reklama 11A

V neděli 2. srpna do Karlových Varů na dostihy

Karlovarští dostihoví fanoušci si po několikatýdenní přestávce v neděli 2. srpna opět užijí kvalitní podívané. Vrcholem sedmibodového programu dostihového dne bude Cena Města Karlovy Vary – Memoriál J.Dolejšího na 1200 m.
29.07.2015 09:34  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Hidden Flame bude obhajovat loňské vítězství v Ceně města Karlovy Vary. Foto: Marcela Klingorová

Cena Města Karlovy Vary byla jako hlavní dostih uváděná již při slavnostním zahajovacím mítinku v roce 1899. Mohli se zúčastnit dvouletí a starší koně na trati dlouhé 1.200m a vítězem se stal Sandwich v majetku Jeho císařské výsosti arcivévody Otty. Statut kvality si Cena města držela také v letech 1900 až 1902, když v triumfoval hřebec Mindegy, jeden z nejlepších koní své doby. V roce 1904 se CMKV stala kořistí vítěze německého derby z předešlého roku Bona Moda. Za tu dlouhou dobu mnohokrát změnila svoji podobu. Do roku 1920 byla vypisována jako překážkový dostih na 4.500m. Později se běhala výhradně jako rovinová zkouška na vzdálenosti 1.600m až 2.800m, až se ustálila na délce dnešních 2.000m. Dostih nosí desítky let přívlastek Memoriál Josefa Dolejšího. Organizátoři tím vzdávají hold karlovarskému rodákovi a jednomu z předních jezdců 80. let minulého století. Na své jezdecké začátky u koní ve Dvorech navázal u legendárního trenéra Miroslava Šusty. Nepřízeň osudu mu bohužel v roce 1992 vzala to nejcennější, co měl. Tragicky zahynul po pádu v dostihu na závodišti v Mnichově.
 
Zůstává pravidlem, že CMKV je přehlídkou nejlepších tuzemských středotraťařů. Mezi osmi startujícími najdeme tři účastníky derby. Zajímavostí je, že se opět setkají první tři koně v cíli z minulého roku. Pro obhajobu jistého prvenství si přijíždí zkušenostmi z italských a francouzských drah vybavený Hidden Flame (ž.M.Zatloukal). 
 
Před jednadvaceti lety se díky Taktovi v sedle s žokejkou Romanou Neslerovou z vítězství radovala trenérka Ivana Pejšková. První žena, která za poslední desetiletí tento dostih vyhrála. Může se stát zároveň první dvojnásobně úspěšnou trenérkou, neboť do dostihu posílá spolehlivou a díky čtyřem letošním startům dostatečně rozběhanou Dally Hit (ž.M.Laube). Helena Blažková do dostihu posílá loni třetího v cíli Lysyana (ž.B.Murzabayev).
 
V širším okruhu uchazečů o největší podíl ze stotřicetipětitisícové dotace najdeme loni druhého Honzika Chiperu (ž.J.Rája) a také slovenského hosta Sulmana (ž.J.Chaloupka).
 
Nejmladší ročník zastupuje druhý z Ceny zimního favorita a majitel trojkového triumfu z letošního startu Amadeon (ž.M.Mach) a neúspěšný derbista Gibb´s Beach (ž.J.Verner), od kterého lze očekávat vzestup formy. Své příznivce si při sázení jistě najde vítězka Ceny Masise a milovnice zdejší dráhy Lužnice a ž. Martina Havelková, která v červnu na karlovarském závodišti dosáhla jubilejního stého vítězství kariéry. 
 
Druhým z vrcholů mítinku je jedničková 7. Velká cena BBAG na mílové distanci, bohužel s pouhou čtveřicí účastníků, a navíc ochuzená o start loňského vítěze Kendyho. Jedinou klisnou na startu je v aktuální sezóně čtyřikrát umístěná Kobi (ž.J.Chaloupka). Royal Kingdoma (ž.J.Rája) čeká česká premiéra, ale svěřenec trenéra V.Luky se může spolehnout na své francouzské zkušenosti. Třetí místo z minulého roku bude obhajovat Wicker Stone (ž.M.Havelková). O svůj první životní triumf bude usilovat Majestic Power (ž.J.Rája).
 
Pěknou podívanou slibuje po náhledu do startovní listiny  rámcový překážkový dostih. Bazalka (J.Kocman) se pokusí o třetí letošní karlovarský triumf v řadě. Bude si ovšem muset poradit se zdatnými soupeři, především s majitelem čtyř vítězných dostihů posledních dvou sezón Terebeszem (ž.J.Bartoš) nebo výtečným rovinářem Mister Westminsterem (J.Kratochvíl), předloňským premiantem Velké ceny českého turfu a Ceny prezidenta.
 
Text: Marcela Klingorová
 
Program:
 
14.30 Cena spol. Karel Holoubek Trade Group a.s. (IV.kat., 2.400m)
15.00 Cena spol. BBAG (III.kat., 2.000m)
15.30 Cena Města Karlovy Vary – Mem. Josefa Dolejšího (I.kat., 2.000m)
16.00 Cena holdingu Maentiva (III.kat., 1.600m)
16.30 7. Velká cena BBAG (I.kat., 1.600m)
17.00 Cena spol. Car Point K.Vary (IV.kat., 1.600m)
17.30 Cena spol. Karlovarská korunní s.r.o. (steeplechase III.kat., 3.500m)
 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE