reklama 11D

Janáček: Velké emoce nejsou můj styl, ale po derby to ze mě spadlo

ikonka

Španělský White King a slovenský Opasan mají několik věcí společných. Oba jsou vytrvalci, potřebují speciální průběh dostihu a o víkendu slavili velká vítězství s Václavem Janáčkem. Sedminásobný španělský šampion "řádil" v Madridu i Bratislavě.
07.06.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Šest vítězství v rozmezí dvou dnů. Tak vypadal minulý víkend v podání Václava Janáčka, který v sobotu večer vyhrál španělské derby a v neděli navázal bratislavským triumfem s Opasanem ve Velké ceně Slovenska.

"V Madridu to byly docela emoce, protože ten dostih měl svůj příběh. A Bratislava se ukázala jako povedený výlet," glosoval Janáček, na něhož se mohou čeští diváci těšit už za tři týdny v Chuchle Areně Praha, kde by měl obhajovat loňské vítězství ve vrcholu sezony.

"Na České derby přijedu. Mám už několik nabídek a počítám s tím. Den předtím se běží Velká cena Madridu, do Prahy se přesunu v neděli ráno," potvrdil sedminásobný španělský šampion.

 

Čtěte více: Opasan nadchl Bratislavu. Turf Gala dominovali Janáček a Lokotrans

 

Ve španělském derby, vypsaném jako Gran Premio Villapadierna na 2400 metrů s dotací 32 000 eur, dovedl k emotivnímu triumfu o 3/4 délky bělouše White Kinga z tréninku Jorgeho A. Rodrígueze a připsal si druhý úspěch v madridské modré stuze.

Hřebec stáje Martul loni s Janáčkem zvítězil v nejdelším dostihu dvouletých a doběhl druhý v mílovém Critérium. V letošní sezoně ale stihl vyhrát jen březnový trial na 2000 metrů a pak se kvůli zdravotním problémům na více než dva měsíce odmlčel.

"White King se ukazoval velmi dobře už jako dvouletý, ale měl problémy s pohybovým aparátem. Letos sice vyhrál na jaře první větší derby-trial, ale v poslední předzkoušce byl škrtnut. Začaly obíhat různé fámy, že už nebude běhat a mnozí mi radili, ať si na něj v derby nesedám. Nevěděl jsem, co čekat, on pracuje málo a v tréninku ze sebe nic nevydá. Pak mi ještě těsně před startkou přišla nabídka na koně z naší stáje, který vyhrál předzkoušku, a hodně mi to vrtalo hlavou," vyprávěl Janáček.

Oproti své image žokejského pragmatika však na poslední chvíli nepřesedl a zachoval důvěru White Kingovi. Bělouš se Janáčkovi odměnil velkým speedem a jistým vítězstvím po poněkud specifickém průběhu.

"On se musí jezdit zvláštním způsobem, všechno vnější stopou, aby se nedostal za koně. Ten průběh proto trochu působí jako jízda učedníka, ale když to plní účel a podaří se výsledek, je to fajn," usmíval se Janáček.

Po doběhu si český žokej plnými doušky užíval bouřlivé atmosféry. "Byly to první letošní večerní dostihy spojené s diskotékou, závodiště bylo narvané. Nejsem zastánce nějakých emotivních oslav, ale tady jsem nemohl uvěřit, že jsme se to dali a všechno to ze mě spadlo," přiznal.

Minul celé pole, aniž by chtěl

Zatímco řada kolegů a známých zůstala na závodišti La Zarzuela hluboko do noci, Janáček odcházel kolem půlnoci a v neděli ráno letěl na bratislavské Turf Gala. Ve Starém Háji vyhrál čtyři z osmi dostihů programu a stal se třetím žokejem historie, který triumfoval ve stejném roce v obou hlavních dostizích mítinku.

Publikum mu tleskalo o to bouřlivěji, že dovedl domácího favorita Opasana k lehkému vítězství ve Velké ceně Slovenska. Třebaže výsledkově šlo v podání dvojnásobného slovenského Koně roku o takřka povinný cvik, v praxi mnohé zaskočila míra jeho dominance.

"Když jsem 400 metrů před cílem projížděl s plnýma rukama kolem soupeřů, připadalo mi to až neskutečné, jaký měl v ten moment motor. Na sto metrech jsem předjel celé pole, aniž bych doopravdy chtěl," shrnul Janáček finále dostihu.

 

Nepřehlédněte: Všichni pro Ivana. Jockey Club spustil sbírku ve prospěch Ivana Kuba

 

Jeho hlavní starostí bylo, aby nezůstal zavřený u bariéry. Při prvním probíhání cílovou rovinou však svěřenci trenéra Jozefa Chodúra poměrně rychle našel optimální pozici a až k mezníku 600 metrů nechal Opasana odpočívat schovaného za domácím Killwortem.

"Pak jsem ho vytáhl do volné stopy. On si to sám začal brát a nabírat rychlost, takže nebylo na co čekat. Přeletěl jsem celé pole, 350 metrů před cílem jsem měl stále plné ruce. Jen jsem si ho pustil před koně a on už doběhl domů. Ve Francii by takový průběh asi nebyl možný, ale ve střední Evropě se to takhle dá udělat," konstatoval Janáček, který jel hřebce už při jeho květnovém druhém místě na půdě listed v Lyonu Parilly.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE