reklama 11D

Anna Kellnerová: K chovu koní jsme se dostali spíš náhodou. Máme tři hřebce

ikonka

Parkurová jezdkyně Anna Kellnerová je známá tím, že v její stáji velká část koní zůstává i po konci aktivní sportovní kariéry. Některé dříve úspěšné klisny jsou využívány v chovu a připouštěny jsou většinou některým z trojice vlastních plemeníků.
02.03.2024 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Jak Anna Kellnerová prozradila v rozhovoru pro EquiRadio, k chovatelským aktivitám se v Czech Eqeustrian Teamu dostali spíše náhodou. „Je to už asi osm, nebo devět let, co jsme se rozhodli připustit jednu z mých prvních klisen Kannelle de la Baie. Když se jí narodil Don de la Baie, tak jsme z toho byli úplně vyřízení. Když mu bylo šest let, rozhodli jsme se ho prodat, ale nakonec se z něho vyklubal velmi talentovaný kůň, kterého chtěl jezdit i Marcus Beerbaum. Takže si myslím, že náš první chovatelský počin byl docela úspěšný,“ vzpomíná Anna.
 
Poté, co se začal rozšiřovat počet chovných klisen, další hříbata na sebe nenechala dlouho čekat. „Přibyla Carpe Diem af Pan, dále Atessa B.L.H. a také I´m Special vanť Heike, což byly extrémně talentované klisny. – S I´m Special vanť Heike jsem závodila na rankingové úrovni. Byla trošičku specifická, ale neuvěřitelně schopná a opatrná. Mnozí si jistě budou pamatovat také Carpe Diem, která se mnou startovala na tříhvězdičkové Grand Prix úrovni. S Atessou jsem se v mých juniorských letech uspěla s týmem při Poháru národů v Budapešti a několikrát jsme společně absolvovali Grand Prix ve své kategorii,“ připomíná dřívější úspěchy s klisnami, na které dnes již navazují jejich potomci. „Od Carpe Diem máme například dvě hříbata, resp. dnes jsou to již mladí koně, které jezdí Filip Doležal. Mám je u nás ve stáji, takže občas si na nich také skočím a mohu sledovat, jak postupují. Jsem z toho naprosto nadšená, protože oba koně vypadají talentovaně.“
 
Dalších chovatelské produkty Czech Equestrian Teamu lze vídat při Kritériích mladých koní v sedle s Ondřejem Nágrem z Mariánských Lázní. „Spolupráce s Ondřejem Nágrem a jeho kolegy trvá již několik let. Jsem moc spokojená s tím, jak s koňmi pracují,“ konstatuje Anna Kellnerová. Ne všichni koně však dál pokračují v její stáji. „Tím, že náš chov není úplně velký, tak se na každého koně díváme velmi individuálně. Sledujeme, jak se učí a jaké dělá pokroky. Některé koně se nakonec rozhodneme prodat, ale není to tím, že by v nich nebyl potenciál, ale protože si třeba jezdecky zcela nesedneme, a naopak si s nějakým jiným jezdcem mohou více vyhovovat.“
 

Čtěte také: Pražské lvy posílí Jur Vrieling. Motivace nám nechybí, říká Anna Kellnerová

 
Z vlastního chovu Czech Equestrian Teamu zatím vzešlo deset hříbat a další dvě přibydou letos. „Moc se na nové přírůstky těšíme. Dříve jsme připouštěli hlavně Giljandrem van den Bosrand, ale už máme i několik vlastních hříbat po Classicovi. Viděla jsem několik jeho potomků v zahraničí a kdykoliv se bavíme s jezdci, kteří ho znají z dřívějška, tak jsou zvědaví na to, jací koně po něm budou. Od minulého roku máme ještě hřebce Cataki van de Helle, což je letos sedmiletý hannoverský kůň po otci Catoki z matky Betty Balou. Než jsem ho koupila, několik měsíců jsme ho s mým trenérem Nielsem Bruynseelsem sledovali na národních belgických závodech. Skákal na nižší úrovni kvůli tomu, že hodně připouštěl. Jen za loňský rok to bylo kolem osmdesáti kobyl, takže na to, že byl teprve šestiletý, byl velmi žádaný. Když jsem ho poprvé vzala na závody do Olivy, tak byl o něj zájem nejen kvůli získání inseminačních dávek, ale také jsem dostala několik nabídek na prodej. Tak jsem si říkala, že jsem asi udělala dobré rozhodnutí, když jsem ho koupila,“ říká spokojeně Anna Kellnerová.
 
Srdcovým koněm však pro ni zůstává Classic po otci Armitage z matky Caprice v.d. Windeweg Z po Chin Chin. „Když jeho původ zmíním na závodech, všichni říkají, že je to dobrá kombinace, protože je tam stabilita, ale zároveň i ta krev z Chin China. Tak vždy kývu a dělám, že tomu rozumím, ale vlastně ve finále tomu úplně nerozumím,“ směje se Anna. „Po Classicovi už máme několik hříbat, nejstarší je nyní šestiletá C-My Little Girl, což je pochopitelně taky pro mě srdeční záležitost, protože to je první kobylka po Classicovi z naší vlastní kobyly. Máme po něm dva potomky a nyní čekáme třetího. Další má také v Německu, protože moje dřívější trenérka Jessica Kürten si koupila pár dávek. Dost hříbat má ještě v Anglii, kde působil předtím, než jsme ho koupili.“
 

Nepřehlédněte: Anna Kellnerová: Classic je playboy. Máme k sobě obrovsky silné pouto

 
Třetím plemenným hřebcem působícím v Czech Equestrian Teamu je Giljandro van den Bosrand po otci Orlando z matky Viljana po Clinton. „Giljandro byl můj největší učitel. Byl schopen mě přenést přes jakýkoliv pakrur v době, kdy jsem na to ještě úplně neměla. Byl neuvěřitelně odvážný, měl vždy obrovskou schopnost a ve všem mi pomohl. Až postupem času jsme zjistili, že dříve hodně připouštěl ve Švédsku. V poslední době ho také využíváme do vlastního chovu a minulý rok jsme se rozhodli ho nabídnout i chovatelské veřejnosti. Přestože jsme to nikde nepropagovali, připustil čtyřicet dva kobyl a jen dvě nezabřezly. Pro letošní připouštěcí sezonu by měl být k dispozici v Zemském hřebčinci Tlumačov, kde se aktuálně domlouváme na spolupráci,“ prozradila čerstvou novinku Anna Kellnerová.
 
Na otázku, kterého z hřebců by vybrala pro svoji momentálně nejslavnější klisnu Catch Me If You Can OLD, má jasnou odpověď. „Na prvním místě bude určitě Classic, ten se na ni kouká očkem každý den, kdy prochází kolem jeho boxu. – Až Catchie ukončí svoji sportovní kariéru, určitě bychom od ní měli nějaká hříbátka, ale ještě uvidíme, jestli by je nosila ona, nebo jestli zvolíme embryo transfer. Přemýšleli jsme také o tom, že bychom dali nějaké embryo do aukce. Těch možností je několik a určitě se budeme rozhodovat i podle toho, aby vše bylo komfortní pro ni. Ale to vše přijde až po konci její kariéry,“ dodává Anna Kellnerová ve vysílání EquiRadia.
 




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE