reklama 11B

Opasan nadchl Bratislavu. Turf Gala dominovali Janáček a Lokotrans

ikonka

Čtyři vítězství českých stájí, ale i lehká obhajoba fenomenálního Opasana ve Velké ceně Slovenska. Nedělní mítink Turf Gala v Bratislavě nabídl poutavou podívanou. Z osmi dostihů vyhrál čtyři Václav Janáček a další tři si připsal Martin Laube.
06.06.2022 10:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Byla to neděle velkých výkonů, ale i historických milníků. Letošní ročník mítinku Turf Gala znovu potvrdil aktuální bratislavskou dominanci žokeje Martina Laubeho a trenéra Luboše Urbánka, kteří zopakovali svůj měsíc starý jedničkový hattrick a vyrovnali bilanci stáje Leram, Václava Luky mladšího a Davida Lišky z Turf Gala 2019.

Dalším mužem dne byl ve velké formě jezdící Václav Janáček. Ten se 24 hodin po svém triumfu ve španělském derby postaral nejen o čtvrté vítězství koní registrovaných v Česku prostřednictvím Datthirey v Ceně ministerstva pôdohospodárstva, ale dovedl zároveň domácí hvězdu Opasana k obhajobě loňského triumfu ve Velké ceně Slovenska a ovládl celou polovinu z osmi dostihů ve Starém Háji.

Janáček se stal teprve třetím žokejem v historii, jemuž se v rámci jednoho ročníku Turf Gala podařilo získat oba největší dostihy mítinku. Před ním vyhráli Velkou cenu Slovenska a Cenu ministerstva pôdohospodárstva ve stejný den pouze Pál Kállai (1994) a David Liška (2019).

 

Čtěte také: Bláznivý den v Chuchli: Agadir Gold vyhrál trial, prase nikdo nechytil

 

Opasan se před domácím publikem předvedl ve velkém stylu. Před startem se hodně napsalo o tom, že menší bratislavský ovál naturelu dvojnásobného Koně roku příliš nevyhovuje, ale v samotném dostihu svěřenec Jozefa Chodúra ukázal své dosud nejsuverénnější představení na slovenské půdě.

Přestože při prvním probíhání cílovou rovinou chvíli puloval, Janáček hřebce bez větších problémů usadil v zadní části pole, s rozumným odstupem za vedoucím Mysakem Mikim. Když se pak v závěrečném oblouku bez většího úsilí probojoval vnější stopou dopředu, nebylo co řešit. Na mezníku 300 metrů zapnul horký favorit (13:10) svůj fenomenální “turn of foot” a zbytek pole se jakoby zastavil. Poslední desítky metrů už Janáček mohl vypustit a pouze díky tomu mohl znít výsledný výrok rozhodčích "lehce 2".

Opasan vyběhl čas 2:29,06 a zaostal tak pouze o 24 setin za rekordem Zoriany. Postaral se o osmé domácí vítězství ve Velké ceně Slovenska za posledních dvacet let, přičemž tři úspěchy má na kontě Ryan a dva samotný Opasan. Kromě nich dokázali v tomto století uspět ze slovenských koní jen Vadual, Camill a Zoriana.

Skutečnou senzací bylo druhé místo vítězova stájového kolegy Cape Crowna. Druhý ze slovenského St. Legeru, který se loni nedostal do Českého derby, přiletěl pod Radkem Koplíkem velkým finišem z posledního místa a stáj Bormann tak jako první majitel v historii slavila doběh "raz-dva" ve Velké ceně Slovenska. Na dalších místech se seřadili oba zástupci Lokotransu Abrams Creek a Brilliant Star, tabuli uzavřel Arcturus.

"Jsem rád, že nás všichni dokopali k tomu, abychom tento dostih běhali. Žokej to dobře načasoval, oba podali profesionální výkon. Velkou radost mám i z Cape Crowna. Věřil jsem, že kdyby Opasan náhodou zaváhal, tak by zvítězil on," řekl spokojený Jozef Chodúr po doběhu stanici RTVS s tím, že další start plánuje své hvězdě za sedm týdnů ve Vichy.

Další velká série Lokotransu

Velká část slavnostního odpoledne se předtím nesla ve znamení úspěchů centrály Újezd u Boskovic a rodiny Jalových, jež potvrdila vysoké ambice na letošní klasické scéně.

Bělka Shabana, jedna z hlavních zbraní trenéra Luboše Urbánka pro České derby, si v Ceně Arvy na 1800 metrů bez větších problémů poradila s do té doby neporaženou Maďarkou Dariyou. Obě favoritky odskočily zbytku pole o více než čtyři délky, ale žádný velký souboj se nekonal. Jakmile se vítězce Jarnej ceny kobýl na začátku cílové roviny otevřel prostor k útoku, žokej Martin Laube už neměl větší práci a Shabana uhájila jistý triumf o jednu délku. Třetí skončila Mustela.

Pohledným duelem dvou klasických vítězů vyvrcholilo Starohájske kritérium na 2000 metrů, v němž Darling In Pink stanovil nový traťový rekord 2:02,70. O půl délky druhý Zamico potvrdil navzdory chybějící vytrvalosti reálnost derby-ambicí, trenér Allan Petrlík si však za tři týdny v Praze určitě bude přát jiný průběh dostihu.

Vítěz Velké jarní ceny cválal v přepáleném tempu poměrně blízko vodícího Quessignyho a byť se ještě na distanci zdálo, že by jeho časný nástup mohl skončit vítězstvím, z prostředku pole finišující Darling In Pink ho těsně před cílem zachytil. Třetí finišovala Shamal Emmi, Quessigny udržel čtvrtou příčku před American Charliem. Další z kandidátů derby Apollon dlouho sekundoval Quessignymu a v závěru se propadl na sedmé místo.

Hattrick Laubeho, Urbánka a rodiny Jalových dokonal nezdolný Ideal Approach, který se ve svých deseti letech stal nejstarším koněm na listině vítězů Ceny Scottish Rifla, a to stylem start - cíl o nos před Australienem. Prvních šest koní v cíli přicestovalo z Česka, za nejlepší dvojicí následovali Zariyannka, Sagar, Ophelia’s Aidan a Petarda.

Emotivní úspěch Datthirey

Třebaže Lokotrans jako hlavní sponzor letošního Turf Gala dominoval i po sportovní stránce, zcela stoprocentní bilanci nakonec neměl. Po druhém místě v německém listed mohl směle očekávat i triumf Jir Suna v Ceně ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, po nepovedeném průběhu se však musel spokojit se čtvrtým místem.

Žokej Martin Laube tradičně spoléhal na velký finiš třídového sprintera, v cílové rovině však dlouho neměl kudy proniknout, ztratil cenné vteřiny a po srážce za distancí s Beau Massagotem mu na vítězku Datthirey scházelo asi 2 1/2 délky. Jezdecká jednička Lokotransu po doběhu inkasovala od dostihové komise jeden ze tří nedělních trestů a kromě hattricku si ze Starého Háje odvezla i odnětí licence na 19. a 25. června.

Naopak Datthirey - připravovaná Václavem Lukou mladším pro slovenského majitele Tibora Bajnoviče a jeho stáj Ekols Skalica ČR - měla navzdory obíhání vnější stopou solidní průběh a triumfovala jistě o 3/4 délky před Worth Choicem a Gentleman Jackem.

"Už deset let jsem nebyl tak nervózní, jako před dnešními dostihy. Řešíme problémy ve stáji, tak jsem to hodně prožíval. Datthirey je naprosto skvělá kobyla. Mít takových ve stáji dvacet, tak nemusím jako trenér nic dělat. Jsem z ní nadšený a myslím, že se ještě zlepšila," řekl Luka v přenosu RTVS.

 

Krátce ze zahraničí

 

Tříletý Frehel, který donedávna figuroval na přihláškách do Českého derby a stále vlastní nominaci do St. Legeru, lehce zvítězil při svém debutu na proutěných překážkách v Meranu. V 3000 metrů dlouhém Premio Lagundo se pod Janem Faltejskem prosadil o 5 1/2 délky před dalším českým zástupcem Kaspianne. O druhý úspěch tuzemských stájí v rámci nedělního mítinku v Meranu se postaral Almost Human s Pavlem Složilem v krosu Premio Giulio Coccia na 4100 metrů. Český doběh raz-tři dotvořili Il Superstite a Saint Joseph.

Václav Janáček v sobotu ovládl španělské derby Gran Premio Villapadierna (2400 m, 32 000 eur). V sedle bělouše White Kinga za velkého ohlasu publika na madridském závodišti La Zarzuela porazil o 3/4 délky As A Charma. Sedminásobný španělský šampion kromě toho triumfoval i v Premio Tributo a Lester Piggott v sedle Spanish Colta.

Cenná umístění vybojovaly v sobotu obě české zástupkyně v Nagrodě Konstelacji (1907 m, 44 000 zl.) ve Wroclawi. Sparkle Shout doběhla druhá s odstupem 2 1/2 délky za vítěznou Kabulou s Martinem Srncem, dokázala však mimo jiné porazit vítězku Nagrody Wiosennej Wedding Ring. Dotaci brala také pátá Mo My Dream. Německá favoritka Nania zklamala sedmým místem.

Jediný dotovaný výsledek českých koní na nedělních dostizích v Hoppegartenu zaznamenal šestiletý valach Solar Park ze Stáje Arenzo. Pod Leonem Wolffem doběhl čtvrtý ve čtyřkovém handicapu na 1200 metrů.

Prix du Jockey Club se stalo kořistí favorita Vadeniho s Christophem Soumillonem. Vlastní odchovanec Aga Khana nadělil pět délek Britům El Bodegonovi a Modern Games. Trenér Jean-Claude Rouget si tak připsal čtvrté vítězství ve francouzském derby za posledních sedm let. "Už dlouho jsem na této úrovni neviděl tak suverénního koně, to bylo až strašidelné. Zůstaneme zatím na této distanci, účast v Arc sice nevylučuji, ale Vadeni je kůň pro dobrou dráhu," konstatoval Rouget. Není bez zajímavosti, že v dubnové grupě 3 Prix de Fontainebleau narazil Vadeni na českého Westminstera Nighta. Zatímco druhému z Velké jarní ceny se dostih nepovedl a uzavřel desetičlenný doběh, pozdější vítěz francouzského derby finišoval pátý.

Cazoo Derby (In memory of Lester Piggott) v Epsomu skončilo triumfem vítěze předzkoušky. Desert Crown potvrdil výborný dojem z Dante Stakes a v sedle s Richardem Kingscotem triumfoval o 2 1/2 délky před outsidery Hoo Ya Mal a Westoverem. Trenér Sir Michael Stoute tak připravil už šestého vítěze Derby (1981 Shergar, 1986 Shahrastani, 2003 Kris Kin, 2004 North Light, 2010 Workforce).

Foto: Závodisko Bratislava




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE