo 41.
 
"Pokud bude noha v cajku, zkusím o tu padesátku ještě zabojovat. Na konci sezony je to už těžké, soustředím se na svou stáj a většinu rit na cizích koních odmítám. Do 5. května ale ještě zbývá nějakých deset dostihových dnů," konstatuje Tomáš Lukášek.
 
Foto: poskytl Tomáš Lukášek / Qatar Racing & Equestrian Club



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE