reklama 11D

Mercedes-Benz České derby 2015 v Chuchli se blíží

Sváteční odpoledne v CONSEQ PARKu Velká Chuchle nabídne osm špičkových dostihů o souhrn cen a prémií přesahující tři a půl miliónu korun. Na startovních listinách je 74 koní, kteří byli odchováni v osmi různých zemích...
19.06.2015 08:20  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
...(Anglie, Francie, Irsko, Německo, Polsko, Švýcarsko, USA a ČR). V jejich sedlech se představí 28 jezdců a jezdkyň pocházejících z dvanácti států (Belgie, Irsko, Itálie, Kazachstán, Maďarsko, Německo, Norsko, Severní Irsko, Slovensko, Španělsko, Švédsko a ČR). 
 

Ilustrační foto Josef Malinovský
 
První dostih programu odstartuje ve 13 hodin. Samotné 95. Mercedes-Benz České derby si s celkovou dotací 2,500.000 (vítěz získá jeden milión korun) již několik let drží primát nejbohatšího rovinového dostihu střední Evropy a odstartováno bude v 15.05 hodin.
 

Vysoký favorit, ale i silní soupeři!

Na startovní listině figuruje patnáct koní a situace v letošním ročníku je poměrně paradoxní. Na jednu stranu Derby poměrně vysokého favorita, na druhou stranu je startovní pole natolik kvalitní, že reálné šance na čelní umístění minimálně polovina účastníků.
 
1 – Henrytheaeroplane: má-li v Derby koně František Holčák, nikdo ze soupeřů si před ním nemůže být jistý, rekordních sedm triumfů mága z Velkých Karlovic hovoří za všechna slova. Jeho „letadlo“ bude „pilotovat“ historicky druhý nejúspěšnější český žokej podle počtu kariérních vítězství Jiří Palík, který Derby vyhrál přesně před deseti lety, nečekaně s klisnou Ready for Love, která, stejně jako dekádu před suverénní Regulus, měla startovní číslo jedna...
 
2 – Ideal Approach: účastníkem s nejvyšším počtem dosavadních startů (11, a také nejvyšším ziskem skoro 1,75 mil. ) je vítěz loňské Ceny zimního favorita v Madridu, který přibyl do Čech až v průběhu jara a vysokou výkonnost potvrdil umístěními jak ve zdejší Velké jarní ceně, tak i v bratislavském Starohájském kritériu.
 
3 – Kifaaya: první z tandemu reprezentantů stáje, která slavila triumf v posledních třech ročnících, bude mít v sedle jedinou ženu na startu, účastnici loňského Slovenského derby (4. místo) Zuzanu Vokálkovou. Jarními starty, podobně jako další dva vyslanci otce a syna Holčákových, očekávání nenaplnil, ale i pro něj platí, že vzhledem k realizačnímu týmu může být v „den D“ všechno jinak. Mimochodem, pokud stáj Monte Negro v dostihu dva koně, vítězí ten s bílou čapkou...
 
4 – Dalewari: druhý zástupce modro-bílých barev Jiřího Posáda vymění pro Derby jezdce a dosavadního partnera Jiřího Chaloupku vystřídá dvojnásobný český šampión, počtem rovinových vítězství se blížící čtyřstovce, Jan Rája. Razantnímu a zkušenému žokeji se letos velmi daří, vyhrál čtrnáct z pětapadesáti startů, což dává znamenitou čtvrtinovou výherní úspěšnost.
 
5 – Oriental Sky: první z nejužšího okruhu favoritů je čtrnáctou šancí „světlohorského doktora“ Čestmíra Olehly na dobytí nejprestižnější rovinové klasiky a nutno podotknout, že jednou z šancí největších. Na kontě vítězství ze slovenské Velké ceny BBAG a rakouských Ceny zimního favorita i Velké jarní ceny a ve Velké červnové ceně, při své pražské premiéře, skončil jen o půl délky druhý. Také jeho žokej Milan Zatloukal by k dosavadním šesti klasickým zápisům ze tří různých zemí rád přidal ten zdejší nejcennější.
 
6 – Aldar: favorit číslo jedna ze sedmi startů pětkrát vyhrál, přičemž jediné dvě porážky utržil ve Francii při debutu a na grupové scéně. Ve střední Evropě má čistý štít, který obsahuje čtyři jedničkové výhry, včetně klasické Velké jarní ceny, což byl jediný místní dostih, jejž nevyhrál lehce, ale „pouze“ jistě. Už dlouho dopředu byl pro Derby avizovanou volbou dvojnásobného a úřadujícího žokeje-šampióna Bauyržana Murzabajeva.
 
7  – Tamarind Cove: první z trojice koní Josefa Váni v letošním Derby sice ještě nevyhrál, ale ve všech čtyřech vystoupeních se umístil, přičemž v cíli Velké jarní ceny se vítěznému Aldarovi z druhého místa přiblížil na délku a čtvrt, což se v našem regionu dosud nikomu před ním ani po něm nepodařilo.
 
8 – Sirius Shine: šampión loňských dvouletých je letos chystán trojnásobným a úřadujícím trenérem-šampiónem Allanem Petrlíkem, který rodové „derby-prokletí“ zlomil vloni v Bratislavě. A ke slovenské modré stuze může přidat i tu českou, neboť jeho hvězda jeho želízka v ohni se rozzářila před třemi týdny při start-cíl triumfu ve Velké červnové ceně. Skvělý výkon tehdy podal i trojnásobný slovenský žokej-šampión Jaroslav Línek.
 
9 – Parzival: atraktivní francouzský host letos na jaře vyhrál dva ze čtyř startů a od poloviny května je cíleně chystán na tisícikilometrovou cestu do srdce Evropy. Vše nasvědčuje tomu, že syndikát jeho majitelů hodlá spojit příjemné s užitečným a nebude se jednat pouze o výlet za vyhlášenými pražskými památkami. Za stabilního Parzivalova jezdce Davida Breuxe, jenž má na neděli zákaz startu, byl jako „náhradník“ angažován dvojnásobný italský šampión Umberto Rispoli.
 
10 – Icar: jednou z významných českých stájí, které ve sbírce úspěchů triumf z Derby zatím chybí, je DS Pegas. Její letošní akvizice Icar k většině dosavadních startů vyjížděl do Francie a nevedl si tam vůbec špatně. Květnový debut ve Wissembourgu vyhrál a umístění sbíral i v dalších, distančně se prodlužujících vystoupeních. Chuchelskou dráhu si vyzkoušel ve Velké červnové ceně, v níž finišoval šestý.
 
11 – Touch of Genius: druhý svěřenec Josefa Váni jako absolvoval nejméně startů ze všech účastníků (3), ale jako jediný v poli už startoval v dostihu na 2400 metrů, v polovině května takto dlouhou třetí kategorii snadno vyhrál. Dvojnásobný český žokej-šampión Jaromír Šafář s ním určitě má naději ukončit čekání na první klasický triumf kariéry.
 
12 – Dumnonia: jediná klisna a druhý startující s neposkvrněným regionálním štítem. Kromě páté příčky v Itálii vloni zvítězila ve všech třech bratislavských vystoupeních, letos lehce vyhrála Jarní cenu klisen v Praze a bez potíží i slovenský ekvivalent. V jejím sedle bude žokejská hvězda dne, čtyřnásobný francouzský šampión Ioritz Mendizabal, jenž může výrazně pomoci k tomu, že majitel Jiří Charvát ukončí několikaleté čekání na zisk Derby.
 
13 – Mondego Bay: jediný zástupce českého chovu s nejmladším českým žokejem v sedle nastoupí po osmém místě z Velké červnové ceny bez psychického tlaku a pokud by dosáhl na majitelskou prémii (doběh do sedmého místa), překonal by očekávání.
 
14 – Aldzarb: nejdražší kůň v poli (145 tisíc eur) je druhým vyslancem Arslangireje Šavujeva, kouzelníka zpod Kavkazu, stojícího za nejvýraznějšími mezinárodními úspěchy českého turfu. Stájový kolega favorita Aldara v sobě má ukryt značný potenciál, není sice úplně snadno ovladatelný, ale s tím by si rutinovaný irský žokej Patrick Cosgrave měl poradit.
 
15 – Gibb’s Beach: trojici ze stájí Josefa Váni kompletuje druhý dosud nezvítězivší aktér, jemuž dosavadní výsledky příliš šancí nedávají, ale obsazení nečekaně uvolněným žokejem Jiřím Chaloupkou, vítězem dvou z posledních tří Derby, může přinést zajímavý výsledek. 
 

Předstartovní zajímavosti 95. Mercedes-Benz Českého derby:

- na start klasického vrcholu sezóny se postaví dvanáct hřebců, dva valaši a jedna klisna
- třináct účastníků letošního Derby již alespoň jednou zvítězilo, dva z nich (Aldar, Dumnonia) dokonce vyhráli svých všech pět středoevropských startů
- jediná Dumnonia nestartovala v dostihu nad 1700 metrů, jediný Touch of Genius už zaběhl i dostih na 2400 metrů.
- na startu jsou vítězové čtyř jarních klasických zkoušek (Dumnonia - Jarní ceny klisen ČR i SR, Aldar – Velká jarní cena ČR a Oriental Sky – rakouská Velká jarní cena)
- trojice adeptů, všichni v tréninku Josefa Váni (Gibb’s Beach, Tamarind Cove, a Touch of Genius) zahájila kariéry až letos
- s pražskou dráhou se dosud neseznámili Henrytheaeroplane, Kifaaya a Parzival
- dohromady zatím účastníci Derby vydělali na cenách v dostizích 7,14 mil. Kč (zahraniční zisk přepočten)
- osm z aktérů bylo pořízeno na dražbách (tedy za veřejné ceny) dohromady za 13,8 mil. Kč
- nejdražším koněm z dražby je Aldzarb (145.000 eur - říjen 2013, Deauville - Francie)
- nejlevnějším koněm z dražby je Sirius Shine (6.500 eur - červenec 2014, Deauville - Francie)
- nejdále do dějiště dostihu cestuje Parzival (1057 km z francouzského Chantilly)
- žádný letošní účastník netrénuje v Chuchli, ale nejdříve před dostihem zde bude právě Parzival, který by měl přicestovat již v pátek
 - z letos startujících žokejů již České derby vyhráli Jiří Palík (2005), Jan Rája (2011) a Jiří Chaloupka (2012, 2014)
- poprvé se Českého derby zúčastní žokejové Pat Cosgrave, Martin Laube, Ioritz Mendizabal a Zuzana Vokálková, Cosgrave a Mendizabal budou mít zároveň své premiéry v rámci ČR
- nejmladším žokejem je Martin Laube, kterému bylo 11. dubna 20 let
- nejstarším žokejem je Jan Rája, který 12. července oslavil 43. narozeniny
- nejvíc jezdeckých účastí v Českém derby (14) má na kontě jeho jediný dvojnásobný vítěz v poli Jiří Chaloupka
- jedinou ženou ve startovním poli bude žokejka Zuzana Vokálková
- z letos se účastnících trenérů již České derby vyhráli František Holčák (7x), Arslangirej Šavujev (3x), Josef Váňa (2x), Radek Holčák (1x) a Zdeno Koplík (1x)
- tři svěřence má na startu Josef Váňa, dvakrát jsou zastoupeni Arslangirej Šavujev a Radek Holčák
- letošního Derby se neúčastní žádná trenérka a prvně v Českém derby figuruje pouze francouzský tandem otce a syna Bottiových
 - z letos se účastnících majitelů již České derby vyhráli Jiří Posád (Monte Negro - 3x) a Miroslav Nesládek (Jasna - 1x)
- dva reprezentanty mají na startu stáje Monte Negro, Ramzan kadyrov a Statek Blata Český Ráj
- poprvé se Českého derby účastní stáje Statek Blata Český Ráj a Scuderia Magenta 
 

Otevírací kurzová nabídka 95. MERCEDES-BENZ ČESKĚHO DERBY:

2,25:1 - Aldar
6:1 - Dumnonia
7:1 - Oriental Sky, Sirius Shine
8:1 - Aldzarb
10:1 - Icar, Parzival, Touch of Genius
12:1 - Tamarind Cove
13:1 - Ideal Approach
14:1 - Dalewari
17:1 - Henrytheaeroplane
25:1 - Kifaaya
30:1 - Gibb`s Beach
35:1 - Mondego Bay
 
Sázky na všechny dostihy derby-dne je možné uzavírat od čtvrtečního poledne na vybraných pobočkách Fortuny.
 

Další dostihový program

13:00 – Simsonova cena (II. k., 1200 m): v úvodním dostihu nastoupí devět „dorostenců“, čtyři debutují, trojice klisen Anshoa, Čamilla a Ima své květnové premiéry vyhrála.
 
13.30 – 11. Cena TRM (I. k., 1200 m): populární Sprinter roku 2014 Mikesh změří síly se zdejší novou tváří, dominátorem mostecké Ceny Jezdectví Dashing Homem.
 
14.00 – 12. Tattersalls Mile (I. k., 1600 m): běhající legenda a obhájce loňského triumfu Chardonney Tcheque je prvním nedělním partnerem Ioritze Mendizabala, s nímž bude atakovat již čtrnácté kariérní vítězství.
 
14:30 – 36. Cena WAGO (I. k., 2200 m): vyrovnaný tucet klisen, mezi nimiž je mírnou favoritkou držitelka Memoriálu dr. Frankenbergera Amga River, nicméně se připojí loňské šampiónky Zamira, Cassie a Rajči Šimon, či disponované vytrvalkyně s letošním čistým kontem Iwmnianka a Yara.
 
15.45 – 56. Zlatý pohár Rádia Impuls (I. k., 2400 m): do duelu hvězd loňského klasického ročníku Aztek vs. Cheeky Chappie by mohl promluvit vítěz rychlé třetí kategorie z Mostu, ze skoků do rovin pragmaticky vrácený Sundara.
 
16.15 – Cena Stáje Sokrates (IV. k., 1800 m): v dostihu zařazeném do celoročního seriálu MS amatérských jezdkyň se představí reprezentantky sedmi zemí.
 
16.45 – Cena EBF (III. k., 1600 m): na závěr dne, mezi nezvítězivšími tříletými absolvuje opožděnou sezónní premiéru stříbrný z loňské Ceny zimního favorita Amadeon.
 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE