reklama 11B

Šlechtici zahájí 117. sezónu v Karlových Varech

V sobotu 30. dubna se na dostihovém závodišti v Karlových Varech odehraje Dostihový den evropské šlechty. Na programu je celkem sedm dostihů, vstup je zdarma a zahajuje se v 10 hodin. Podrobné informace najdete v tiskové zprávě níže.
27.04.2016 11:17  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Do hlavního dostihu nastoupí jediná klisna Nazma. Foto: Marcela Klingorová

Hodně vody odteklo v přilehlé řece Ohři od dob, kdy se na místě těžební šachty začala rodit jedna z nejpůvabnějších evropských drah. Letos uplyne již 117 let od zahájení provozu. Po půlroční přestávce se příznivci dostihů na Karlovarsku dočkají nové sezóny. V sobotu dopoledne ji potřetí za sebou slavnostně zahájí šlechticové. Jelikož na zástupce evropských i zámořských rodů a významné osobnosti vědy, kultury či obchodu odpoledne čekají jiné společenské aktivity u příležitosti jubilejního 20. ročníku setkání aristokracie, byl začátek prvního letošního mítinku stanovený na desátou hodinu dopolední.

 
Program vyplní sedm rovinových dostihů. Hlavním bude Jarní cena (Frühjahrspreis) Fredericks & von der Horst (II.kat., 2.000m) přístupná tříletým koním s ambicemi do letošních klasických dostihů nebo do testů nejvyšší kategorie.
 
Mezi devítkou účastníků nenajdeme žádného zástupce českého chovu. Výbornou jarní formu předvádějí svěřenci trenérky Heleny Vocáskové. Šanci na zvýšení počtu vítězných zásahů v právě se rozbíhající sezóně bude mít vedoucí muž rovinového šampionátu Jan Rája. Vyhoupne se do sedla Nazmy. Jediná klisna v poli si zdejší dráhu vyzkoušela v září minulého roku, kdy obsadila 4. místo v Ceně zimní královny. Na startu se objeví trojice potomků plemeníka Galilea. Alpheus (ž B.Murzabayev), Hudson Canyon (ž.J.Šafář) i Wego Dancing (ž.P.Foret) mají minimum zkušeností, ale všichni jsou hlášeni do klasických dostihů. Pokud by některého z nich dobrý původ katapultoval až na příčku nejvyšší, stali by se manželé Váňovi prvními dvojnásobně úspěšnými trenéry v tomto dostihu. Před dvanácti lety se z triumfu radovali zásluhou Poderosa. Dva svěřence ze stejné stáje do dostihu posílá trenér Petr Juránek. Rabbit Makfi (ž.M.Laube) i Rabbit Focus (ž.O.Velek) loni dokázali vyhrát ve trojkové společnosti. Jejich šance na doběh mezi nejlepšími jsou tedy velké. Kvalitní výkon můžeme vzhledem k tomu, že na západ Čech cestuje až z moravských Velkých Karlovic, očekávat od Victory Bowla (ž.P.Krowicki). Loňský vítěz sprinterského dostihu ve Varšavě Santo Cerro (ž.M.Havelková) se českému publiku představí poprvé. Trojkový premiant z minulého roku a před týdnem v bratislavském testu I. kategorie neúspěšný Rumpl Cimpr Campr (M.Demo) byl do hlavního dostihu dohlášen. 
 
Distančně neobvyklý bude Dostih Frey Consulting dlouhý rovné tři kilometry. Ačkoliv jde o rovinový test, bude odstartován praporkem. Ze strany majitelů a trenérů byl o něho velký zájem. Počet přihlášených několikanásobně přesahoval kapacitní možnosti. Na trať se vydá 14 čtyřletých a starších supervytrvalců. S podobně dlouhými tratěmi má zkušenost nejstarší účastník a loni ve třech startech třikrát umístěný Diamond Race (ž.J.Chaloupka) i čtyřletý ročník zastupující Duke (M.Demo) a Le Rock (žk.J.Spáčil). Sejde se různorodá společnost. Luxana (ž.J.Rája) je čerstvou vítězkou podstatně kratšího dostihu, potomek vítěze Českého derby Ray Of Lighta a Zimní královny Abby Anděl (ž.V.Korečková) naopak na vítězství nebo umístění čeká.
 
Kvalitní sestavu vytrvalců přilákal Stollbert – dostih Architektů (III.kat., 2.400m). Obhajoba předloňského vítězství čeká na Mama Charlottu (ž.J.Chaloupka). Šestiletý Khalidor (am.M.Luková) prozatím v každé sezóně na karlovarském závodišti vyhrál. I tentokrát má reálné šance v tomto trendu pokračovat, pokud mu v úmyslu nezabrání např. dvojnásobný loňský vítěz a v Německu umístěný Seep (ž.B.Murzabayev) nebo Charros (žk.J.Spáčil), premiant Karlovarské dvojnásobné míle z minulého roku.
 
Slavnostní program zpestří zápolení šlechticů na dřevěných koních, přehlídka dámských klobouků a dostih poníků s maximální výškou 136cm a dětskými jezdci do 13 let.
 
VSTUP ZDARMA.
 
Sobotní program:
 
10.05   Cena města Karlovy Vary (IV.kat., 1.600m)
10.30   Dostih Order Of Innocence (III.kat., 1.600m)
10.50   dostih poníků
11.10   Stollbert – dostih Architektů (III.kat., 2.400m)
11.35   Cena plesového výboru (IV.kat., 2.000m)
11.50   přehlídka klobouků
12.35   Jarní cena Fredericks & von der Horst (II.kat., 2.000m)
12.55   dostih šlechticů na dřevěných koních
13.45   Dostih Frey Consulting (IV.kat., 3.000m)
14.10   Dostih Karlovarského kraje (V.kat., 1.400m)
 
Text a foto: Marcela Klingorová



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE