reklama 11B

Karlovarské dostihové závodiště zahájí sezónu 2016

Karlovarský hipodrom je jedním z nejdůležitějších dostihových závodišť v ČR. Za několik dní zahájí sezónu 2016. My vám prostřednictvím článku a fotografií Marcely Klingorové přinášíme ohlednutí za nejdůležitějšími karlovarskými momenty loňské sezóny.
21.04.2016 11:24  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

FOTOGALERIE: Marcela Klingorová

Důsledně udržovaný areál HIPODROMU HOLOUBEK s.r.o., jedno z nejdůležitějších tuzemských závodišť, za sebou 116. sezónu. Než se brány druhého nejstaršího českého závodiště s jedinečnými secesními tribunami poslední dubnovou sobotu otevřou široké veřejnosti, ohlédneme se v krátkosti zpět a připomeneme si loňské události.
 
DOSTIHY
 
Do českého turfu vstoupil významný sponzor. Společnost MERCEDES-BENZ své aktivity směřovala také do Karlových Varů a výrazně podpořila zářijový mítink.
 
Ivan Janatka, vedoucí sboru pořadatelů pověřený dostihovým provozem a správce dráhy, připravil optimální skladbu jednotlivých dostihů. Tím zájem trenérů a majitelů o starty jejich svěřenců u některých termínů převyšoval kapacitní možnosti. V průběhu šesti mítinků (období dubenzáří) bylo odběhnuto 41 dostihů (35 rovinových a 6 překážkových). Nejvyšší statut - National Listed - získal překážkový Pohár Josefa Váni Agrofert 2015 a 34. Mercedes-Benz Cena zimní královy. Počet startujících koní se v průběhu sezóny pohyboval u čísla 370. Nejpočetněji obsazený byl červnový mítink, během kterého se na dráze vystřídalo 70 koní. Podle věku převažovali mezi vítězi tříletí a starší koně. Konkrétně pětiletí proběhli cílem na prvním místě desetkrát. Nejčastěji rovinoví koně startovali na středních a vytrvaleckých tratích (12 dostihů na 2.000m, čtyři na 2.400m). Následovaly testy s distancí 1.600m (10 dostihů) a 1.400m (5 dostihů).
 
 
KONĚ
 
Doby, kdy se sázkoví experti, reportéři, odborná veřejnost i diváci mohli těšit nezapomenutelnými čtyřnohými osobnostmi typu Darsalama, Shamalgana, Torluse či Scyrise, se během loňské sezóny vrátily. Největší hvězdou byl na světové scéně zkušenostmi opředený hnědák Zazou. Vítěz italského dostihu grupy 1, korunní princ Německého derby a pátý v Dubai World Cupu pojal srpnovou karlovarskou Lázeňskou míli jako přípravu k dalším startům. Světoběžník, který sbíral cenná umístění v Evropě, Hongkongu, Singapuru či Turecku, se vydal na dráhu plemeníka a výrazně podpoří český chov.
 
Ostře sledovaný Touch Of Genius se v rámci prvního karlovarského mítinku představil jako desetinový favorit v Jarní ceně Fredericks & von der Horst, kde získal třetí místo. O necelé dva měsíce později nastoupil ke svému čtvrtému životnímu startu a ovládl 95. Mercedes-Benz České derby. V jeho sedle oslavil Jaromír Šafář první klasický triumf žokejské kariéry a manželé Váňovi se po Poderosovi, Ready For Life a Roches Crossovi dočkali čtvrtého vítěze nejdůležitějšího dostihu klasického ročníku. Za Váňovým hnědákem doběhl při dni Evropské šlechty Sanok, a ten se na podzim stal vítězem vytrvaleckého St. Legeru.
 
Někdejší francouzský derbista Hidden Flame se naplno prosadil v zářijové Ceně Jockey Clubu. Zajímavostí je, že hřebec uspěl navzdory skutečnosti, že ho od předchozího startu a vítězného karlovarského dělily pouhé dva dny. Dařilo se také nejmladšímu ročníku. Premiantka karlovarské Ceny Masise, irská rodačka Skara, vytvořila časem 1:39,80min nový rekord zářijové Ceny zimní královny
 
Khalshani, který se na nejvyšší scéně dobře prezentuje zejména na italských překážkách, obhájil předloňský suverénní triumf v Poháru Josefa Váni
 
Roches Cross, vítěz Českého derby z roku 2011, ve své první překážkové sezóně zavítal v září na karlovarský ovál, aby sbíral potřebné zkušenosti na skocích. Rámcovou steeplechase nižší kategorie pod Váňou juniorem vyhrál. S tím samým jezdcem o pět měsíců později uspěl v zahraničí. V Itálii na svátek sv. Valentýna vybojoval dosud nejvýznamnější triumf jeho závodní kariéry. V Pise vyhrál vrchol zimní sezóny na proutěných překážkách, náležející do grupy 1.
 
 
JEZDCI
 
Největší počet plných zásahů (9 vítězství) zaznamenal v průběhu karlovarské sezóny trojnásobný rovinový šampión Bauyrzhan Murzabayev. Šest z celkových devíti triumfů dosáhl v hlavních bodech jednotlivých mítinků (Alzdzarb - Jarní cena Fredericks & von der Horst, Charros - Karlovarská dvojnásobná míle, Ley Percy - Letní cena klisen, Lysyan – Cena Města Karlovy Vary, ZazouLázeňská míle, Skara - Cena Masise). Na šest karlovarských vítězství dosáhl druhý muž loňského rovinového šampionátu Jan Verner.
Do první desítky nejlepších žokejů loňského roku se propracovala Martina Havelková. Na lázeňském oválu získala dva triumfy a po červencovém vítězství s outsiderem Old Beerem zde pokořila jako osmá žena v historii českého turfu stovku vyhraných dostihů. Nabízí se ještě jedno číselné jubileum. Jan Rája na podzim dosáhl 400. vítězství na rovinách a pomohla mu k tomu také dvě prvenství vybojovaná na karlovarské dráze. Přítomností zpestřil poslední mítink loňské karlovarské sezóny čtyřnásobný španělský šampión Václav Janáček. Z šesti startů vytěžil jedno vítězství a čtyři umístění. Předloňský překážkový suverén Josef Váňa junior absolvoval jediný, a to vítězný start v rámcové steeplechase. 
 
 
TRENÉŘI
 
Allan Petrlík slavil mimo jiných zásluhou karlovarských vítězných svěřenců Hidden Flama v Ceně Jockey Clubu ČR a Ottimy v Barrandovské rovince titul šampióna trenérů na rovině potřetí v řadě (a celkově čtvrtý). Do popředí se dostala trenérka Helena Vocásková, která ve Varech každoročně slaví úspěchy. V minulém roce se ovšem nedařilo v obvyklém objemu a v lázeňském městě získala jediný triumf díky Barateovi v rovinovém dostihu III. kategorie. Osminásobný vítěz Velké pardubické a trenér loňského vítěze Českého i Slovenského derby Josef Váňa si do Varů přijel pro jediné překážkové vítězství. O mnoho lépe se mu dařilo na mezinárodním poli. Vynikajících výsledků dosahovali jeho svěřenci ve velkých dostizích především v Itálii.
 
 
Přípravy na další, v pořadí 117. sezónu, jsou v plném proudu.  Dostihová veřejnost se na malebný areál s kvalitním vybavením a jedinečnou atmosférou může opět těšit. Vícekrát, než v letech minulých. Díky vstřícnosti pořadatele bude obvyklý počet mítinků navýšen o dva významné dostihy. Z mosteckého hipodromu byl na karlovarské závodiště přesunutý nejdůležitější test tříletých klisen Oaks a jedničková Českomoravská cena pro nejlepší tříleté a starší sprintery.   
 
 
 
 
Text a ilustrační foto: Marcela Klingorová



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE