reklama 11C

Starokladrubští koně v průvodu dánské královny

Starokladrubští koně nechyběli v průvodu při příležitosti oslav příchodu nového roku 2017 v Dánsku. Její veličenstvo Margarethe II. dánská královna se projela zlatým kočárem, které tradičně táhlo šestispřeží kladrubských běloušů.
05.01.2017 16:43  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 

 
Oslavy nového roku v Dánsku vyvrcholily 5. ledna tradičním ceremoniálním průvodem, při kterém Její Veličenstvo Margrethe II., dánská královna, projela ve zlatém kočáře centrem Kodaně. Ani letos při této výjimečné události nemohlo chybět šestispřeží běloušů z našeho hřebčína, které královnu v kočáře vezlo. Starokladrubští koně slouží na dánském královském dvoře již přes dvaadvacet let a skvěle tam reprezentují nejen Národní hřebčín Kladruby nad Labem, ale i celou Českou republiku.
 
Královský zlatý kočár, do kterého v Kodani naše koně zapřahají, pochází z roku 1840, je pokryt 24 karátovým zlatem a královna jej používá pouze jednou za rok, a to právě 4. ledna při tradiční novoroční jízdě ze svého sídla v paláci Amalienborg na slavnostní recepci v paláci Christiansborg. V loňském roce byl tento kočár mimořádně k vidění i v Kladrubech nad Labem a v Pardubicích v rámci květnového Dne starokladrubského koně, na nějž ho královna zcela výjimečně zapůjčila na oslavu dokončení rekonstrukce kladrubského hřebčína.
 
Již pouze čtyři státy v Evropě si dodnes drží královskou jízdní gardu, a je proto velkou ctí, že ve dvou z těchto států, v Dánsku a Švédsku, slouží i starokladrubští koně z Národního hřebčína. Dlouholetá spolupráce s Dánskými královskými stájemi i Švédskou královskou jízdní gardou se nadále rozvíjí a zástupci z obou zemí kladrubský hřebčín pravidelně navštěvují. Naposledy z Kladrub do Kodaně odcestovali dva mladí hřebci koncem září 2016. V dánských královských stájích je tak nyní již 13 koní starokladrubského plemene, a v nadcházejících dvou letech by mělo dojít k dodání dalších čtyř koní z našich stájí. Před vánočními svátky 20. prosince 2016 přijel do Kladrub vybírat další koně osobně královský štolba pan Per Thuesen a osobní kočí královny pan Poul-Erik Petersen.
 
Text: NH Kladruby nad Labem



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }