reklama 11A

Arcturus ve stopách Age Of Japea. Holčák udeřil ve Slovenském derby

ikonka

O vítězství ve Slovenském derby bojovali pátý a šestý kůň z české modré stuhy. Šťastnější byl Arcturus se Zdenkem Šmidou, ale velký výkon odvedl i Kristiano pod Janem Vernerem. Bratislava by letos po šestnácti letech mohla vidět vítěze trojkoruny.
14.07.2019 22:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

Žokejské hvězdy bratislavského závodiště Starý Háj si po čtyřicítce plní sny. Zatímco loni dosáhl na premiérový triumf ve Slovenském derby Jaroslav Línek, letos ho napodobil jeho dlouholetý rival Zdenko Šmida.
 
45letý rodák ze Skalice dosáhl na poslední velké vítězství, které mu ve sbírce úspěchů chybělo, s hnědákem Arcturusem ze stáje Meridian. Po tuhém boji o hlavu zdolal českého odchovance Kristiana, domácí naděje Ryony finišovala třetí. Favorit Angkor Wat se v posledních stovkách metrů propadl na sedmé místo.
 
Trenér František Holčák nasedlal vítěze Slovenského derby přesně dvacet let od premiérového vítězství s Ray Of Lightem a deset let od úspěchu s Age Of Japem. Na současného tlumačovského plemeníka může Arcturus navázat i v jiném ohledu. Zatímco Age Of Jape v roce 2009 získal českou trojkorunu, jeho letošní nástupce zůstává po neděli ve hře o její slovenskou obdobu.
 

Čtěte také: Senzační série v Drážďanech. Pecheur šestkrát, české stáje třikrát

 
"Arcturus vždy ukazoval, že na to má. Jen měl dosud trochu smůlu na průběhy dostihů. Dnes všechno vyšlo optimálně a je to fantazie. Mám obrovskou radost, že jsem se zařadil mezi Slováky, kteří vyhráli derby," řekl Zdenko Šmida stanici RTVS.
 
Pátý a šestý z Prahy tentokrát raz-dva
 
Na jaře byl Arcturus kvůli svému původu i projevu v závěru Starohájského kritéria v podezření, že derby-distanci neprostojí. Majitelé Hana a Petr Poledníkovi v interním rozhovoru s Františkem Holčákem dokonce nadhodili, zda má za této konstelace vůbec smysl se o derby se synem plemeníka Fast Company pokoušet. Zkušený trenér z Velkých Karlovic však hřebce chystal s velkou důvěrou a zapravdu mu dalo už České derby, kde Arcturus pozdním finišem stihl páté místo.
 
V neděli mu navíc výrazně nahrál průběh i tempo dostihu. Šmida držel hřebce výrazně blíž špici než se pohyboval v Praze. Zároveň se mu ho podařilo "zaparkovat" uprostřed pole a Arcturus na protilehlé rovině odpočíval v balíku koní. V posledním oblouku si Šmida zlepšil pozici a do cílové roviny už točil v dosahu vedoucího Kristiana. "Když jsem viděl, jak jde v oblouku kupředu, už jsem věděl, že to klapne. Vím, že Arcturus má výborný závěr, což ukázal již v Praze. Pak už to byla hračka," glosoval to František Holčák.
 
Dokonalý odhad tempa prokázal ve formě jezdící Jan Verner, který mohutného Kristiana poslal z boxu číslo 1 hned po startu na špici a po pomalém úvodu zrychloval jen pozvolna (výsledný čas 2:33,25). Bratr druhé z Českého derby 2016 Krasavy v barvách majitele Stanislava Chudáčka běžel velký dostih. Ještě na distanci bylo evidentní, že má stále dost sil a bojoval až do samého závěru.
 
To už ale nabíral rychlost Arcturus, v jehož sedle Šmida všechno vsadil na jednu kartu. "Trenér mě upozorňoval, že kůň má obrovský konec, tak jsem se podle toho zařídil," řekl po doběhu. Není bez zajímavosti, že první dva koně v cíli změnili oproti Českému derby jezdce a že před měsícem proběhli cílem ve stejném pořadí na pátém a šestém místě.
 

Čtěte také: Nagano Gold se po Ascotu musel vyspat. Už plánujeme další start, říká Luka

 
Třetí Ryony potvrdil svou vysokou třídu, ale na bojující dvojici soupeřů před sebou ztrácel 3 1/2 délky. Jaroslav Línek se v některých fázích dostihu se svým svěřencem přetahoval a hnědák stáje Ekols Skalica neměl v úvodní polovině takový klid jako blízko něj cválající Arcturus. Čtvrtého Bolthorna nicméně porazil o 5 délek, poslední dotaci získal další slovenský kůň Shawnee’s Triumph.
 
Druhý z Českého derby Angkor Wat doběhl sedmý, více než 14 délek za vítězem. David Liška brzy usadil hřebce stáje Joly na druhé pozici u bariéry za Kristianem. Když ale začalo jít do tuhého, neměl úřadující český šampion nic v ruce.
 
Saša znovu jede, Red Persian pokropen živou vodou
 
Tandem Zdenko Šmida - František Holčák si připsal i sprinterskou Cenu Mysa, v níž sedmiletý Mr Right udržel o 3/4 délky v šachu domácí Miss Trout a obhájil loňské vítězství.
 
V hlavním programu se zrodily ještě dva další české úspěchy. Ve stínidlech běžící Red Persian dal v Bratislavské míli zapomenout na rozpačitá vystoupení z Prahy a Drážďan a pod Jiřím Palíkem získal druhé jedničkové vítězství za dobu v českém tréninku. Stáj Lokotrans a trenér Luboš Urbánek zkompletovali doběh raz-dva prostřednictvím Ideal Approache, třetí skončil George Boole.
 
V Ceně Pat’s Music nezastavila hnědku Sašu a Vendulu Korečkovou ani nejvyšší nesená hmotnost v poli a populární svěřenkyně Tomáše Váni slavila desáté vítězství kariéry.
 
Slovenským divákům udělal radost outsider 20:1 Gaston s Michalem Abíkem, který ve Zlatém poháru o krátkou hlavu udolal Dominiqua, o další krk zpět následoval na třetím místě napajedelský odchovanec Sapienti.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE