reklama 11B

Ahlmann a Taloubet vítězi Grand Prix v Lipsku

Německý jezdec Christian Ahlmann ukázal, proč je současnou jedničkou ve světovém žebříčku Rolex Ranking. Při startu v nedělní Grand Prix (20. ledna 2013) nenašla dvojice v Lipsku přemožitele a v rozeskakování deseti bezchybných zvítězila...
20.01.2013 22:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Vítězem Grand Prix se v Lipsku stal Christian Ahlmann a Taloubet Z. Foto Karl-Heinz Frieler/FEI

Vítězstvím v devátém kole Světového poháru 2012/2013 se Christianu Ahlmanovi podařil s jeho koněm hattrickzvítězil na stejném místě v roce 2011 (tehdy ve finále) a také v roce 2012. 

Úvodním startujícím v rozeskakování byl irský reprezentant Denis Lynch s koněm Abbervail van het Dingeshof, který si dojel pro druhé místo. Třetí skončil Holanďan Gerco Schroder a London. Edwina Tops-Alexander skončila se svým méně zkušeným devítiletým koněm Ego van Orti pátá. O něco lepší byl čtvrtý Pius Schwizer s Picsou du Chene
 
Na start soutěže 155 centimetrů vysoké se postavilo 40 dvojic, z toho nechybělo devět jmen z TOP desítky světového žebříčku. Do finále ve švédském Gothenburgu chybí již jen tři kola, takže boj o kvalifikaci vrcholí. Na to zareagoval i německý stavitel parkuru Frank Rothenberger a prověřil jezdecké umění na celé trase až do cíle
 
Dle prvního startujícího Oliviera Philippaertse z Belgie se zdál parkur zdánlivě jednoduchý, poněvadž chyboval jen na jednom ze samostatně stojících oxerů. Parkur nebyl zdaleka tak jednoduchý a jezdec předvedl narůstající souhru s koněm Cabrio van de Heffinck. Obtížnost  tratě spočívala v umístění skoků a nájezdech na . Vedle skoků penalizoval čas i jedny z nejlepších jízd dnetrestný bod obdržela Meredith Michaels-Beerbaum (Bella Donna) a Malin Baryard-Johnsson (H&M Tornesch). 
 
Každá z překážek v průběhu soutěže spadla. Nejvíce chyb bylo na trojkombinaci s číslem 5 a následující dvojici oxerů. Do trojskoku bylo třeba najet opravdu přesně. Své naděje v soutěži zde nepohřbil pouze britský jezdec Guy Williams, ale také vedoucí muž žebříčku – Sergio Moya. Ten však i přes nebodování v Lipsku zůstává na první příčce.
 
Christian Ahlmann se v Lipsku představil i v sedle Loreny. Foto Josef Malinovský
 
Z počátku rozeskakování vypadal souboj o přední příčky otevřený. Jens Fredericson a Lunatic projeli záludné rozeskakování s jednou chybou. Na předposlední překážce si chybu připsal i Maikel van de Vleuten s VDL Groep Verdi. Dokonce dvakrát chybovala Luciana Diniz s Lennoxem. 
 
Bezchybně se podařilo dojet nakonec páté Edwině Tops-Alexander. Její čas 41,21 sekund těsně pokořil Pius Schwizer, ale přesto se zdálo, že není konečný. A to ukázal Ahlmann s Taloubetem Z. Jeho dech beroucí obrat na skok číslo tři s pouhými dvěma kroky hřebce nijak nevyvedlo z míry. Každým šikmým nájezdem dvojice získávala náskok, až se jejich čas zastavil na 36,45 sekundách. Nejtěsněji se času přiblížil Denis Lynch, ale i tak byl rozdíl větší než 2 sekundy. Taloubet tímto výborným vítězstvím odchází do chovu, aby se vrátil na kolbiště v průběhu jara. 
 
„Samozřejmě, Taloubet byl dnes ve skvělé kondici, byl výborný v prvním kole. Dal mi jednoduše výborný pocit, takže jsem v rozeskakování riskoval všude, kde to šlo. V Mechelenu jsme se umístili (desátí) a vzal jsem ho i na závody v Basileji minulý týden, ale tam se nám v GP nedařilo. Takže tohle je skvělé zakončení sezony,“ dodal jezdec. 
 
„Je to zde v Lipsku výborné, výborná akce, všechno je perfektní pro jezdce i koně. A Taloubet je zde neuvěřitelný jako vždy!“ Německý jezdec se chystá účastnit i nadcházejícího Světového poháru v Zurichu příští neděli. „Pravděpodobně tam budu sedlat Codexe,“ prohlásil, ale není si jistý, zda se s ním představí i ve finále. „Možná bude opět připraven Taloubet, kdo ví. Budeme čekat a uvidíme.“
 
Připravila Kateřina Návojová
Zdroj: fei.org



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE