reklama 11A

Úspěšní Češi ve FEI žebříčku: Jiří Nesvačil mladší

ikonka

V dalším díle minisérie úspěšných českých jezdců dle FEI žebříčku se podíváme do disciplíny spřežení. V rámci čtyřspřeží je na sklonku roku 2017 nejúspěšnějším reprezentantem Jiří Nesvačil mladší. Právě jeho jsme se tak zeptali na pár otázek…
26.12.2017 09:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

 S celou sezonou jsem vesměs spokojen, až na mírné nedostatky v maratonu.

 

S jakými plány jste do ní vstupoval? Podařilo se je naplnit?

Plány byly směřovány k mistrovsví Evropy ve Švédsku a splnění kvalifikačních podmínek světových jezdeckých her (WEG) Tryon 2018, což se povedlo pouze z půlky, protože kvalifikace bude ukončena až v květnu 2018.

 

Co bylo tím největším zážitkem?

Největším zážitkem byla výjimečná atmosféra a přátelští pořadatelé na mistrovství Evropy ve Švédsku, kteří byli vždy připraveni pomoci.

 

Co byl pro vás největší úspěch v roce 2017?

Skvěle zajeté parkurové části závodů, kde z osmi parkurů jsem shodil pouze jeden míček, a to hned v Kladrubech nad Labem při Rudolfově poháru. Dále si cením také přiblížení se hranici 50 trestých bodů v drezuře.

 

Jste aktuálně nejlepším Čechem dle FEI žebříčku. Jak si ceníte tohoto postavení?

Zatím pořád nejlepším Čechem je můj otec Jiří Nesvačil sen., který se probojoval do TOP 10 nejlepších na světě.

 

Podle čeho vybíráte, kde budete startovat?

Aspektů je mnoho, jsou to jak body do světového poháru, tak i kvalitní konkurence, kvalitní rozhodčí a také úroveň závodů vzhledem k aktuální formě koní. Rozhoduje také hlavně zdraví koní.

 

Kde se vám závodí nejlépe?

V Nebanicích. Prostě mi to tam sedí.

 

Prozraďte nám něco o svých nejlepších koních.

Vzhledem k tomu, že mi Národní hřebčín umožňuje volnou ruku k výběru koní, myslím, že momentálně mám dobrý, kvalitní tým. Věk koní se pohybuje od 6 – 13 let, žádný z nich extra nevyčnívá, ale dohromady tvoří kompaktní a perspektivní spřežení.

 

Čeho byste chtěl s nimi dosáhnout?

Chtěl bych světu ukázat, že starokladrubský kůň není pouze barokním plemenem, ale že je schopný konkurovat těm nejlepším spřežením.

 

Koho budete zapřahat další sezonu?  

Stabilní pětku: S Aversu, G Pastorelu, Gss Amigu 3, Gss Represu a Ru Ecrasitu + jsou v záloze tři náhradníci, které bych chtěl zakomponovat do sezony.

 

Plánujete se účastnit halových závodů v zimním období?

Momentálně pro letošní rok to nemám v plánu.

 

Jaké máte plány na další sezonu? Kdy vás uvidíme startovat v České republice?

Hlavním cílem je probojovat se do Windsoru, Aachenu a následně se dobře prezentovat na světových jezdeckých hrách 2018 v Tryonu. Sezona nám začne jako každoročně v dubnu v Kladrubech nad Labem Rudolfovým pohárem a následně Nebanice – Světový pohár.

 

Foto: Kateřina Nesvačilová a archiv jezdce




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE