reklama 11D

Chtěli jsme, aby Nagano Gold odešel na vrcholu, vysvětluje Jan Sobotka

ikonka

Trojnásobný Kůň roku Nagano Gold má hlášené první březí klisny, definitivní tečku za jeho dostihovou kariérou však udělal až nedělní ceremoniál v Chuchle Areně Praha. Spolumajitele Jana Sobotku završení hattricku dojalo. "Nečekali jsme to," přiznal.
05.04.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

Když v neděli podvečer přebíral v Chuchle Areně Praha cenu pro majitele Koně roku 2021 Nagano Golda, na hlasu hřebcova spolumajitele Jana Sobotky bylo znát dojetí. Jeden z trojice členů Syndikátu V3J, tvořeného ještě Václavem Lukou starším a Janem Vedralem, si byl vědom, že se Nagano Gold dva měsíce po ukončení své kariéry ještě naposled zapsal do dostihové historie. Žádnému rovinovému koni před ním se nepodařilo získat tři tituly Koně roku za sebou.

"Byl jsem hodně dojatý, protože je to tak krásná tečka za jeho nádhernou kariérou, že člověk skoro nemá slov. Nečekali jsme to, protože loňská sezona už nebyla tak zářivá jako ty předchozí. O to větší radost máme a moc děkujeme všem, kdo Naganovi dali svůj hlas," řekl Sobotka po skončení ceremoniálu internetové televizi EquiTV.

Nagano Gold se měl původně rozloučit únorovým startem v rámcovém programu Saudi Cupu v Rijádu a ve hře bylo i pokračování kariéry.

 

Čtěte více: Nagano Gold ve stopách Železníka a Orphee. Stal se potřetí Koněm roku

 

"Rozhodování nebylo vůbec jednoduché. Když k našemu trojlístku spolumajitelů přičtu ještě trenéra, názory ohledně dalšího pokračování byly tak půl na půl. Pak ale převládl závěr, že by asi už nebylo úplně ono a že kůň jeho kvalit si zaslouží odejít na vrcholu. Díky zlatému hattricku v anketě Kůň roku se dá říct, že se to podařilo," radoval se Sobotka.

Nagano Gold odešel do chovu a od letošní sezony připouští ve stáji Rabbit Trhový Štěpánov v Pičíně na Benešovsku. Jak padlo během nedělního ceremoniálu, první klisny jsou již hlášené březí. Zda se podaří atakovat odvážný interní cíl dvaceti připuštěných partnerek, však zůstává otevřené.

Po odchodu své hlavní hvězdy bude Syndikát V3J spoléhat nejen na osvědčená jména, ale i na nové naděje. "Ignacius Reilly je výborný mílař, Premier Lion by se na vytrvaleckých tratích mohl Naganovi aspoň částečně přiblížit. Máme také nadějného tříletka Smichoffa, o němž si myslíme, že by mohl být extratřídou. Takže nekončíme, něco jiného zase začíná," dodal.

Dlouholetý majitel a dostihový sponzor má blízko i k překážkovým dostihům, neboť stojí za další úspěšnou stájí EŽ Praha a.s. Žádnou velkou rozpolcenost však necítí.

"Je to vlastně hezky rozděleno podle disciplín, protože EŽ Praha se specializuje spíše na překážky a hezky se to doplňuje. S Lombarginim bychom se i letos chtěli dostat do Velké pardubické. Věřím, že jsme si smůlu vybrali už loni, kdy se jezdec zranil zkraje mítinku, a že se Lombargini opět zařadí do širšího okruhu favoritů," uzavřel Jan Sobotka.

 

Krátce z turfu

 

Klasická vítězka Syrenka ukončila ze zdravotních důvodů kariéru a odešla do chovu. Informaci v pondělí zveřejnil facebookový profil stáje Westminster Race Horses. Čtyřletá hnědka absolvovala v tréninku Václava Luky mladšího osm startů, jejím největším úspěchem bylo loňské vítězství ve slovenské Jarnej ceně kobýl. Letos stihla dvě cesty do Chantilly, kde před dvěma týdny finišovala čtvrtá v classe 2. Jejím prvním partnerem bude v polském SK Krasne stojící Shakeel.

Sedmiletý Ivo ze stáje Drahomíry Stejskalové pokračuje ve výborných výkonech v Itálii. Sedmiletý svěřenec Pavlíny Baštové v neděli obhájil pod Janem Faltejskem loňské vítězství v proutěnkářském listed Premio Giulio Caccia (3200 m, 22 000 eur), když v krásném souboji porazil o hlavu Passion Returna. I zbylá místa na “tabuli” obsadili koně v českém tréninku, a to v pořadí Natam, Dschingis First a Ksiaže Persji. V rámcovém programu milánského mítinku se prosadil ještě devítiletý Nic Mountain s Josefem Bartošem, který lehce o 7 délek ovládl proutěné překážky Premio Aurora.

Dvojice sledovaných klasických nadějí trenéra Václava Luky nastoupila v sobotu do dostihů nezvítězivších na 1600 metrů v Saint-Cloud, v kvalitní konkurenci však doběhli v poli poražených. Smichoff finišoval osmý a Lady Sophie jedenáctá.

Foto: Josef Malinovský

 

 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE