reklama 11D

Ahlmannův hřebec Taloubet si užívá důchodu

ikonka

Emocionálním vrcholem loňských mezinárodních závodů Partnert Pferd v německém Lipsku bylo loučení osmnáctiletého Taloubeta Z s jeho sportovní kariérou. V posledním startu své kariéry s Christianem Ahlmannem tehdy zvítězil…
19.12.2018 09:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Německý reprezentant Christian Ahlmann zvítězil ve Velké ceně Lipska, která se jezdí pravidelně jako kvalifikace Světového poháru, celkem čtyřikrát. Třikrát to přitom bylo právě v sedle Taloubeta Z -naposledy v roce 2018, při posledním startu v hřebcově kariéře. S Taloubetem se loučili lidé ve stoje a za velkých ovací. Byl to nezapomenutelný moment pro celý tým, především pak pro jezdce Christiana Ahlmanna. To ostatně potvrdil v rozhovoru pro pořadatele.

 

Jak se daří Taloubetovi po jeho posledním závodě při Parter Pferd v Lipsku?

V domovské stáji v Marl se toho z počátku příliš nezměnilo, byl pořád ježděn a představil se na několika přehlídkách hřebců. Poté se po Lanakenu přesunul do hřebčína Zangersheide, kde působí jako plemeník. I tam je ježděn, ale spíše drezurně, a především pak jezdí do terénu.

 

Užívá si tedy svůj důchod?

Ano! Je absolutním šéfem v aréně, má hodně fanoušků. Jeden celý tým se o něho stará. Jemu se daří opravdu dobře.

 

Byl v této sezoně nějaká moment, kdy vám Taloubet Z obzvlášť chyběl?

Ano, takových momentů bylo plno. Stále častěji si uvědomuji, že takového koně člověk moc často v životě nemá. Máme mnoho dobrých mladých koní, ale Taloubet byl díky svým kvalitám a zkušenostem pořád připraven pro nejrychlejší, nejtěžší a nejvyšší skákání. To od jeho následovníků ještě nemohu očekávat. A právě když je to náročné, uvědomíte si, co máte za partnera. Ale zároveň to probouzí ambici vychovat si opět takového koně. Například Clintrexo nebo Tokyo by mohli jít v Taloubetových stopách.

 

A jak to vypadá s potomky Taloubeta? Máte nějakého následovníka?

Zatím není tolik hříbat po Taloubetovi Z, protože jeho sportovní kariéra stála v popředí. Aktuálně mám jednoho devítiletého, Take A Chance On Me Z. V hodně ohledech se podobá svému otci. Je kvalitní a neuvěřitelně inteligentní. Dále máme pár mladých potomků po Taloubetovi, na které se už moc těším. Opravdu v plemenitbě je však až tento rok, takže můžeme od příštího roku očekávat mnohem silnější ročníky.

 

Jaký máte vlastně plán pro letošní ročník Světového poháru?

Pojedu do Londýna a Mechelenu a samozřejmě si nenechám ujít ani Lipsko. Poté udělám kratší pauzu, abych mohl být dobře připraven na finále, kam se snad dostanu. Ale nechci předbíhat, Clintrexo i Tokyo jsou v tomto velkém sportu noví a uvidím, jakou budou mít formu. Takže se nedá plánovat úplně do detailů. Koně to musí sami nabídnout a musí sami chtít. To je samozřejmě u více zkušených koní jednodušší.

 

To ale vyžaduje hodně trpělivosti, že?

Koně nelze donucovat, koně sami ukážou, že jsou připraveni. Musím mít pocit, že jim to přijde snadné, že stále ještě mají rezervu a koně nebojují s posledních dechem. Právě u mladých koní je hodně důležité naslouchat.

 

Když mluvíme o mladých koních, jak důležité jsou pro ně túry pro mladé koně (Youngster Tour) jako třeba Equiline Youngster Cup?

Velice důležité. A zároveň bych chtěl říct díky všem pořadatelům, které tyto túry pro mladé koně vypisují. Pro nás jezdce je velice důležité brát naše mladé koně na velké závody s sebou. Zde se opravdu učí parkur od parkuru, závody od závodů. A to včetně atmosféry, musí se naučit při ní koncentrovat na skoky. Učí se také cestovat a přespávat v cizím prostředí. To je asi tak důležité jako přeskok. Kůň se to právě naučí a musí si to zažít.

 

Ještě zpět k rozloučení Taloubeta Z – jaká vzpomínka vám na to zůstala?

Byly to skvělé momenty. Přesně takhle jsem si to moc přál a ono se to opravdu podařilo. Bylo to velice emocionální. S odstupem času si toho ještě více vážím, protože si čím dál tím víc uvědomuji, že takové momenty člověk zažije možná jednou v životě. Jistě na tento den nikdy nezapomenu.

 

Zdroj: Tisková zpráva Partner Pferd

Překlad: Kateřina Návojová

Foto: Sportfotos-Lafrentz.de




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE