reklama 11D

Květnové dostihy nabídnou další hvězdy na startu

Hlavním bodem třetího dostihového dne na pardubické dráze v sobotu 30. května je „pouze“ dostih druhé kategorie, Květnová steeplechase cross country na 4500 metrů, ale to pouze musí být ve velkých uvozovkách. Nechybí totiž koně přihlášení do VPČP…
27.05.2015 09:28  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Ilustrační foto Ivan Krejza

Mezi dvanáctkou startujících je šest koní, kteří jsou přihlášeni do letošní Velké pardubické a s největší pravděpodobností se připravují na druhou kvalifikaci na konci června. Na přihláškách pro vrchol sezóny figuruje Hinton, který loni startoval sedmkrát a jednou vyhrál. Letos start v nohách, kdyžÚvodní cross country Koroka dokončil na šestém místě. Peintre Abstarit loni zvolil velmi úsporný program, v květnové kvalifikaci byl druhý a ve Velké ztratil jezdce, ale v roce 2013 obsadil páté místo. Jeho realizační tým věří, že by letos mohl hrát druhou říjnovou neděli prim.

Velkou překážkovou osobností už je bělouš Sokol, v červnu 2012 vyhrálPardubicích Zlatý pohár, následně rok nestartoval, vrátil se na dráhu triumfemproutěnkářském Zlatém poháruPraze, loni dvakrát vyhrál ve Francii a letos přestoupil do krosů. Při prvním startu obsadil druhé místo. Navíc Sokol reprezentuje bíločervené barvy stáje DS Pegas, tedy stejné jako Orphee des Blins.

Čtvrtým jménem pro osvěžení paměti je Zarif, loni se představil na dráze pětkrát a sbíral jen druhá nebo šestá místa. Jeho program byl velmi náročný, šel Úvodní cross country, následně tři kvalifikace a samotnou Velkou, kde skončil na šestém místě pod Markem Stromským. V jeho sedle bude Josef Bartoš, po dvou letech tak opět dojdeobnovení legendární spolupráce trenéra Josefa Váni a žokeje Josefa Bartoše, která přinesla i dvě vítězství ve Velké pardubické (2006 Decent Fellow a 2008 Sixteen). Oslovilmajitel Zarifa pan Köhler jestli bych jel přípravný dostih a následně druhou kvalifikaci a jsem souhlasil. V pondělí mi to Josef Váňa potvrdil,“ sdělilpřekvapivému angažmá Josef Bartoš.

Dalším ostře sledovaným koněm bude Zugor. Devítiletý valach loni vyhrál prestižní Cenu Vltavy a trenérka Lenka Horáková ho pomalu chystá na Velkou pardubickou. Určitě dobře , co dělá, neboť je jedinou ženou, která připravila vítěze Velké. Posledním koněmKvětnové steeplechase cross country, který míří do Velké je Sherardo, loni ve vrcholu sezóny devátý.

Dvojici Hegnus a Reaper posílá do dostihu trenér Čestmír Olehla, výhodou obou je start v nohách. Velice dobře se letos prezentují svěřenci slovenského vítěze Velké pardubickéroku 1992, Jaroslava Brečky, ani Rain Magmu nelze podcenit. Pole hlavního dostihu „doplňují“ Frasini, Sapfó a Vandual.

Stejně jakopředchozích dvou dostihových dnech i tentokrát bude stát za pozornost také rámcový program. Velkou pozornost se sebe poutá překážková premiéra úspěšných rovinových koní, Francie a Mister Westminstera. Francieminulém roce vyhrála dva testy na klasické dostihy ve Velké Chuchli, Memoriál Rudolfa Deyla a také bývalou „Cenu hřebčína Napajedla“. Mister Westminster se může pochlubit ještě lepšími rovinovými výsledky. Jako tříletý vyhrál Velkou cenu českého turfu a supervytrvaleckou Cenu prezidenta republiky. V minulém roce se prosadil den před Velkouhlavním rovinovém bodě pardubického programu na 2500 metrů, když porazil několikrát v listed umístěného Autora. Na Francii čekají na úvod skokanské kariéry proutěné překážky, na Mister Westminstera klasická steeplechase. Klisnu povede „kaskadér“ Sertač Ferhanov a svěřence Josefa Váni minulý týden dvakrát úspěšný Jan Kratochvíl.

dalších rámcových dostihů za stojí za zmínku dvojicetréninku Josefa Váni, Thallium a Hipo Jape, oba figurují mezi 56 jmény na přihláškách do letošní Velké pardubické. Dále uvidíme, jestli budePardubicích úspěšná Terebeszova taktika start-cíl, s  se několikrát prosadil na menších drahách, loni ve Světlé Hoře a Slušovicích.

Tipy na dostihy:

I.          Bionic Face – Francie - Noem

II.         Eldorado – Mirax – Rendez Vous

III.        Be Jape – Thallium - Terebesz

IV.        Broker – Hipo Jape - Fantaghiro

V.         Kyshanty – Catch Life - Flicker

VI.        Zarif – Zugor - Reaper

VII.       Mister Westminster – Makler - Fartina

VIII.      Lombargini – Ryanica – Sworn Shot

Připravil Dostihový spolek a.s.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE