reklama 11C

Úspěšní Češi ve FEI žebříčku: Miloslav Příhoda

ikonka

Ve všestrannosti se nejen na národním, ale především i mezinárodním poli velice daří Miloslavu Příhodovi. Letos obhájil titul mistra České republiky, účastnil se také mistrovství Evropy. A dle FEI žebříčku je aktuálně nejlepším českým reprezentantem…
28.12.2017 11:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Na uplynulou sezónu nevzpomínám nijak rád. Sice se nám pár věcí podařilo, ale bohužel jsme se nevyhnuli řadě drobných zranění, a proto jsme nemohli podat lepší nebo více dobrých výsledků jako v minulých letech.

 

S jakými plány jste do ní vstupoval? Podařilo se je naplnit?

Jako cíl číslo jedna bylo odstartovat a dokončit mistrovství Evropy seniorů ve všestrannosti. Velmi jsem si přál dokončit soutěž v kvalifikačních limitech, které by nám zajistily kvalifikaci na světové jezdecké hry 2018. To se nám vinou více chyb v parkuru bohužel nepovedlo, a proto bezprostředně po skončení soutěže byl v týmu smutek. Když se však za tímto výsledkem ohlédnu s postupem času, myslím, že jsme s ohledem, jak neideální průběh sezóny byl a s kolika problémy jsme se potýkali, odvedli maximum a finální 35. místo není zlé. Nejvíce mě potěšilo, že i když to bylo naše první seniorské mistrovství Evropy, tak jsme se neztratili.

 

Co bylo tím největším zážitkem?

Určitě evropský šampionát. Konkrétně tedy krosová část. Musím moc poděkovat všem českým, vlastně i polským fanouškům, kteří nás povzbuzovali po celou dobu jízdy! Všude po trati vlály české vlajky a lidi fandili jak na fotbale! Skvělý pocit!!! Díky všem!!!

 

Co byl pro vás největší úspěch v roce 2017?

Překvapivě to nebude konkrétní závod, ale za největší úspěch považuji, že i přes mé zranění a ne zcela ideální sezónu v naší stáji zůstali všichni koně a jejich majitelé mi zachovali přízeň, a to v takové míře, že jsme mohli dostavět další stáje a naplnit je novými talentovanými sportovci.

 

Jste aktuálně nejlepším Čechem dle FEI žebříčku. Jak si ceníte tohoto postavení?

Opravdu? Aha, tak to je ok. Nee, opravdu žebříčky nesleduji a nic moc to pro mě neznamená. Soustředím se na kvalitní práci a systematický trénink. Potom by měly přijít kvalitnější výsledky a z nich pak více bodů do FEI žebříčku. Takže poctivě od začátku ...

 

Podle čeho vybíráte, kde budete startovat? Co je to hlavní?

Samozřejmě, že by si člověk přál startovat na opravdu velkých závodech a závodit proti nejlepším. Zatím nedosahujeme takových výsledků, abychom se mohli rovnat naprosté špičce, a proto zůstáváme nohama na zemi a nikam se netlačíme. Zatím vybíráme kvalitní mezinárodní závody, které jsou pro nás dostupné, ať už vzdáleností anebo z hlediska konkurence. Máme to štěstí, že Strzegom, která se pomalu stává evropským závodištěm vysoké kvality, máme „za kopcem", tudíž máme srovnání s TOP elitou. Velkou roli hraje také naplánování kalendáře závodů, aby vše sedělo termínově i typem soutěže a stupněm obtížnosti. Své koně dobře znám a snažím se jim závody najít tak, aby jim to vyhovovalo a mohli se ukázat ve stoprocentní formě.

 

Kde se vám závodí nejlépe?

Rád závodím tam, kde si mi daří a kde se moji koně cítí dobře. Naši koně vyrostli na závodišti ve Strzegomi. Je to pro nás jako domovské závodiště. Obecně mám rád všechny polské závody, je zde velmi milá a vřelá atmosféra i kvalitní úroveň.

 

Prozraďte nám něco o svém nejlepším koni.

Momentálně je mojí stájovou jedničkou Captain Hero, ale jeho mladší konkurenti se na něho mocně dotahují. Captain je opravdu velmi speciální kůň. Má zcela speciální zacházení a moc lidí ho nemá rádo skrze jeho charakter. Spousta lidí ho už odepsala, že to není kůň do větších soutěží. Nicméně právě u něho se potvrdil fakt, že schopnost spolupráce a kladný vztah k práci je víc než talent. Je to neuvěřitelný dříč a nikdy neřekl ne! Za to má můj OBROVSKÝ obdiv a plnou důvěru!

 

Čeho byste chtěl s ním dosáhnout?

Tady je druhá stránka. Aby mohl sportovec dosahovat velkých výsledků, musí nejdřív chtít pracovat a poté musí mít možnost. Nyní pracujeme hlavně na fyzické a psychické pohodě, a pokud bude Captain zdravý a v pohodě, ještě nás všechny zase překvapí, čeho všeho je schopný.

 

Koho budete sedlat další sezonu?

Určitě by to měl být Captain i Lord. Do nejtěžších soutěží by se k nim měl přidat 8 letý Ferreolus, který celou svoji dosavadní karieru ukazuje svůj potenciál a nadání pro tento sport a jak doufám, roste nám z něho nová hvězda. Dále by nám do mezinárodního sportu měli dorůst dva 6 letí valaši Hennessy a Magic. A pro novou sezónu máme nachystané 3 velmi talentované nové 4 leté akvizice.

 

Plánujete se účastnit halových závodů v zimním období? Případně kde?

Určitě bych rád v rámci tréninku zařadil pár halových podniků v České republice, ale kde ještě přesně nevím. Uvidíme, až vyjde kalendář závodů a budeme to moci zapracovat do plánu závodů. Nicméně v Čechách zase až tolik na výběr nebude, takže počítám s Hradišťkem, Královicemi, Zduchovicemi a Lysou nad Labem.

 

Jaké máte plány na další sezonu? Kdy vás uvidíme startovat v České republice?

Plány na sezónu nebudou zaměřené na nějaký konkrétní cíl. Světové jezdecké hry v americkém Tryonu jsou pro nás ještě velkým soustem, a proto nebude cílená příprava. Rád bych si splnil kvalifikaci na mistrovství Evropy seniorů pro rok 2019 v německém Luhmühlen a přál bych si posunutí všech koní o úroveň výše. Co se týče závodů v Čechách, zatím počítám pouze se startem v Pardubicích, a to při mistrovství České republiky i mezinárodních závodech.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE